'Yargı bağımsız olsun, yüzde 6 büyüme yeter'

'Yargı bağımsız olsun, yüzde 6 büyüme yeter'
TÜSİAD Başkanı Bilecik: Demokrasinin hakikaten yerleştiği hukukun üstünlüğünün, bağımsız yargının olduğu bir ülkeyle yüzde 6-7 büyüme fevkalede olur

HABER MERKEZİ- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 15'inci Girişimcilik Günleri'ne katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bilecik, hukukun üstünlüğünün büyümeden daha değerli olduğuna işaret etti.

Bilecik "Demokrasinin hakikaten yerleştiği, daha fazla hukukun üstünlüğünün, bağımsız yargının olduğu bir ülkeyle yüzde 6-7 büyüme bizim için fevkalade iyi olur" dedi.

Sözcü'nün haberine göre, Bilecik, yüzde 11.1'lik büyüme rakamının alkışlanacak başarı olduğunu belirtti. 

Bilecik' büyümenin sadece Türkiye için değil, dünya için en önemli parametre olduğunu belirterek, "Yüzde 11.1 hakikaten alkışlanacak bir başarı, hiç bunun lamı cimi yok. Ancak bunun bir ‘ancak' tarafı var" dedi.

'BU BÜYÜME SÜRDÜRÜLEMEZ'

Büyüme rakamının ‘ancak' tarafıyla ilgili bazı konulara vurgu yapmak istediğini belirten Bilecik, şunları söyledi: "Hain darbe girişiminin, 15 Temmuz'un olduğu döneme rast geldiği için 11.1'in baz etkisi, yani eksi 0.8'den geldiği için önemlidir. Enflasyonun artması, bu yüzde 11.1'i biraz gölgeleyen noktalardan bir tanesi. Yüzde 13 civarında enflasyon var. Yani sürdürülebilir olması hakikaten mümkün değil."

DEMOKRASİNİN ÖNEMİ

Bilecik, "Yüzde 7-8 büyümeye bütün iş insanları hakikaten muazzam derece mutlu olur. Ama daha fazla demokrasinin hakikaten yerleştiği, daha fazla hukukun üstünlüğünün, bağımsız yargının olduğu bir ülkeyle yüzde 6-7 büyüme bizim için fevkalade iyi olur" dedi.

TÜSİAD Başkanı Bilecik, "Türkiye gibi yoğun nüfusu olan bir ülke için yıl sonunda ortaya çıkacak yüzde 7 gibi bir büyümenin sürdürülebilir olması için özellikle enflasyonun yüzde 5 ve altında olması gerektir" diye konuştu.

'KIRILGAN ÜLKE'

Bilecik, "Bir de dış borçlarımız çok önemli. Yani dış borçlarımıza baktığımız zaman bugün 5 yıl önce milli gelirin yüzde 35'iyken şu anda milli gelirin yüzde 51'i olmuş vaziyette. Bunların hepsi böyle ‘kırılgan ülkeler' listesinde maalesef listenin dip tarafına atmış vaziyette" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar