Alman basınından Erdoğanlı fotoğrafa sert tepki

Alman basınından Erdoğanlı fotoğrafa sert tepki
'Milli takım kadrosunda yerlerinin olup olmadığını sormak gerekir.'

DÜNYA- Alman futbol milli takım oyuncularından Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ın Londra ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmeleri Almanya'da tepkiyle karşılandı.

Konuyla ilgili en sert eleştiri Almanya Yeşiller Partisi'nin eski eş başkanı Cem Özdemir'den gelmişti. Özdemir açıklamasında, "Alman milli futbol oyuncusunun Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Başbakanı Angela Merkel ve parlamentosu Alman Federal Meclisi'dir, o da Berlin'dedir, Ankara'da değil!" ifadelerini kullanmıştı.

İki oyuncuya, Hıristiyan Sosyal Birliği'nin (CSU) parlamento yöneticisi Stefan Müller, "Çok rahatsız ediciydi. Ulusal takımımızın oyuncuları bir otokratın seçim kampanyasında araçsallaştırılmayı gerçekten isteyip istemedikleri konusunda dikkatli düşünmelidir" diye tepki vermişti.

Almanya Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen de "Türkiye'deki demokratları, eleştirel gazetecileri tutuklayan bir despotla Londra'da lüks bir otelde poz vermek onu 'cumhurbaşkanı'm olarak tanımlamak çirkin bir faul" demişti. Dağdelen açıklamasının devamında "Alman milli takımının oyuncuları, sadece çimler üzerinde bir rol model olmadıklarının, her yerde bir rol model olmaları gerektiğinin bilincinde olmalıdırlar. Yabancı bir cumhurbaşkanına mesafe eksikliği uygunsuzluktur" şeklinde konuşmuştu.

ALMAN BASININDAN ELEŞTİRİ

Bugün konuyla ilgili Almanya basınında da yorumlar yer aldı. Almanya'nın önemli gazetelerinden Süddeutsche Zeitung'da yer alan yazıda, "Kimse bir milli futbolcudan Almanya'yı tutmasını ve Alman milli marşını okumasını isteyemez. Adı Mesut Özil veya İlkay Gündoğan olan bir milli, bütün dünyaya köklerinin Türkiye'ye uzanmasından gurur duyduğunu gösterebilir. Ama acaba demokratik hakları ayaklar altına alan ve muhaliflerini hapsettiren bir Türk cumhurbaşkanına seçim desteği verebilir mi? Verebilir ama Almanya'nın temsilcisi olarak ciddiye alınma hakkını da kaybetmiş olur.

Erdoğan ile birlikte poz veren Özil ve Gündoğan'ın üstün yetenekli futbolcu oldukları inkâr edilemez. Hatta Gündoğan'ın entelektüel olduğu da söylenir. Tam da onun, Erdoğan'a üzerinde 'Cumhurbaşkanım' yazan forma hediye etmesi dikkate değer. İnsan gerçekten merak ediyor: Gerçekten de bu davranışında samimi miydi? 2014 Dünya Şampiyonu Almanya çok kültürlü ve dünyaya açık bir ülke olduğunu herkese gösterdi. Popülist sağcı bir politikacının ‘kimse (yabancı asıllı) Boateng'in komşusu olmak istemez' şeklindeki sözlerinin ne kadar yanlış olduğunu kanıtladı. Şimdi Özil ve Gündoğan'ın gerçek Alman olmadıkları söylenebilir mi? Hayır, söylenemez. Ama tipik profesyonel Alman futbolcular gibi onların da zerre kadar siyasi bilince sahip olmadıkları pekâlâ söylenebilir" cümlelerine yer verildi.

"MİLLİ TAKIM KADROSUNDA YERLERİNİN OLUP OLMADIĞINI SORMAK GEREKİR"

Stuttgarter Nachrichten gazetesi ise Özil ve Gündoğan'ın Erdoğan'la buluşmalarının Almanya'ya nasıl bir mesaj olduğu üzerinde durdu: "İki as futbolcu siyasi davranışlarıyla son derece kötü bir işaret koymuş oldu. Aptallıktan mı böyle yaptılar, yoksa hesaplı mı davrandılar? Gerçek olan hem Avrupa Şampiyonası'nın ev sahipliği için Türkiye ile çekişen Alman Futbol Federasyonu'na hem de formasını giydikleri ve haklı olarak Erdoğan'ın 24 Haziran seçimleri öncesinde ülkede propaganda yapmasını yasaklayan Almanya'ya iyilik etmedikleridir. Her ikisi de başarılı entegrasyona örnek gösterilir. Tavizsiz u dönüşü yapmadıkları takdirde milli takım kadrosunda yerlerinin olup olmadığını sormak gerekir."

Öne Çıkanlar