ay hadi inşallah?

devlet bahçeli için allah’tan bir şey dileyeceksek, o şifa olsun ki bu dünyada hak ettiğini görsün. işimize bakalım, işimizi allah’a bırakmayalım.

iktidar ortağı devlet bahçeli bir süredir hastanede. sağlığından endişe ediliyor.

gazeteci talat atilla, iyileşse bile siyasete devam etmesinin mümkün olmayabileceğini ifade ettiği twitini, aldığı tepkiler üzerine sildi. mhp’den yapılan açıklamalarsa "turp gibi maşallah" şeklinde özetlenebilecek bir içeriğin resmi dille kaleme alınmış olanı.

siyasetçiler hayatımız üzerinde o kadar belirleyici ve o kadar göz önünde ki nüfusun geri kalanının onlara karşı kayıtsız kalması çok zor ama bazılarına yönelik dostluk da, düşmanlık da diğerlerine oranla daha güçlü olabiliyor. yakın türkiye tarihindeki siyasetçilerden bahsedilirken, mesut yılmaz’ın adı ilk ağıza akla gelmez mesela. ama işte bahçeli öyle değil. kendi örgütü içinde nasıl anılır, eleştireni var mıdır bilemem ama düşmanlarının düşmanlığının güçlü olduğuna şüphe yok. 2000’lerin başında mhp’yi, geçmişi cinayetlerle yüklü bir partiden merkez sağa yaklaştıracak gibi görünüyordu. bugün, iktidarın kürt düşmanlığını açıklamak için başvurulan ortağı oldu. akp’liler dahil her kesimde muarızı, hatta düşmanı çok, hayatını kaybetmesini umanlar da az değil; bunun bir ceza olduğunu varsayıyorlar.

bunu şaşırtıcı buluyorum çünkü ölüm, eğer erken gelmemişse, ceza sayılmaz, hepimiz bir gün öleceğiz.

bahçeli 1948 doğumlu yani 71 yaşında. her ölüm erken ölümdür ama 80 yaşın üstündeki ölümleri sıralı saymak haksızlık olmaz. erkekler için yaş ortalamasının ancak yakın bir tarihte 75.3’e yükseldiği türkiye’de 71 yaşında göçmek de ceza sayılmaz, sayılamaz.

bahçeli’nin savunduğu politikalar köy yakmaların, faili meçhullerin ve daha nice hukuksuzluğun teorisidir. o politikalar çerçevesinde eziyet görmüş nice yaşlı, hayatını kaybetmiş nice çocuk var.

bahçeli için ölüm ceza olamaz, savaş kışkırtıcılığı, hukuksuzluk savunuculuğu ve ırkçılık yapan bir partinin lideri olduğu için yargılanmak ve hüküm giymek, belki yaşından ötürü bu cezayı yatmamak ama hukukla yüz yüze gelmek olurdu mesela. kemal kılıçdaroğlu’na o yumruğu atan, salıverilen, yaptığıyla övünen ama devlete sırtını dayamadığı zamanlarda dik duramadığından, denetimli serbestliğin basit gereklerinden dahi şikayet etmelere doyamayan osman sarıgün ve benzerlerini, "sert adamlar" diye övdüğü için rezil olmak olurdu.

bahçeli için ceza, "bölmek istediğin mhp’ye yönelik vandal tutumuna devam edersen, sonuçlarına katlanırsın" diye tehdit ettiği meral akşener’in evinin önüne gecenin bir vakti bir grup erkek gidip kendi lehine slogan attığında, kınanmak olurdu.

bakın, özellikle çok yakın tarihli örnekler veriyorum. siyaset takip eden her yaştan insanın hatırlayabileceği türden örnekler. bahçeli’nin hukuk önüne çıkmasını gerektiren pek çok fiili var, bunu sağlayacak siyasal/toplumsal ortamı oluşturmak kendisini solcu olarak tanımlayanlara düşer. onun ayıplanacağı, rezil edileceği, rezil bulunacağı bir ülke, bir ideolojik iklim yaratmak da. işimizi ilahi adalete bırakmak zaten tartışmalı da 71 yaşındaki bir adamın göçmesi ilahi adaletin tecellisi olamaz. kaldı ki bahçeli gibi siyasetçiler –örneğin ortağı erdoğan’dan farklı olarak- birer aparat. erdoğan’ın bugünkü gücünde kitle desteğinin rolü büyük ama bahçeli’nin gücü ilişkilerine, derin ilişkileriyle dayanıyor ve bu anlamda benzerlerinden de daha fazla aparat. o yüzden siyasetten uzak kalması çok az şeyi değiştirecektir.

ilk bakışta bununla çelişkili gibi görünen bir başka nokta daha var; böyle kişiliklerin sağlık durumu her zaman bir sır. çünkü sağ siyasette lider, bir politikayı, o politikanın mağdur edeceği kitlelere, politik olmayan araçlarla benimsetebilen insan demek. ve o insanların fiziki varlığının ortadan kalkmasıyla oluşturulabilecek mit, aynı etkiyi yapmak için yeterli olmuyor. yeni liderlere ihtiyaç duyuluyor, liderlerin yarattığı hegemonik ortam yenilerinin ortaya çıkmasını zorlaştırıyor. nitekim, mhp ve siyasetinin ikna edici olabilmesi için "türkmen beyi"nin aktif olması gerekiyor.

o yüzden "hasta yatağı"ndan, yani sızan bilgilere bakılırsa kalp pili sağlıklı çalışmadığı için, akciğerinde emboli oluşması riskine karşı boynundan göğsüne doğru bir kanal açılmış haldeyken, mhp’nin, chp ve hdp ilişkilerinin araştırılması için üç milletvekiliyle bir komisyon kurduğu bilgisini içeren bir basın açıklaması yaptı. dedim ya aktif olması gerekiyor; seçmeni ikna etmek büyük ihtiyaç olduğundan değil. zaten mhp iktidar ortağı olarak aldığı oyun çok ötesinde söz sahibi oldu. aktif olması tabanını muhalefete karşı osman sarıgün dikliğinde ve diriliğinde tutmak anlamına geliyor. bahçeli siyasette olmasa da o taban kalır, o suçlar sürer.

o yüzden devlet bahçeli için allah’tan bir şey dileyeceksek, o şifa olsun ki bu dünyada hak ettiğini görsün. işimize bakalım, işimizi allah’a bırakmayalım.

sadece o değil, bunca yıldan, bunca yoldan ve bunca olandan sonra, bahçeli’ye karşı "dokunulmazlığımı kaldırmazsanız namertsiniz"den başka diyecek söz bulamayan kılıçdaroğlu’nu da unutmayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi