TSK Afrin'de cihatçılarla birleşmeyen örgütleri vuruyor

TSK Afrin'de cihatçılarla birleşmeyen örgütleri vuruyor
Sokağa çıkma yasağının ardından Afrin'de 'Ceyş ül Vatan' grubuna katılmayan Ahrar-u Şarkiye ile TSK destekli fraksiyonlar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

ARTI GERÇEK - Türkiye'nin dün sabah 05.00 sıralarında Afrin’de ÖSO'ya bağlı Ahrar-u Şarkiye ile Hurras El Din isimli gruplara karşı operasyon başlattığı iddia edildi. TSK bir açıklama yaparak iddiaları doğruladı.

Ahrar-u Şarkiye, TSK ile birlikte bölgeye giren cihatçı grupların birleşmesiyle oluşturulan Ceyş'ül Vatan grubuna katılmamıştı.

TSK açıklamasında bölgede yağma ve soygun yapan bir gruba karşı operasyon başlatıldığını duyurulurken, ölü ve yaralıların olduğu belirtiliyor.

'TSK DESTEKLİ FRAKSİYONLAR ARASINDA ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR VAR'

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamada, "Sokağa çıkma yasağı uygulandıktan saatler sonra Afrin şehri, Ahrar-u Şarkiye ile TSK destekli fraksiyonlar arasındaki ilk şiddetli çatışmalara şahit oluyor" denildi.

SOHR’a göre çatışmaların nedeni 'Zeytin Dalı Harekatı' içinde yer alan Ahrar-u Şarkiye’den, çeşitli konulardaki anlaşmazlık sonrası kısa süre önce ayrılan ve 800’den fazla üyesi olan 'Şuheda Şarkiye' örgütü.

Afrin'de şu an yaşanan çatışmalarda TSK'nin Ahrar el Şarkiye'yi tasfiye etmeye çalıştığı da gelen haberler arasında.

Operasyona ait sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği iddia ediliyor.

TSK'nin destek verdiği operasyonda bombalarla yıkılan binaların enkazında ağır yaralılar olduğu görünüyor.

International Volunteers Report'ta Afrin operasyonu ile ilgi haber ve görüntü paylaşan gazeteci Amberin Zaman, çatışmaların şiddetlendiği haberlerini, "Başka ülke topraklarında nizam sağlamak, hele Suriye gibi herkesin at koşturduğu bir alanda hiç kolay değil" yorumu

OPERASYONUN NEDENİ SADECE 'YAĞMA' VE 'SOYGUN' DEĞİL

TSK'nin açıklamasının ardından SOHR'un yaptığı açıklamayı doğrular nitelikte bir açıklama daha geldi.

TSK'nin operasyonlarının ardından 'güvenlik uzmanı' olarak yorumlarda bulunan Abdullah Ağar'ın verdiği bilgiler operasyonun sadece hırsız ve yağmacılara karşı yapılmadığını gösteriyor.

Operasyon sırasında yaşanan çatışmalardan görüntüler de paylaşan Ağar, şunları yazdı:

Ağar mesajında tüm ÖSO gruplarının birleşmesiyle oluşturulan 'Ceyş ül Vatan' grubuna katılmayarak 'ayrımcılık', 'bozgunculuk' yaptığını iddia ettiği 'Ahrur-u Şarkiye' grubu ile bölgedeki YPG güçlerinin hedefte olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER: 'TÜRKİYE AFRİN'DE ÖSO GRUPLARINI TASFİYEYE BAŞLADI' İDDİASI

TSK, ocak ayında başlatılan "Zeytin Dalı Harekatı" kapsamında Özgür Suriye Ordusu'na bağlı birlikler ile birlikte Afrin'de kontrolü ele geçirmişti. TSK ile iş birliği yapan cihatçı grupların kentte yağma ve talan başlatması tepki çekmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, olaylara ilişkin inceleme başlatıldığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar