İşxan Miroyev

İşxan Miroyev

Ankara, Suriye’deki Rusya hava kuvvetlerini etkisiz bıraktı

Moskova ve Ankara İdlib bölgesinin statüsü ve birçok farklı konularda anlaşmaya çalışıyorlarsa da şimdiye kadar herhangi bir sonuç alınmamış.

Astana grubunun tüm çabalarına rağmen, Suriye’deki durum çok tehlikeli boyuta seyir etmeye devam etmekte. Cihatçı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) grubunun bazı güçlerini İdlib merkezinden Lazkiye'nin kuzeydoğu dağlık alanına kaydırmaya başladığı öğrenildi. Amçlarının Hama'nın kuzeybatısında ve İdlib'in güney tarafında rejim güçleriyle savaşan güçlerini takviye etmek olduğu söyleniyor. Moskova’nın güçlü askerî desteğine rağmen, bir süredir buradaki hükümet güçleri cihatçı güçlerin direnişini kıramıyor.

Kaynakların verdiği bilgilere göre HTŞ'nin güçlerinin onlarca kamyonlarla İdlib bölgesinden diğer bölgelere nakil edildiği görünmüş. Suriye ordu güçlerine ve Rusya askerî güçlerine karşı koyabilmek için askerî teknik ve askerî güç bu cephelere takviye için aktarılmakta.

Rusya hava kuvvetleri ve Suriye hava kuvvetlerinin kuzey Hama'daki Al Zuka, Al Latamih ve Kfar Zita bulunan çete noktalarına yaptıkları yoğun saldırılara rağmen Suriye rejim ordusu ciddi bir ilerleme sağlayamadı. Güney İdlib'te bulunan Maareh, Hormeh Şeyıx, Mustafa Kfar, Sandjeh han Şeihundeki çete gruplarının noktaları da yoğun hava saldırısına uğradı.

Rusya hava güçlerinin tüm bu yoğun hava desteğine rağmen Suriye rejimi ordu güçleri İdlib bölgesinin sınırlarında takılı kaldı ve ilerleme sağlayamadı. Suriye rejim güçlerinin ilerleme sağlayamamasının ana nedeni ise bu cihatçı gruplara Türkiye tarafından çok güçlü destek sağlanmasıdır. Türkiye açıktan bu cihatçı gruplara silah ve insani yardım sağlıyor ve kuzey bölgelerden çete gruplarına yoğun olarak katılımlar yaşanıyor. Diğer bir husus ise İdlib bölgesinin güney sınırlarında, cihatçı grupların bulunduğu bölgelerde Türkiye ordusunun denetleme noktaları yerleştirilmiş. Bundan dolayı Rusya ve Suriye askerî güçlerinin İdlib'in iç bölgesine ilerlemesi daha da zorlaştırılmış ve aylardır bir ilerleme sağlanamamakta.

Son dönemlerde Moskova ve Ankara İdlib bölgesinin statüsü ve birçok farklı konularda anlaşmaya çalışıyorlarsa da şimdiye kadar herhangi bir sonuç alınmamış. Türkiye yönetimi Suriye’nin kuzey bölgelerini ne NATO'dan müttefiki olan ABD'ye ne de başka hiçbir güce vermek istemiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İşxan Miroyev Arşivi