'Tasarruf paketi' pazartesi açıklanacak: Kamu harcamaları dondurulacak, asgari kurumlar vergisi gelecek

'Tasarruf paketi' pazartesi açıklanacak: Kamu harcamaları dondurulacak, asgari kurumlar vergisi gelecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pazartesi günü kapsamlı bir 'tasarruf paketi' açıklayacaklarını duyrdu. Şimşek "Paketle birlikte kamu harcamaları ‘dondurulacak’, asgari kurumlar vergisi gelecek" dedi.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının kamu ayağında atılacak adımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Uzun süredir sözü edilen 'kamuda tasarruf paketi'ni pazartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'la birlikte açıklayacaklarını duyuran Şimşek, harcamaların dondurulacağı ve asgari kurumlar vergisi vurgusu yaptı.
Bakan Şimşek, İstanbul’da 'Türkiye'nin ATM Merkezi-TAM' projesinin lansmanında konuştu. Şimşek'in açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:

DEZENFLASYONU ÖNGÖRDÜK: Ekonomi programı çalışıyor, programla dezenflasyona geçişi öngördük. İç talebin büyümeye katkısı güçlü. İç talep bir miktar daha yumuşayacak. İhracatçılar için pazar büyüyecek, esas olan rekabet ve verimliliği artırmak, kur sübvansiyonu ile bir yere varamayız.

ALTINA KOTA NORMALLEŞMEYİ DESTEKLEYECEK: (Altın ithalatına yönelik kota uygulaması) çıkar çevreleri memnun değil. Bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi vatandaşın menfaatine. Biz vatandaşın seçimine saygı duyuyoruz ama ülkenin menfaatini de düşünmek zorundayız.
Cari açığın milli gelire oranını yüzde 2,5'in altına çekmek istiyoruz, böylece çok hızlı rezerv birikimine gidebiliriz. Türk bankaları küresel finansmana erişimde daha iyi noktaya geldi. Türkiye'nin CDS'i 300 baz puanın altına geriledi. Kredi derecelendirme kuruluşları görünümümüzü pozitife çevirdi, bu önümüzdeki dönemde not artışına işaret eder, yeter ki programı kararlılıkla uygulamaya devam edelim.

ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ GELECEK: Kamu maliyesine ilişkin bir çok hususta adım atacağız. Pazartesi günü Cevdet Yılmaz ile tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız. Paketle birlikte kamu harcamaları ‘dondurulacak’, asgari kurumlar vergisi gelecek. Bazı vergileri artırdık, bu sene yeniden artırmayacağız. O zaman bu etkiler temmuz, ağustos ayında ortadan kalkacak. Önümüzdeki dönemde bu dezenflasyon sürecini nasıl yöneteceğiz, onunla ilgili çalışmalarımız aralıksız devam edecek. En önemli hedefimiz enflasyonun tek haneye inmesi, bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar