AİHM, Demirtaş kararını açıkladı: Tutukluluğuna son verilsin

AİHM, Demirtaş kararını açıkladı: Tutukluluğuna son verilsin
AİHM, Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk haline ilişkin başvuruyu karara bağladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk haline ilişkin başvuruyu karara bağladı. AİHM Demirtaş'ın tutukluluğuyla ilgili hak ihlali kararı verdi. AİHM Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. 

AİHM kararında, Demirtaş’ın tutukluluğunun ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu ifade edildi. Kararda ayrıca, ‘tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe de tutukluluk halinin mümkün olan en kısa tarihte sonlanması’ talep edildi.

İLGİLİ HABER: HDP'DEN İLK TEPKİ: DEMİRTAŞ VE TÜM SEÇİLMİŞLER SERBEST BIRAKILMALI

İLGİLİ HABER: DEMİRTAŞ KARARI: HÜKÜMET KARARA ZORLANIYOR, YA HUKUK YA YALNIZLIK

Karara göre Türkiye 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödeyecek.

AVUKATLARI DUYURDU

Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir, kararı bu sözlerle duyurdu:

'GÖZALTI VE YAKALAMA İÇİN KABUL EDİLEMEZLİK KARARI'

Demirtaş'ın avukatlarından Benan Molu da, "AİHM, Selahattin Demirtaş'ın özgürlük ve güvenlik hakkının ve seçim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Türkiye'ye karşı ilk kez, 18. maddeden ihlal buldu ve 'siyasi nedenlerle' tutuklandığını tespit etti. Demirtaş'ın serbest bırakılması gerekiyor" açıklamasını yaptı. Türkiyeli Yargıç Işıl Karakaş, 18. madde ihlali ile ilgili olarak karşı oy kullandı

'ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN DERHAL BAŞVURACAĞIZ'

Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Kahraman "AİHM kararından sonra içeride kalacağı her saat, özgürlüğünün ihlalidir. Derhal serbest bırakılmalıdır. Demirtaş'ın özgürlüğü için bugün başvuru yapacağız" diye konuştu.

AVUKATLAR EDİRNE'YE GİTTİ

Kararın ardından Demirtaş'ın avukatları Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne gitti.

Avukat Ramazan Demir, "AİHM kararı ile beraber Edirne Cezavine giriyoruz şimdi. Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde son ziyaretimiz olması dileğiyle" dedi.

IŞIL KARAKAŞ'IN KARŞI OY KULLANDIĞI 18. MADDE NE DİYOR?

Bu arada, Türkiyeli Yargıç Işıl Karakaş, 18. madde ihlali ile ilgili olarak karşıoy kullandı. AİHM'in Türkiye'yle ilgili olarak ilk kez ihlal tespiti yaptığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 18. maddesinde "Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz" ifadeleri yer alıyor. Dolayısıyla mahkeme kararında Demirtaş'ın tutuklanmasının öngörülen amaç dışında uygulandığına dikkat çekiliyor. 

HDP'DEN İLK AÇIKLAMA

HDP’nin karara ilişkin değerlendirmesinde, "Demirtaş’ın cezaevinde kaldığı her bir dakika hukuksuzluktur. Karar tüm tutuklu vekillerimiz için emsal teşkil etmektedir. Milyonların iradesi vekiller özgür olmalıdır" görüşüne yer verildi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da "Demirtaş ve vekillerimizin tutuklu kaldığı her an hukuksuzluktur. AİHM son sözü söylemiştir" açıklamasında bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de, AİHM kararına uyulması çağrısı yaparak, "Demirtaş ve tüm vekil arkadaşlarımız hemen serbest bırakılsın" dedi.

'DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, karara ilişkin olarak "AİHM Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir" dedi.

 

'ÇOK CİDDİ BİR İHLAL KARARI'

Öte yandan, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararla ilgili oloarak "çok ciddi bir ihlal kararı" yorumunu yaptı.

 

 

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, tutukluğunun ‘özgürlük ve güvenlik hakkı’, ‘makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı’ ve ‘serbest seçim hakkı’nı ihlal ettiğini belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı.

İLGİLİ HABER: DEMİRTAŞ'IN AVUKATI AİHM KARARI ÖNCESİ KONUŞTU

İLGİLİ HABER: DEMİRTAŞ: KÜRTÇE ÖĞRENMENİZ İÇİN KÜRT OLMANIZ GEREKMİYOR

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman da daha önce yaptığı açıklamada, "Umarız karar, demokrasi ve hukuk açısından ön açıcı olur" demişti.

HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 5 Kasım 2016'dan beri tutuklu buluuyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar