Emekliler yapılan zamma tepkili: Yıllarca ödediğimiz primlerin karşılığını istiyoruz

Emekliler, üç bin liralık bayram ikramiyesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarının yükseltilmeyeceğine yönelik sözlerine tepkili: 'Maaşlarımızla dalga geçiyorlar. Yıllarca ödediğimiz primlerin karşılığını istiyoruz.'

Artı Gerçek - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren 8’inci Yargı Paketi, 2 Mart Cumartesi günü kabul edildi. Emekli bayram ikramiyesinin üç bin liraya çıkarılmasına ilişkin madde de Meclis’ten geçti. Dini bayramlarda emekliye verilen ve genel seçimlerden önce iki bin liraya çıkarılan bayram ikramiyesi, yerel seçimlerden önce üç bin lira oldu. Emeklilerin maaşının 10 bin lira olması tartışma konusuyken ikramiyenin de düşük olması emekliler tarafından eleştiri konusu oldu. Munzurpress'in haberine göre Van Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli-Sen başkanı Timur Sayyiğit, ikramiyenin ve maaşlarının yetersiz olduğunu ve güncelleme yapılmasını isterken, emekliler yapılan zammın mevcut pahalılığa denk düşmediğini söyledi.

'HAK ETTİĞİMİZ ÜCRETİ İSTİYORUZ'

Emekli aylıkları karşısında zammı yapanların o maaş ile 10 gün geçinemeyeceğini söyleyen Sayyiğit, “Emekli hakkettiği ücreti istiyor. Bize dalga geçer gibi 3 defa zam verdiler ancak maaşlarımız hala 10 bin TL’de sabit kalmış. Biz emekliler yıllarca bu ülkenin ayakta kalması için fedakârlık yapanlarız. Yıllarca peşin ödediğimiz primlerin karşılığını istiyoruz. Bizim vergilerimizle lüks hayatı yaşıyorlar. Biz kendi ceplerinden ekstra bir para versinler istemiyoruz. Biz bu maaşı ya alacağız ya da 31 Mart’ta bize dalga geçer gibi zam veren hükümete gereken dersi vereceğiz” dedi.

whatsapp-gorsel-2024-03-07-saat-18-36-04-0fc7c9fb.jpg
DİSK Emekli-Sen başkanı Timur Sayyiğit

'MAAŞLARIMIZLA DALGA GEÇİYORLAR'

Erdoğan’ın ‘2024’ yılı emekliler yılı olacak’ konuşmasını hatırlatan Sayyiğit, “Doğru demiş, 2024 yılı emeklileri bitirme yılı olarak ilan edilmiş. Zaten yüzde 50 artış ile 2 bin TL olan emekli ikramiyesini 3 bin TL yapıyorsa biz emekliler onu almayacağız. Yarın bir gün sarayda eksik kalan bir yer varsa göndereceğiz oraya masraf yapsınlar. 3bin TL değil insanca yaşamak için emekli aylıklarımıza zam istiyoruz. Şu anda en düşük emekli maaşının 20 bin liradan aşağı olmaması lazım. Emekli ikramiyesi ilk ödendiğinde bin liraydı o zaman o parayla bir kurbanlık koyun alınırdı. Şimdi 3 bin lira olmuş 3 ya da 5 kilo et alabiliriz ancak o parayla. Bizimle maaş zammının dalgasını geçeceklerine vergilerimizle yandaşlarına ödedikleri faizsiz kredilerin, kendi savurganlıklarının önüne geçsinler. Bu savurganlık yerine ülkenin emeklilerine, emekçilerine sahip çıksınlar” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

'TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLMEZSE EYLEM YAPACAĞIZ'

DİSK Emekli-Sen’in Ankara’da düzenlediği toplantıya maddi imkansızlıklar nedeniyle katılamadığını dile getiren Sayyiğit, “Sendikamızın tüm şubeleri Türkiye’nin her tarafında tepkilerini dile getiriyor. Ancak diğer sendikalarda, derneklerde hükümetin ortakları. Bizim onlardan bir beklentimiz yok. Van’da Emekli Derneği var. Bir basın açıklamasını ortaklaştıralım diye aradım oyalayarak gelmedi. Biz Emekli-SEN olarak Van’da da diğer illerde de tepkilerimizi dile getireceğiz. Daha önce de söyledik. Seçime kadar iyi bir zam verilmezse bizde Van’da bulunan bütün resmî kurumlarda oturma eylemleri gerçekleştireceğiz. Mademki bizi ölüme terk etmişler bizde eylemlerimizi resmî kurumlara taşıyacağız. Ya bizi içeri atsınlar ya da bize insanca muamele etsinler” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

'GEÇİNEMEDİĞİM İÇİN EK İŞ YAPIYORUM'

64 yaşındaki işçi emeklisi olan Abdulmecit Taşkın ise zamların yetersiz olduğunu ve geçinemediklerini vurguladı. Taşkın, ekonomik açısında yaşadığı zorlukları şu sözlerle dile getirdi:

“Evde 3 öğrencim var biri üniversite diğer 2’si dershane öğrencisi. Bu 10 bin lira o öğrencilere yetmiyor. Emekli aylığı günlük 1 kilo et parası. Bu emekli aylığı ile geçinemiyoruz. Ben ek iş yapıyorum. Taksicilik yapıyorum ayrıca. Emeklilerin yüzde 99’u ek işlerde çalışmak zorunda kaldı bu ekonomik krizden dolayı. Emeklinin aldığı para bir ev kirası. Bu durumun düzelmesi için hükümetin yardımcı olması gerek. Emekliler ek iş yapmadan geçinemiyor. Bugün bir öğrenciniz varsa gideri bin liradan aşağı değil. O nedenle emekliler çalışmak zorunda kalıyor.” (KAYNAK)

Öne Çıkanlar