Ümmete tüzükle yanıt

Ali Babacan liderliğindeki yeni partinin tüzük ve programı tamamlandı. İlk ilke 'kimliksiz siyaset' bu aynı zamanda Erdoğan'ın ümmet çıkışına yanıt niteliği taşıyor.

Ali Babacan liderliğindeki yeni partinin kuruluş çalışmaları tamamlanmak üzere. 

Parti program ve tüzüğü tamamlandı. Yeni partinin program ve tüzüğünün ana ilkesi "kimliksiz siyaset". 

Yeni parti kendini muhafazakâr liberal sağ ya da sol olarak nitelendirmiyor; tüm ideolojileri kapsayacak geniş bir yelpaze hedefliyor.  

Her biri muhafazakâr gelenekten gelen kurucuların bu tercihindeki belirleyici rol de kuşkusuz AKP'nin dini siyasete alet etme şekli. Buna yönelik birikmiş bir tepki var. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine yönelik "ümmeti bölüyorlar" çıkışı da öfkeyi daha da köpürtmüş. Erdoğan'a yanıtı Partinin ilkelerinden yola çıkıp veriyorlar: 

Din ve devlet işleri ayrıdır. Devlet din ile değil bilim ile ortak akıl ile yönetilir. 

Bu güçlü duruşu Parti program ve tüzüğünün tüm ruhunda hissetmek mümkün. 

Parti programına adalet ve liyakat vurgusu da damgasını vuruyor. Ekonomi başarısıyla ön planda tutulan liderlere karşın; adaleti sağlayamadan ekonomi de dahil hiçbir sorun düzeltilemez vurgusu ön plana çıkacak. 

Hukuk devleti ilkesi, sert kuvvetler ayrılığı ve Parlamenter sisteme dönüş ana ilkeler arasında. Nasıl bir Parlamenter sistem sorusu da yeni Anayasa talebinde saklı. Tüm bunlar üzerinden bakıldığında yeni parti ciddi bir sistem eleştirisiyle yola çıkıyor. 

Kamuda işten alımlardan yüksek yargı atamalarına kadar liyakatın esas alındığı yeni bir siyaset kültürü hedefler arasında. 

Yeni parti katılımcılarına "kimliğini bırak da gel" çağrısı yapıyor. Bu da çelişkileri beraberinde getiriyor. AKP'nin eski kurmayları bu yeni siyaset dilini nasıl kuracaklar? AKP başta olmak üzere farklı partilerden transferler olması halinde sözü edilen büyü bozulmayacak mı? Bu kapsamda olası kurucular arasında yeni partinin Parlamentoda transferler üzerinden grup kurarak yola çıkması olasılığına tepkiler var. 

Bu tepkilere kulak asılırsa Parlamento dışı bir siyasi parti AKP'nin eski kurmayları açısından büyük risk teşkil edecek. 

Tüzük ve program hazır. Babacan'ın danışmanının daha önce verdiği tarihte sapma yok. Yeni Parti, eylül sonu ekim başı start veriyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sibel Hürtaş Arşivi