Yeni kabineye ilk kredi notu şoku

Yeni kabineye ilk kredi notu şoku
Türkiye'de yeni sistemin kabinesine ilk darbe Fitch'ten geldi.Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürdü, görünümü ise negatife çevirdi.

ARTI GERÇEK - Uluslararası kredi derelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altında olan BB'ye indirdi, görünümünü ise negatif olarak açıkladı. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş sonrası yeni kabinenin ilk toplantısını gerçekleştirdiği günün gecesinde Fitch'ten not indirimi geldi. Görünüm negatif olarak belirlendi. Kararın ardından dolar/TL 4.86-87 bandında euro ise 5.69 seviyelerinde seyrediyor.

Kurum, en son Ocak 2017’de Türkiye’nin kredi notunu BB+ seviyesine indirmiş, takip eden iki değerlendirmede de bu notu korumuştu. 

CARİ AÇIK VE BORÇLULUK VURGUSU

Fitch’in açıklamasında yüksek cari açığa vurgu yapıldı. Özel sektörün yüklü borcunun yönetiminin dikkat çekici olduğu vurgulanırken ülkede enflasyonun yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Fitch açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’nin dış finansman ihtiyacı şoklara karşı kırılgan. 2018 yılının sonunda ulusal rezervlerin 96 milyar dolara ineceğini tahmin ediyoruz. Çekirdek enflasyon yüzde 15.4 ile 15 yılın zirvesinde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın para politikası üzerindeki sözleri para politikasının kredibilitesine zarar verdi."

REFORMİST İSİMLER KABİNEDE YOK

Fitch’in görüşüne göre, enflasyonda düşüş kredibilitesi olan ve bağmsız bir para politikası ve düşük büyümeye toleransla gerçekleşebilir. Bu unsurlar için yapısal ekonomik reformlar belirsiz. Önceki kabinedeki anahtar figürlerin reformist isimler yeni açıklanan kabinede yer almadı. Erdoğan’ın damadı Maliye ve Hazine Bakanı olarak atandı.

Fitch Türkiye ekonomisinin 2018 yılında yüzde 4.5, 2019 yılında ise yüzde 3.6 büyümesini bekliyor.

MUHALİF POLİTİK GÖRÜŞMELERE TOLERANS AZALIYOR

Zor mali koşullar ve zayıflayan ekonomi bankacılık sektörünü etkileyecek.

Yap işlet devret modeli ile yapılan önemli alt yapı projeleri 2023 yılına gidilirken Türkiye’de tartışmalı bir konu.

Bağımsız gözlemcilere göre Türkiye’de muhalif politik görüşlere tolerans azalıyor.

Avrupa Birliği ve ABD ile sorunlar var. Türkiye komşusu Suriye ile anlaşmazlık içinde.

Türkiye büyük ve çeşitlendirilmiş dinamik bir özel sektöre sahip.

Üç büyük derecelendirme kuruluşu da Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notluyor. Fitch son olarak Haziran ayında 25 Türk bankasının kredi notunu izlemeye almış ve buna gerekçe olarak da varlık değerleri, karlılık ve fonlamaya yönelik riskleri göstermişti.

25 TÜRK BANKASINI NEGATİF İZLEMEYE ALMIŞTI

Fitch, 1 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Negatif izlemeye alınan Türk bankalarının finansal kapasiteleri, performansları, varlık değerleri, karlılığı ve pek çok durumda likidite ve fonlama profilleri artan riski yansıtıyor" ifadesine yer vererek, şu değerlendirmeyi yapmıştı: 

"Artan fonlama maliyetleri, yavaşlayan kredi büyümesiyle, sektörün 2018'de karlılığın görece zayıflamasını bekliyoruz. Performanslar varlık değerlerinde kayda değer bir gerileme olursa, bozulma gösterebilir. Varlık değerlerindeki potansiyel bozulma bankaların varlık pozisyonlarının riskini yansıtyor. Ancak bozulma öncesi karlar pek çok bankaya kredi kayıplarını önlemek için tampon oluşturmayı sağlıyor. Birinci çeyrek sonunda, sektörün kredi/teminat oranı yüzde 127 oldu. Bankaların dış borçları 186 milyar dolara ulaştı. Bunların 103 milyar dolarını ise 12 ay içerisinde vadesi dolan borçlar oluşturdu."


İLGİLİ HABER: 25 TÜRK BANKASI NEGATİF İZLEMEYE ALINDI


İLGİLİ HABER: FITCH'TEN BİR HAFTADA ÜÇ UYARI GELDİ


Fitch, bu açıklamasından önce de, mayıs ayında bir hafta içinde üç kez Türkiye'ye yönelik uyarıda bulunmuş,  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı yorumların keyfi politika yapımı olasılığını artırdığını, haziran seçimleri sonrasında politika öngörülebilirliğinin baskı altına gireceğini belirtmişti.

FITCH, S&P VE MOODY'S'E GÖRE DAHA ILIMLIYDI

Fitch'in Türkiye değerlendirmeleri Moody's ve Standard&Poor's'a (S&P) göre daha ılımlı. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BB+ ile yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında derecelendirmişti.

Moody's Ba2 ile iki kademe altında, S&P ise BB- ile üç kademe altında tutuyor.

Fitch, en son 27 Ocak 2017'de Türkiye'nin 'BBB-' olan notunu 'BB+'ya düşürmüş, 'negatif' olan görünümünü ise 'durağan' olarak değiştirmişti. 21 Temmuz 2017 ve 19 Ocak 2018'deki değerlendirmelerinde ise 'BB+' not ile 'durağan' görünüm korunmuştu.

Moody's 7 Mart'ta sürpriz bir kararla Türkiye'nin kredi notunu bir basamak indirerek Ba1'den Ba2'ye çekmiş, not görünümünü ise negatiften durağana revize etmişti. Kuruluş, 2 Haziran'da da Türkiye'nin kredi notunu, gelecek dönemdeki makroekonomik politikalara yönelik belirsizlik gerekçesiyle izlemeye almıştı. İzleme süresi 90 günden 180 güne kadar uzayabiliyor. Aşağı yönlü izlemelerin yarısı not indirimi ile sonuçlanıyor.

S&P de 1 Mayıs'ta Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunun "BB"den "BB-"ye, yerli para cinsinden notunun "BB+"dan "BB"ye düşürüldüğünü, görünümünün "durağan" olduğunu bildirmişti.


İLGİLİ HABER: FITCH, İSTANBUL OFİSİNİ KAPATIYOR


OCAK AYINDA İSTANBUL OFİSİNİ KAPATTI

Fitch, 19 Ocak'ta İstanbul Levent'te bulunan ofislerini kapatma kararı aldığını duyurmuştu. Bu gelişmenin ardından dünyanın önde gelen üç kredi derecelendirme kuruluşunun da Türkiye'de ofisi kalmadı.

Öne Çıkanlar