Fatih-Kadıköy arası

Türkiye bir asrın sonunda 100. yıl bütçesini Fatih’de dört kardeşin açlık ve yoksulluk nedeniyle kendini öldürdüğü gün görüşmeye başlıyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2020 yılı bütçesi Parlamento’da görüşülmeye başlandı.

Bu bütçe Cumhuriyet’in 100. yıl bütçesi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de bütçenin sunumunu Komisyon’da "2020 bütçemiz 100. yıl bütçemiz olacak" sözleriyle yaptı.

Dile kolay bir asır…

Türkiye bir asrın sonunda 100. yıl bütçesini Fatih’de dört kardeşin açlık ve yoksulluk nedeniyle kendini öldürdüğü gün görüşmeye başlıyor.

Bu intiharların gölgesinde başlayan görüşmelerinde gözler ister istemez Cumhurbaşkanlığı bütçesine takılıyor.

Fatih’te yoksulluktan intihar eden dört kardeşin cenazeleri kalkar kalkmaz, evlerinin elektriği kesilirken; Cumhurbaşkanlığı sadece Saray’ın elektrik ve su giderleri için 40 milyon TL harcıyor. Fatih’te yoksulluktan intihar eden dört kardeşin veresiye alışveriş yaptığı bakkal, kardeşlerin son günlerde sadece ekmek satın aldığını anlatırken; Saray’ın gıda gideri olarak bu yıl yaptığı harcama 5 milyonun üzerinde belirleniyor. Saray, yeme, içme, giyme derken önümüzdeki dönem için Bütçe’den 3,2 milyar lira kaynak istiyor. Miktarı açıklanmayan örtülü ödenek de cabası…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "altın nesil"in yaptıklarını unutup "dindar nesil yetiştireceğiz" iddiasını tekrarladığı bu günlerde Diyanet’e 11.6 milyar TL kaynak isteniyor. Savunma bütçesindeki artış da yüzde 16…

Bu kalemlerin hiçbiri giderek artan gelir adaletsizliğine karşı intihar olarak ortaya çıkan sosyal patlamaların önüne geçecek cinsten görünmüyor.

Fatih intiharı Türkiye’nin ilk yoksulluk intiharı değil.

Kirasını ödeyemediği için kendisini evinin önünde öldüren erkek, oğluna pantolon alamadığı için intihar eden baba ve çocuklarını ısıtamadığı için kendini asan annelerin son nefesleri var bu krizin altında. Bir de zaman zaman ulaşabilirse kendini Meclis bahçesinde, ulaşamazsa Meclis bahçesinin yakınındaki Güvenpark’ta ateşe veren işsiz bedenler.

Bu ve buna benzer intihar ve intihar girişimleri Meclis’te pek çok kez gündeme geldi. Hem CHP hem de HDP, Meclis’te yoksulluğun ve yoksulluk intiharlarının araştırılması için araştırma önergeleri verdi. CHP’nin verdiği araştırma önergesine göre, intihar oranları çok çok daha yüksek. CHP, son dönemlerde intiharların önceki yıllara oranla yüzde 20 oranında arttığını ve bunda ekonomik krizin büyük rol oynadığına dikkat çekiyor. İstanbul Milletvekili Ali Şeker, hekim kimliğinden de yola çıkarak derin araştırmalar yapmıştı bu konuda.

Ne oldu?

Meclis verilen tüm bu önergeleri reddetti.

Sadece yoksulluk ve intiharlara ilişkin değil; Türkiye’yi yoksulluk ve intiharlara sürükleyen ekonomik krizin araştırılması, kadın işsizliğinin araştırılması, istihdamda eşitsizliğin araştırılması, çiftçilerin sorunlarının araştırılması, tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması, fabrika işçilerinin sorunlarının araştırılması, basın işçilerinin sorunlarının araştırılmasına ilişkin verilen hemen tüm önergeler reddedildi.

Dün Süreyya Bilgiç, bu dönem Meclis Başkanlığı’na tam 2 bin 56 araştırma önergesinin sunulduğunu açıkladı. Sonucu ise trajikomik. Bu önergelerden sadece 45’i kabul edildi. 45 önerge uyarınca da sadece 6 Komisyon kuruldu: Down sendromu Komisyonu, Aromatik Bitkiler Komisyonu, Hayvan Hakları Komisyonu, Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Komisyonu, ALS ve SMA Komisyonu ve çok gecikmeli olarak çalışmalarına başlayabilen Rabia Naz Vatan Komisyonu…

Yoksulluk, ekonomik kriz, işsizlik ve benzeri konularda verilen önergelerin hepsi reddedildi.

Kanunlarda da aynı durum…

Muhalefetin işsizlik, yoksulluk, kadın istihdamı, çocuk evlilikleri, sağlıkta şiddet ve benzeri sorunlarla ilgili verdiği tüm teklifler reddedildi. CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı’nın verdiği sayılara göre, yalnızca 1 Ekim’den bu yana CHP tam 1530, HDP 82, İYİ Parti 131, TİP 2 ve Saadet’in verdiği 1 kanun teklifinin hepsi reddedildi. AKP’nin verdiği 163 kanun teklifi ise gündemde.

Ne bir araştırma önergesi,

Ne bir kanun teklifi…

Kürsüden değil yerinden bir söz de mi yok derseniz o da yok…

Dün sabah Fatih’teki yoksulluk cinayetinin ortaya çıkmasından sadece bir iki saat sonra toplanan Meclis Genel Kurulu’ndaki tüm konuşmalara dikkat kesildim. AKP’nin hiçbir konuşması olmayınca, "Acaba ben mi atladım" diyerek bir de tutanak sorgusuna giriştim. Genel Kurul tutanaklarına "Fatih" diye aratma yaptım.

İşte sonuç:

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: "Fatih’te 4 kişi toplu intihar etti. …iktidarın yoksulluğa karşı bu kadar kulak tıkamasına şahitlik etmekten utanır hale geldik."

İYİ Parti Milletvekili Ümit Beyaz: "Fatih’te 4 kişi ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar etti. Hepimiz ellerimizi başımızın arasına koyup, düşünmeliyiz."

HDP Milletvekili Garo Paylan: "Fatih’te 4 vatandaşımız intihar etti. Gelin bunu konuşalım."

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: "Fatih’te yaşanan bir yoksulluk cinayetidir…"

AKP Milletvekili Mustafa Demir: "Fatih – Kadıköy artık 7 dakika."

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sibel Hürtaş Arşivi