Yolumuz açık olsun

Türkiye’nin gerçekle olan ilişkisi AKP iktidarı tarafından her geçen gün daha da fazla koparılıyor.

Gerçekleri dile getiren yayın organları birer birer kapatılıyor. Hala yayın yapabilenler ağır para ve hapis cezalarıyla terbiye edilmek, diz çöktürülmek isteniyor.

Gazetecilerin şanslı olanı işsiz kalıyor, şanssız olanı cezaevine atılıyor.

Muhalif sosyal medya kullanıcıları güvenlik güçleri tarafından tek tek avlanıp gözaltına alınıyor, tutuklanıyor.

Ülkede basın ve ifade özgürlüğünün sınırları her geçen gün daha da daralıyor.

Elbette bütün bunların tek bir nedeni var; halkın bilgi alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engellemek.

İşte bu tablo karşısında sansürsüz ve otosansürsüz bir yayıncılığı hedefledik.

Çabamızın nedeni, sadece gazetecilerin özgürlüğü peşinde koşmak değil elbette.

Biz biliyoruz ki, gazetecilik mesleği insanların sırtına halkın haber alma hakkının sorumluluğunu da yükler.

Biz, mesleğimizin verdiği bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirebilmek için; haber anlayışından yazarlarına kadar çok büyük, çok zengin, çok renkli bir platform olmayı amaçlıyoruz.
Yani kocaman bir şemsiye açmayı planlıyoruz.

Bu şemsiyenin altında antikapitalist Müslümanlar da, muhafazakar demokratlar da, liberaller de, sosyal demokratlar da, sosyalistler de… Kadınlar, gençler, LGBTİ bireyler de… Aleviler de, Kürtler de, Lazlar da, Yahudiler de, Ermeniler de, Rumlar da… Tüm dışlanmışlar da, azınlıklar da olacak.

Elbette haber ve yazar çeşitliliğimiz de, yorum ve analizlerimiz de bu rengarenk zenginliğe paralel olacak.

Ancak bu kadar farklılıkların bir araya gelmesinde şaşmayacağımız tek bir pusula, tek bir ortak payda var; demokrasi ve barış.

Irkçılığın, İslamcılığın, ötekileştirmenin, savaşın dilini kullananlar bu büyük şemsiyenin altında elbette kendilerine yer bulamayacak.

Doğru ve güvenilir haberleri objektif bir dille sunacağız.

Haberle yorum birbirine karışmayacak ama ihtiyacı olan her haberin yorumu da, analizi de eksik kalmayacak.

Artıgerçek’in İLKELERİ

Buraya kadar anlatılan perspektif doğrultusunda artıgerçek Yayın Kurulu’nun belirlediği ilkelerimizin en temel unsurlarını sıralayacak olursak…

  • Haber ve yorum ağırlıklı Artıgerçek’in temel niteliği; demokrasiyi, barışı, özgürlükleri ve kamu çıkarlarını savunmak. Savaşa, şiddete, tek adam yönetimine karşı çıkmak.
  • Gazetecilik/habercilik doğası gereği kuşkucu, sorgulayıcı, ve eleştirel bir meslektir. Artıgerçek kendisini siyasi, ideolojik, ekonomik, askeri, kültürel tüm iktidar odaklarına eşit uzaklıkta konumlandırdı. Kimsenin sözcüsü değiliz. Demokrasi, barış, özgürlük talep eden tüm kesimlerin, bütün mağdurların ve sessizlerin sesi olmaya çalışacağız.
  • Artıgerçek’te sadece gazetecilik yapacağız. Kimseyi kayırmadan, kimseden çekinmeden. Tek uğraşımız, okura gerçeği/gerçekleri aktarmak, olguların arkasındaki farklı değerlendirmeleri iletmek olacak. Önce gerçeğe karşı sorumluyuz. Sonra gazetecilik meslek ilkelerine karşı sorumluyuz. Nihayet okurlarımıza karşı sorumluyuz.
  • Yayın ve haber politikalarımızda, kimseyi ötekileştirmeden, kimseye hakaret etmeden, kadın ve çocuk haklarına saygı göstererek, gerçeği eğmeden bükmeden, abartmadan küçümsemeden aktarmayı amaçlıyoruz.
  • Türkiye’deki mevcut hukuk/hukuksuzluk düzenine rağmen, Artıgerçek; evrensel hukuka, Ankara’nın imzalayıp onayladığı uluslar arası anlaşmalara, Anayasa’ya ve usulüne uygun bir şekilde çıkarılan yasalara uymayı görev bilir. Gerçek ile yasa çeliştiğinde, mesleğimiz gereği gerçekten yana olacağımızı da şimdiden ilan ediyoruz.
  • Haber dilimizi tasarlarken edindiğimiz ilke, genel olarak her kişi ve kurum, akım ve örgüt, kendini nasıl isimlendiriyorsa o şekilde tanımlamak oldu. (Bu ilke, istismar etmeye kalkanlara karşı uygulanmayabilir.)
  • Artıgerçek, medya evrenine girerken özellikle sürat konusunda kimseyle rekabet etmek niyetinde değil. Zaten habercilik anlayışımızda, haberi önce vermek/ilk vermek diye bir sorunumuz yok. Haberi doğru vermek bizim temel görevimiz. Ayrıca biz genel olarak rekabetten değil, dayanışmadan yanayız. Bu nedenle de gerek Türkiye’de, gerekse uluslar arası alanda benzeri yayın organlarıyla haber ve bilgi konusunda dayanışma ve paylaşım içinde olacağız.
  •  Artıgerçek, daha iyi, daha geniş ve en önemlisi daha doğru gazetecilik/habercilik yapmak için, okurun desteğini en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacak. İnternet teknolojisinin okuru, haber üretim/değerlendirme/eleştiri sürecine katabilen niteliğini en iyi şekilde kullanmanın yanı sıra, dönem dönem okur toplantıları düzenleyerek, yurttaş ile medya organı arasında somut bağlantılar kurmayı hedefledik.

Artigerçek’in KAYNAKLARI

Artıgerçek sitesi, mevcut teknolojinin olanaklarını da kullanarak Türkiye’den, Almanya’dan ve İngiltere’den konularında uzman editörlerin katkılarıyla her gün karşınızda olacak.

Bu çoklu editoryal çabaların buluşup bir araya geldiği yer ise Almanya’nın Köln kenti olacak.

Ayrıca İstanbul’daki, Ankara’daki, Diyarbakır’daki muhabirlerimiz günlük haber akışını sağlayacaklar.

Hiç kuşku yok çok sayıda serbest/işsiz gazeteci arkadaşımız da habercilik faaliyetimize katkıda bulunacaklar. Emeklerini çabalarımıza ortak edecekler.

Her gün zengin ve rengarenk bir yazar kadrosuyla karşınızda olacağız.

Forum sayfamızda dünyadan ve Türkiye’den birbirinden ilginç yazıları, analizleri, yorumları bulacaksınız.

Sadece batı başkentlerinden değil, Uzakdoğu’dan Ortadoğu’ya, Rusya’dan Latin Amerika’ya kadar uzanan geniş coğrafyadan haberleri, analizleri, yorumları büyük bir çoğunlukla birinci elden, kendi kaynaklarımız üzerinden okurla buluşturacağız.

Elbette en büyük kaynağımız gazeteciden sivil toplum aktivistine, tek tek bireylerden aydınlara, örgütlü işçilerden insan hakları örgütlerine kadar ülkesi için sorumluluk hisseden her kişi ve kurum olacak.

Artıgerçek sizlerin katkılarıyla zenginleşecek.

Bu nedenle sürekli iletişimi hedefliyoruz. Bize her konuda, her zaman ulaşmanız mümkün.

Eleştiri ve önerileriniz için:

[email protected]

Haber ve açıklamalarınız için:

[email protected]

Forum yazılarınız için:

[email protected]

Elbette böyle bir yayın için en çok sorulan soruların başında "Nereden kaynak buldunuz?" gelir.

Onu da söyleyelim.

Öncelikle Artigercek büyük bir dayanışmanın, büyük bir fedakarlığın, büyük bir gönüllü katılımının ürünü.

Elbette sırf bunlarla bir site kurmak mümkün değil.

İlk hareket ve çarkın bir süre dönmesi için gerekli kaynağı merkezi Hollanda’da bulunan Artı Media Vakfı sağladı.

Vakıf, ülkesindeki sıkıntıları aşmak için bütün iktidarların etkisinden uzak bir medya yapılanmasını gerekli gören Türkiyeli iş insanları tarafından destekleniyor.

Bu desteği; insanların fedakarlığı, dostların gerek maddi, gerek manevi, gerekse de fiziki mekan anlamında yardımlarıyla bir araya getirince ortaya artıgerçek çıktı.

Ancak kabul etmemiz lazım ki Artıgerçek "insan üstü bir hızla" çıktı ortaya.

Artıgercek projesinin demokratik değerleri savunan Avrupa’nın çeşitli kurum ve kuruluşlarından, iş ve emek dünyasından giderek artan ölçüde destek görmesi de çabamızın uzun ömürlü olacağına ilişkin en önemli işaret.

Çünkü dar vakitteydik.

Çünkü Türkiye insanlarının önüne bir referandum sandığı konuluyordu alelacele.

Teknik olarak, estetik olarak sorunlarımızın, eksiklerimizin olduğunu biliyoruz.

Ama kaybedecek vaktimiz yoktu. Bu yüzden bütün eksikleri, çıkacak aksaklıkları, yöneltilecek eleştirileri göze alarak "motor" dedik.

Bir eksiğimiz, bir kusurumuz olursa meslek heyecanının getirdiği aceleciliğe verin.

İstedik ki, bir an önce Türkiye’nin demokrasisini, barışını, özgürlüklerini savunanlara bu ülkede yıllarca gazetecilik yapmış olan insanlar olarak karınca kararınca bir katkı sunalım.

Bugün biz "Okyanusta bir damlayız" diyelim, belki siz yarın "Çorbada tuzları var" dersiniz.

Özgür bir medya, demokratik bir Türkiye için hepimizin yolu açık olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi