Ayşe Yıldırım

Ayşe Yıldırım

Ne yemişler ama!

İtibardan tasarruf yapmamış Mardin’e kayyım olarak atanan vali bey. Hem de yemek ve kuruyemiş kısmında. O nedenle de Ahmet Türk’ü suçluyor, 'kimseyi ağırlamadı' diye.

Diyarbakır'da kayyım Cumali Atilla'nın kendisi için yaptırdığı şatafatlı makam odası ve banyoyu gördükten sonra belediye bütçesinden tam 1 ton 600 kilogram fıstıklı kadayıf yediğini ve 92 bin lira tutarında yüzlerce fincan takımını hediye olarak gönderdiğini öğrenmiştik.

Şimdi diğer kayyımların 'icraatları' da ortaya çıkıyor. Hayır yani borçları öğrenmiştik de harcama kalemlerini yavaş yavaş öğreniyoruz.

Onlardan biri de Mardin Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Vali Mustafa Yaman. Ahmet Türk yeniden seçildiğinde belediyeyi milyonlarca lira borçla devraldığını açıkladı. Ancak vali beye göre bu harcamalar "yatırım"dı. İşte o yatırımlardan bir kısmını Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, geçtiğimiz günlerde açıkladı.

4 Ocak 2019 ile 28 Mart 2019 tarihleri arasında 14 kalemlik bir harcama pardon "yatırım" listesi.

Kuruyemiş ve yemekten oluşan "ağırlama hizmet bedelleri. Toplamı 1,5 milyon liradan fazla.

İlginç ayrıntılar dikkat çekiyor harcamalarda.

Mesela.

4 Ocak 2019. Aynı gün üç alım yapmış belediye. Üçü de "Ağırlama malzeme bedeli" olarak belirtilmiş. Bunlardan biri İletmişler Gıda Paz. San. Tic. A.Ş.'den yapılan 25 bin 175 liralık "mal alımı". Diğer iki alım ise iki kalemde Artukbey Kuruyemiş'ten yapılmış. Biri için 34 bin 550 lira, diğeri için de 73 bin 900 lira tutar gösterilmiş. Yani aynı gün bir kuruyemişçiden 108 bin liralık kuruyemiş almışlar!

Yine de bunlar küçük kalemler. Seçime doğru daha da artıyor "hizmet alımı" bedelleri...

27 Mart'ta Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Murattem Kasapoğlu ve heyeti gitmiş Mardin'e. Fidan Yemek'ten hizmet alımı yapılmış. Tam 169 bin lira...

Aynı gün Hulusi Akar ve heyeti de Mardin'deymiş. Aynı yerden yani Fidan Yemek'ten hizmet alınmış. Tam 147 bin lira...

Meğer aynı gün Muhtarlar Buluşması varmış. Hizmet alımı yine aynı firmadan Fidan Yemek'ten. Onun bedeli de 150 bin 800 lira.

Bitmedi.

28 Mart daha yoğun geçmiş...

Kültür Turizm Bakanı Yardımcısı A. Haluk Dursun ve Heyeti için Dinçpa Gıda Turizm San. Ltd. Şti'den "hizmet alımı" yapılmış. 121 bin 270 bin lira.

Sivil Toplum Günleri etkinlikleri için aynı firmaya aynı gün 254 bin 400 lira daha. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve heyeti rekoru kırmış o gün. Firma aynı tabii Dinçpa Gıda Turizm San. Ltd. Şti. Bu kez tutar 247 bin lira.

Eski Ulaştırma Bakanı ve Kars Milletvekili Ahmet Arslan ve heyeti de Mardin’deymiş o gün. Onlar için de yine aynı firmadan 107 bin 900 liralık "hizmet alımı" yapılmış. Eski Kültür Bakanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal da oradaymış. Onun heyeti de ağırlanmış tam 132 bin 580 liraya.

Tabii şunu da eklemeliyim ki bu tutarlar için "KDV hariç" deniliyor.

Şimdi bu kalemleri tek tek okuyunca ister istemez "Ne yemişler ama" diye mırıldanmıyor musunuz sizde?

Altı günde 1,5 milyon liradan "ağırlama" masrafı yapan Vali bey, bu harcamaları ortaya çıkınca ne dedi duydunuz mu?

"Ahmet Türk, görevde bulunduğu süre zarfında hangi devlet büyüğümüzü Mardin’de ağırlamıştır. Mardin’e katkı ve hizmet sağlayacak, hangi heyetleri ve görevlileri Mardin’de kabul etmiştir. Ahmet Türk’ün görev yaptığı süre boyunca oteller, iş yerleri, dükkânlar kapanmaktaydı. Kayyum döneminde hem devlet büyükleri hem de Mardinimizin gelişmesi, huzurun sağlanması ve yapılan çalışmalara katkı sağlayacak çok sayıda heyet ilimizde ağırlandı."

İtibardan tasarruf yapmamış vali bey. Hem de yemek ve kuruyemiş kısmında. O nedenle de Ahmet Türk’ü suçluyor, "kimseyi ağırlamadı" diye.

Elbette önümüzdeki günlerde kayyımın yaptığı diğer harcamaları da paylaşacak Mardin Belediyesi. Bakalım o kalemler için ne diyecek vali bey.

Belki o da Muş Bulanık ilçesinin eski kayyımı kaymakam gibi borç listelerini halk duymasın diye "yasa dışı" diyerek engelletir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Yıldırım Arşivi