Erdoğan’ı uçurum, Türkiye’yi ise çözülme bekliyor

Erdoğan’ın yaptıkları hiç yolundan şaşmadan büyük bir krize doğru ilerliyor. Bu yolda ölümcül adımlar atmaya devam ediyor ve gittikçe Türkiye’nin geleceğine daha çok zarar veriyor.

Erdoğan adım adım ilerlemeye devam ediyor. İlk etapta Suriye Kürtlerine karşı başlattığı saldırı devam ediyor ve Türkiye tampon bölge oluşturmuş gibi.

Peki, sonra ne olacak? Sonra Türkiye sisteminin tümü için çok ciddi sorunlar başlayacak.

Birincisi, Kürdistan toprakları Suriye’nin Kuzeyi değil daha çok geniştir. Tüm Kürtler, Batı Kürdistan Kürtleri için ayakta ve bu Türkiye müdahalesi Kürt devrimcilere olan desteğin önünü almak için yapılmakta ama bunu başaramayacaklar.

İkincisi, çok büyük kayıplar vermeye başlayacak. Eğer ki başarılı bir saldırı sonucunda verilen kayıpları toplum benimserse de devamında gelen kayıpları kabullenemeyecek ve bu ülke içinde toplumdaki huzursuzluğu giderek daha da büyütecek.

Üçüncüsü, zaten zorla ayakta kalan Türkiye ekonomisi bu operasyonun ihtiyaçlarını karşılamak için daha da ağır bir yükün altına girmiş olacak.

Dördüncüsü, bunun Türkiye için politik zararları olacak ve ABD ve Batıyla ilişkilerini daha da bozacak.

Erdoğan’ın yaptıkları hiç yolundan şaşmadan büyük bir krize doğru ilerliyor. Bu yolda ölümcül adımlar atmaya devam ediyor ve gittikçe Türkiye’nin geleceğine daha çok zarar veriyor. Bunlardan sadece birkaçını sıralayacağım:

1. Ordunun iktidardan uzaklaştırılması. Kemalist Türkiye’nin temelinde ordu çok önemli denge rolünü oynuyordu. Ordu 20. yüzyıl boyunca Kemalizm’in temelini korumaya devam etti. Bu, laiklik ve ulusal birlikti. Orduyu iktidardan uzaklaştırarak Türkiye devletinin temelini boşaltmış oldular.

2. Kürt sorununu daha da ağırlaştırdılar. Onlarca yıl boyunca Türkiye iktidarları, entegre politikasını yürütmeye ve Kürtlere Türkiye’de ulusal ayırımcılığın olmadığı fikrini aşılamaya çalıştılar. Yürütülen mücadelenin çeteler ve teröristlere karşı olduğu iddiasını sürdürdüler.

Büyük şehirlerde Kürtlerin çoğu bu politikanın sonucunda topluma adapte oldu, asimilasyona uğradı ve dillerini unutmaya başladı.

3. Diplomatik çöküş. Erdoğan herkesle ilişkilerini bozmayı başardı. ABD, Avrupa, İsrail, Mısır ve diğer birçok ülkeyle ilişkileri iyice bozulmuş durumda. Suriye üzerinden gelişen Rusya’yla ve İran’la olan dostluk bile samimi değil ve bir birine şüpheyle yaklaşım içerisindeler.

Tüm bunlar Türkiye’yi yavaş yavaş ağır bir krize, Erdoğan’ı ise intihara sürüklüyor.

Zaman her şeyi gösterir, işte zaman Türkiye devletinin çözülmesinin ve dağılmasının giderek yaklaştığını gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi