Tüm dünyayı geride bıraktık

Tüm dünyayı geride bıraktık
Türkiye'de 176 tutuklu gazeteci var. Bu sayı dünyada tutuklu gazetecilerin toplamından daha fazla.

HABER MERKEZİ- Türkiye’de son bir yılda gazetecilere yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalar furyası her geçen gün artıyor. Diyarbakır merkezli Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nin (ÖGİ) raporuna göre, Türkiye’de 176 gazeteci tutuklu. Bu sayıyla Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı dünyanın tüm tutuklu gazetecisinden daha fazla.

Sadece Eylül ayında üç gazeteci gözaltına alındı, iki gazeteci tutuklandı, dört gazeteci serbest bırakıldı, 53 gazeteci yargılandı.

Veriler, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nin eylül ayında basına yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı rapordan. Rapor, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, "Türkiye’de her gün biraz daha savaşı kızıştıran ve barışı örseleyen bir iktidar hâkim. Savaşı benimseyen ve yaşanan savaşın da yen içinde kalmasını inatla isteyen bir iktidar oldu mu cezaevleri de gazetecinin ‘fıtratı’ olur. Bundandır eylül ayı sonu itibarı ile 176 gazeteci meslektaşımız cezaevinde en ağır hak ihlalleri altında tutulmakta" dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumu sonrası Kürtçe yayın yapan Rudaw TV, Waar TV ve K24 TV’nin RTÜK tarafından TÜRKSAT uydusundan çıkarılmıştı. Boltan bu duruma da dikkat çekti ve "Bu bir RTÜK kararı değildir. Bu karar savaş kararını alanların emri ve fermanıdır. RTÜK’ün de bunu hazır kıta ifa etmesi göstermiştir ki RTÜK bir basın kurumu değil. O da savaş hiyerarşisinin ilk mevzisidir. Böyle olunca da biz Özgür Gazeteciler İnisiyatifine de bu kabul edilemez uygulamayı kınamak kalıyor ve biz de şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı dünyanın tüm tutuklu gazetecisinden daha fazla olduğunu vurgulayan Boltan, şöyle devam etti: "Tutuklu gazeteci sayısı artıkça Türkiye'de hiçbir alanda iyileşme sağlanmıyor. Tersine, her alandan daha da durum vahamete doğru tam hız gidiyor. Bu da doğru yolun tüm gazetecileri serbest bırakmak olduğunu iktidara gösteriyor. Sonuç olarak biz ÖGİ olarak basın özgürlüğünden bir santim olsun vazgeçmeyeceğiz. Biz gazeteciyiz. Gazetecilik suç değildir ve gazetecilik yapmaya devam ediyoruz. Sloganımızı her defasında tekrarlıyoruz: Gelin gazetecileri zindandan çıkaralım ki biz gazetecilerle beraber Türkiye de özgürleşsin."

İŞTE O RAKAMLAR

Hakkı Boltan daha sonra Eylül ayında basına yönelik hak ihlallerini şöyle sıraladı:

* Türkiye’de toplam 176 gazeteci tutuklu.

* 3 gazeteci gözaltına alındı.

* 2 gazeteci tutuklandı.

* 4 gazeteci serbest bırakıldı.

* 53 gazeteci yargılandı.

* 1 gazeteci hakkında dava açıldı.

* Bir TV’nin açılma talebi reddedildi.

* 4 gazeteci toplam 7 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırıldı.

* 3 basın kuruluşunun malları satışa çıkartıldı.

* 3 TV kanalı RTÜK tarafından uydudan çıkartıldı.

* 2 gazeteci öldürüldü. (5 Eylül 2017’de Hindistan’da tanınmış gazeteci ve insan hakları savunucusu, Gauri Lankesh, Bangalore’deki evinin önünde vurularak öldürüldü. Yine gazeteci Halla Barakat 23 Eylül 2017’de annesi Orouba Bakarat ile beraber İstanbul Üsküdar’da yaşadıkları evde öldürülmüş halde bulundu.)

Öne Çıkanlar