WSJ: Türkiye'de krizin yükünü bankalar çekiyor

WSJ: Türkiye'de krizin yükünü bankalar çekiyor
Wall Street Journal'daki makalede şimdiye kadar Erdoğan'ın ekonomik programının merkezinde olan bankaların, şimdi de fırtınanın tam ortasında kaldığı belirtildi.

Wall Street Journal'da yer alan makalede ABD ile Türkiye arasında kararı ile zirveye ulaşan kur krizi masaya yatırıldı. Makalede, şimdiye kadar Erdoğan'ın ekonomik programının merkezinde olan bankaların, şimdi de fırtınanın tam ortasında kaldığı belirtildi.

Makaleye göre analistler, perakendecilerin ve enerji ve telekomünikasyon şirketlerinin ağır darbe alanlar arasında olduklarını söylüyorlar.

İşte o makaleden önemli başlıklar:

"Türkiye'nin para birimindeki tarihi düşüşten sonra akla gelen önemli bir soru, Türkiye bankalarının bu acı ile nasıl başa çıktığı...

Türkiye'nin bankacılık sistemi, şirketlere ve daha az ölçüde de tüketicilerin döviz borcuyla dolu. ABD doları ve Avro cinsinden kredi alan borçlular, ödeme yükümlülüklerinin değerinin lira cinsinden artacağını göreceklerdir. Ve yavaşlayan bir ekonomi de bu acıyı arttıracaktır.

BORÇLARINI GERİ ÖDEMELERİ TEHLİKEDE

ABN Amro'nun sabit bir gelir stratejisti olan Tom Kinmonth, "Sonuç olarak, diğer para cinsinden borç alan ancak lira gelirleri olan şirketler için finansman maliyeti kilit önem taşıyor" dedi. Borçlarını geri ödeme güçleri tehlike altında.

Türk bankaları, Erdoğan'ın ekonomik programının merkezinde yer aldı. 2017'de bir devlet destekli borç verme patlaması, ekonominin büyüklüğünün yüzde 7'sine eşdeğer boyutta bankalar aracılığıyla kredileri artırdı. Ama aynı zamanda ekonomiyi enflasyonla aşırı ısıttı.

BANKA HİSSELERİ DEFTER DEĞERİNİN ALTINDA

Şimdi ise bankalar fırtınanın merkezinde. İspanya'nın BBVA'sının yüzde 49,9'una sahip olduğu Garanti Bankası, İtalya'nın Unicredit'inin yüzde 40'ına ortak girişim ile dolaylı olarak sahip olduğu Yapı Kredi ve aktifler tarafından ülkenin en büyük borç vereni olan Türkiye İş Bankası, lira olarak yüzde 40'ın üzerinde düşüş gösterdi. Yatırımcıların bankaların dayanak varlıklarının değeri hakkında şüphe duyduklarının bir işareti olarak, bankaların hisseleri sırasıyla defter değerinin 0,55, 0,37 ve 0,39 katından işlem görmekte.

ŞİRKETLER DOLAR BOŞLUĞUNU TL İLE NASIL DOLDURACAK

Yatırımcılar ülkeyi daha riskli olarak algıladıkça, borç verenler tarafından verilen borcu tutmak için daha fazla ücret alıyorlar. Örneğin Türkiye İş Bankası tarafından Ekim ayında olgunlaşan ABD doları cinsinden tahvilin verimi, bir hafta öncesine göre yüzde 5,19'dan yüzde 10'una kadar yükseldi.

Türkiye Merkez Bankası'na göre, finansal olmayan kuruluşlar Mayıs ayı itibariyle yaklaşık 120 milyar dolarlık döviz varlıklarına ve 330 milyar dolarlık yükümlülüklere sahipler. Şirketlerin bu boşluğu, batmakta olan lira likitleri ile nasıl doldurabileceği açık değil.

Geçtiğimiz ay ülkenin en büyük telefon operatörü olan Türk Telekom, "olumsuz forex hareketleri" nedeniyle 30 Haziran'da sona eren ikinci çeyrekte 889 milyon Türk lirası net zarar bildirdi.

Analistler, perakendecilerin ve enerji ve telekomünikasyon şirketlerinin, iç pazardaki gelirlere bel bağladıkları için en ağır darbe alanlar arasında olduklarını söylüyorlar." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar