İşxan Miroyev

İşxan Miroyev

Gürcistan Türkiye’nin kontrolüne giriyor

Gürcistan’ın en büyük turizm merkezlerinden olan Batum giderek Türkiye’nin bir bölgesine dönüşüyor.

Tiflis ve Moskova arasındaki gerginlik Gürcistan’ın turizm sektörüne ciddi darbe vurdu. Ama bazı turizm bölgeleri bu siyasi gerginlikten etkilenmedi. Batum bölgesi zarar görmedi, tabi ki bu istikrarın da bir değeri var.

Gürcistan’ın en büyük turizm merkezlerinden olan Batum giderek Türkiye’nin bir bölgesine dönüşüyor. Kutaisi mahallesinde Antalya ve İstanbul gibi bir sürü Türk lokanta ve kahvehanesine rastlanmak mümkün ki, zaten halk da buraya "Türkiye mahallesi" ismini vermiş. Tabi ki mesele sadece isim ve yemek çeşitlerinde değil. Sahipleri ve çalışanları da Osmanlı imparatorluğunun varisleridir. Bazıları 5-10 ve daha fazla yıldır burada yaşıyorlar. Sadece ev işleri kesiminde Gürcülere rastlanabilir.

Zaten buranın havaalanını da Türkiye kendi parasıyla inşa etmiş ve sanki Ankara’nın iç hatlar havaalanıymış gibi işliyor. İstanbul’dan gelen yolcular sınır kontrolünden bile geçmiyor. Yani evlerindeymiş gibi rahatlar. Acar bölgesine ilişkin diğer bir önemli husus ise buradan direkt olarak ABD’ye uçuşların olmasıdır. Yani Gürcistan pasaportunu bulunduran herhangi bir kişi rahatlıkla ABD’ye uçabilir.

Son dönemde sokaklarda daha çok Rusya dilinde olan reklam ve isimler de çoğalmaya başladı. Bunun amacı sadece Rusya’dan gelenlere hitap etmek değil, daha çok Rusça konuşan eski Sovyet cumhuriyetinden, özelikle de Ukrayna’dan gelenlere hitap etmektir. Ama Ruslara karşı agresif bir yaklaşım söz konusu değil, çünkü giderek Türklerin nüfusu çoğalıyor.

Acaristan uzun bir zaman diliminde Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kaldı. Ancak Rus-Türk savaşından sonra Gürcistan burayı kendine katabildi. Bu uzun süre önce değildi, onun için halen bu bölge tam olarak Gürcistanlı olmadı. Şimdi ise giderek durum daha çok kontrolden çıkıyor. Gürcistan, Rusya karşıtlığına devam ederken Türkiye’nin nasıl bu bölgeyi ele geçirdiğini gözden kaçırıyor. Zaten birçok yerli de buna karşı değil, çünkü kendilerini Gürcü saymıyorlar, Acaristan vatandaşı olduklarını söylüyorlar.

Burada bir de kumar sektörü çok gelişmiş. Ankara’da kumar yasak iken Batum’da Türkler istedikleri kadar kumar oynayabiliyorlar. Bazı Türkler bu gazinoları açmış, diğerleri ise oynuyorlar. Bir de bir sürü Taylandlı çalışanların olduğu masaj salonları açılmış. Yani her şey Türkler için.

Batum apolitik olmaya devam ediyor ve yavaş yavaş Türkiye işgaline uğruyor. Bir filmde dendiği gibi kavgasız ve gürültüsüz bir biçimde işgal ediliyor. Bu yöntem askeri müdahaleden daha sonuç alıcıdır. Tiflis ise sanki kör…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İşxan Miroyev Arşivi