Aydın Engin: Kimse karara şaşırmasın

Aydın Engin: Kimse karara şaşırmasın
Cumhuriyet gazetesinin eski yazarı Aydın Engin istinaf kararını Artı TV’ye değerlendirdi.

ARTI GERÇEK-İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin (İstinaf), Cumhuriyet gazetesi davasında verilen cezaları onaması sonucu davada yargılanan 4 gazeteci yeniden cezaevine girecek. Davada yargılanan gazetenin eski yazarı ve yöneticisi Aydın Engin, Artı TV’de sabah yayınlanan Nazım Alpman ve Derya Diblen’in sunduğu Gün Başlıyor programına canlı bağlanarak gazete hakkında verilen İstinaf Mahkemesi kararını değerlendirdi.

İstinaf Mahkemesi’nin verdiği kararın kesin olduğunu belirten tecrübeli gazeteci, Mustafa Kemal Güngör, Emre İper, Kadri Gürsel ve Bülent Utku'nun yeniden cezaevine gireceğini söyledi.

İLGİLİ HABER | İSTİNAF MAHKEMESİ, CUMHURİYET DAVASINDA CEZALARI ONADI

‘MAHKEME TAVRINI İDDİANAMEYİ KABUL EDEREK BELLİ ETMİŞTİ’

"Mahkeme zaten Cumhuriyet davasının saçma sapan iddianamesini kabul ederek tavrını belli etmişti" diyen Engin, dava kapsamında gazetecilerin örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek ve gazetenin yayın çizgisi değişikliği gerekçesiyle yargılandığını hatırlatarak, "Yayın çizgisinin değişmesini herhalde savcılara soracak değiliz. Özgürlüklerden, halktan yana bir yayın çizgisiydi" ifadelerini kullandı.

‘AİHM İNFAZI DURDURMAZ’

Hukuki olarak AİHM’e gitmenin de bir yol olduğunu ifade eden Engin, fakat AİHM’in infazı durdurmadığını, Türkiye gibi bir pazarı elden kaçırmamak nedeniyle beklentileri karşılayacak karar vermediğini dile getirdi.

‘4 ARKADAŞIMIZ CEZAEVİNE GİRECEK’

"Kararın düzeltilmesi, kararın hukuka aykırılığı gibi gerekçelerle yeniden yargıya başvurulabilir ama bu infazı ertelemez. 4 arkadaşımız önümüzdeki günlerde hapse girecekler" diyen Engin, kararın kesinleşmesi için gerekçesinin de açıklanması gerektiğini belirtti.

Engin, "Önümüzdeki günlerde hukuk fakültelerinde okutulacak bir karar olması gerekiyor merak ediyorum gerekçeli kararı" diye ekledi.

‘MİZAHTAN BAŞKA YOL KALMADI’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sık sık Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu ve özgürlüklerin var olduğu yönündeki sözlerine dikkat çeken Engin, "Mizahtan başka yol kalmadı önümüzde" dedi.

Engin ayrıca söz konusu kararın "Cumhuriyete ceza almış" şeklinde karşılamamasını istedi.

‘ŞAŞIRMAYIN, CEZAEVİNDE GAZETECİLER, KCK DAVALARINDA YARGILANAN BİR SÜRÜ İNSAN VAR’

Gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak’ın ömür boyu hapis cezası aldığını, Eren Erdem’in şu an gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevinde olduğunu hatırlatan Engin, KCK davaları kapsamında da cezaevlerinde çok sayıda kişi olduğunu anımsattı.

"Hukuğun ırzına geçilmiş durumda" ifadelerini kullanan Engin, bu sebeple kararın çok şaşırtıcı bir kararmış gibi yorumlanamayacağını ifade etti.

‘BİR DAHA AVUKATLIK YAPAMAYACAKLAR’

Aydın Engin ayrıca, dava kapsamında yargılanan Mustafa Kemal Güngör ve Bülent Utku’nun artık avukatlık yapamayacağını sözlerine ekledi. Engin, "Heralde cami önünde arz-u halcilik yapacaklar" dedi.

Öne Çıkanlar