'Gizli' ibareli MGK Raporu Meclis gündeminde: 'Kürt iş insanlarının infazının MGK kararıyla olduğu tescillendi'

'Gizli' ibareli MGK Raporu Meclis gündeminde: 'Kürt iş insanlarının infazının MGK kararıyla olduğu tescillendi'
DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan Kürt iş insanlarının infazının tescillendiği 'gizli' ibareli MGK Raporu’nu Meclis gündemine taşıdı. Buldan, "Düşen dava dosyaları yeniden açılacak mı?" diye sordu.

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Pervin Buldan, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın evinde bulunan ve daha sonra bir sahafta ortaya çıkan 'gizli' ibareli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Raporu’na dair Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verip, Meclis Başkanlığı’na ise araştırma önergesi sundu.

'İNFAZLARIN MGK KARARI OLDUĞU İLK KEZ TESCİLLENDİ'

1990’lı yılların Türkiye’de faili meçhul cinayetlerin, hukuk dışı operasyonların, köy boşaltmaların ve işkencelerin en fazla yaşandığı dönemlerin başında geldiği hatırlatılan önergelerde, söz konusu “gizli” ibareli “Psikolojik Etkinlik Raporu”nda Kürt iş adamlarının infazının MGK kararı olduğunun ilk kez “resmi” olarak tescillendiği ifade edildi.

Önergede, Yılmaz ve Tunç’un yöneltilmesi istemiyle şu sorulara yer verildi:

“*İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmadığı gerçeğinden hareketle, yeni ortaya çıkan ve ağır insan hakları ihlalleri/suçlarının talimat belgesi niteliğinde sayılabilecek Psikolojik Etkinlik Raporu” da delil kabul edilerek hukuksuzluk politikalarının, faili meçhul cinayetlerin ve işkencelerin sorumlularının açığa çıkartılması ve yargılanması amacıyla herhangi bir çalışmanız var mıdır?

*Zaman aşımına gerekçesiyle yargılaması düşen dava dosyalarının yeniden açılarak yargılama sürecinin başlatılması ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mı?”

NE OLMUŞTU?

4 Kasım 1993'te dönemin Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Tansu Çiller, "Elimizde PKK'ya yardım eden Kürt iş adamlarının listesi var. Listede 60 kadar isim bulunuyor. Devlet PKK'yla olduğu gibi, PKK'ya mali destek sağlayanlarla da her biçimde mücadele edecektir" açıklamasını yaptı.

Çiller "Kürt iş adamları listesi" açıklamasını yaptığında Mehmet Ağar, Emniyet Genel Müdürü olalı yaklaşık 3 ay olmuştu. Ağar, göreve geldikten sonra Özel Harekat Dairesi'ni oluşturarak eğitim için Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) emekli Yarbay Korkut Eken'i görevlendirdi.

Sonrasında yaklaşık 2 yılda 19 Kürt iş insanı, 'faili meçhul' olarak adlandırılan infazlarla katledildi.

KİMLER KATLEDİLDİ?

İlk öldürülen Behçet Cantürk’tü. Cantürk, Çiller’in ‘elimizde PKK’ya yardım eden işadamlarının listesi var’ dedikten 70 gün sonra, 14 Ocak 1994’te öldürüldü. 25 Şubat’ta avukat Yusuf Ziya Ekinci ile devam eden cinayet dizisinde Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan, avukat Medet Serhat, DEP’li avukat Faik Candan, Fevzi Arslan, Şahin Arslan ve Ankara’nın Altındağ ilçesinin Yüksekovalı Nüfus Müdürü Mecit Baskın katledildiler.

LİSTE ARŞİVİNDEN ÇIKTI

Tansu Çiller’in sözünü ettiği ‘PKK’ya yardım eden işadamları listesi’ yıllar sonra Jandarma Genel Komutanlığı’nın arşivinden de çıktı. Listeyi içeren belge jandarma istihbaratın arşivine ‘müteahhit çizelgesi’ adıyla kaydedilmişti.

Susurluk kazasında ortaya saçılan bilgi ve belgeler, polis, istihbarat ve itirafçılardan oluşturulan karanlık yapının, infazları gerçekleştirdiğini ortaya koydu. Hatta o dönem infazlarda görev alan dönemin özel harekat polislerinden Ayhan Çarkın, birçok cinayet hakkında anlatımlarda bulundu.

BELGE, KAĞIT HURDACISINDA ÇIKTI

Bu sürecin ise en tepeden gelen emirlerle başlatıldığını ortaya koyan belge ise bir kağıt hurdacısından çıktı. Özal'ın evinden çıkıp kağıt hurdacısında bulunan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) belgesinde faili meçhul cinayetlerle ilişkilendirilen sürecin izi var. Jandarma'ya verilen ve olup olmadığı yıllarca tartışılan 'Kürt işadamları' emri ilk kez resmi bir belgede yer alıyor.

Özellikle 1990'larda paralel başbakanlık gibi olan MGK Genel Sekreterliği tarafından 22 Ocak 1993’te Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a sunulmak üzere Özal’ın başyaverine teslim edilen ve tam 31 yıl sonra İstanbul’da bir kağıt hurdacısında bulunan ‘Gizli’ damgalı raporda, jandarmaya verilen talimatlar yer alıyor. O talimatlardan biri, "Örgüte destek sağladığı bilinen işadamlarına karşı özel tedbirler uygulamak" olarak yer alıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar