Reyhanlı'da ev tutaydın Ebubekir Bağdadi!..

Bağdadi’nin basıldığı ev nerede? Türkiye’nin güvenlik bölgesinin içerisinde ve Türkiye sınırına tamı tamına 5 km uzaklıkta.

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi öldürüldü. Bağdadi’nin öldürülmesiyle ilgili öncesi ve sonrasını yazacağım ama ilk olarak cumhurbaşkanı Recep Tamam Erdoğan’ın iletişim başkanı Fahrettin Altun’un twitter’dan yaptığı açıklamalardan bahsetmek istiyorum. Altun , büyük olasılıkla Trump’ın açıklamasından önce, yani sabah saatlerinde Bağdadi’nin öldürüldüğünü öğrenir öğrenmez aşağıdaki açıklamayı yapıyor:

 

 

(DAEŞ ile mücadele, Türkiye'nin Suriye'deki terörle mücadele operasyonlarının temel taşıdır. Terör örgütü PKK / YPG'nin son haftalarda cezaevlerinden çıkardıkları da dahil olmak üzere tüm DAEŞ teröristlerini avlamaya ve adalete teslim etmeye devam edeceğiz.)

Altun basın açıklamasından sonra yaptığı açıklamada da "Destek olmaktan memnuniyet duyduk" diye çok kuru bir açıklama yapıyor.

Aynı Altun bu ayın 24’ünde, yani 4 gün önce de "Bizim için esas mesele PKK-YPG ve diğer terör örgütlerinin varlığını sona erdirmektir" diye bir tweet atıyor. Yukarıdaki ilk açıklamayı yaptığında büyük olasılıkla bu takibin içinde PYD’nin olacağını hesap etmemiş ki, onları IŞİD’lileri hapisten kurtarmakla suçluyor. Ancak Trump açıklamasında istihbaratı Kürtlerden aldığını söyleyince ve beraber yaptıklarını açıklayınca, o kuru açıklamayı yapıyor.

24’ünde attığı tweet de esasında burada biraz boşa düşüyor, çünkü destek olduklarının içinde YPG de var. Türkiye’nin YPG kadar bilgisi var mı, ondan çok fazla emin değilim, çünkü açıklamalardan anladığım kadarıyla Türkiye sadece hava sahasına izin veriyor ve askeri anlamda işin içinde yok.

Peki, bütün bunların sonucunda Bağdadi’nin basıldığı ev nerede, Türkiye’nin güvenlik bölgesindeki bölgenin içerisinde ve Türkiye sınırına tamı tamına 5 km uzaklıkta. Bir söylentiye göre cihatçılara gönderilen silahlar buraya bırakılıyor ve evi yaklaşık 18 kişi koruyor. Aynı yerde kalan 2 de aile var olduğu söyleniyor ve 7 aydır buradalar. Evi tahsis eden kişi emirlerinden birisi ve ev uydudan 4 gündür izlenmeye alınmış ve Bağdadi o emirle 2 konuşma yapmış. Daha başka bilgiler de var ancak şimdilik açıklama yapılmıyor. Sağ olarak kurtulan 2 kişi var, biri Irak, diğeri de Ürdün uyruklu. Büyük olasılıkla o 2 kişi şu an ifade veriyordur ve tatbikatın devamı gelebilir.

Bu operasyonun ilginç bir yanı daha var, o da operasyonun Adana İncirlik üssünden değil de Irak-Erbil’den yönetilmesi. Nedenini sanırım ya ABD yada Türkiye yetkilileri bigün yada bir şekilde açıklarlar.

Bu arada sınırın 5 km yakınında olması devamlı atan tutan içişleri bakanı Süleyman Soylu ile MİT başkanı Hakan Fidan’ı da bir şekilde ilgilendiriyordur sanırım. Yazıyı bitirdiğim şu ana kadar da Recep Tamam Erdoğan’dan henüz bir açıklama gelmedi, bekleyeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi