Cizrespor'a ırkçı saldırı Meclis'te: Polisin göz yumduğu doğru mu?

Cizrespor'a ırkçı saldırı Meclis'te: Polisin göz yumduğu doğru mu?
HDP milletvekili Ömer Gergerlioğlu, TBMM'ye sunduğu önergede, 'Ayrımcılığı, nefret söylemini yükselten bir iktidar var' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Cizrespor'a yönelik ırkçı saldırıyı Meclis gündemine taşıdı. Serik Belediyespor deplasmanında, Cizresporlu futbolcular ve teknik heyete yönelik saldırıya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gergerlioğlu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun da olayla ilgili inceleme yapmasını istedi.

İLGİLİ HABER: CİZRESPOR'A IRKÇI SALDIRI

Önergesinde, iktidarın yükselttiği şovenist duyguların futbol sahalarına da yansıdığını belirten Gergerlioğlu, daha önce Amedspor'a yönelik de benzer saldırılar olduğunu ancak verdikleri önergeye yanıt alamadıklarını dile getirdi. "Ülkede hem ayrımcılığı, nefret söylemini yükselten bir iktidar var hem de yapılan saldırılar karşısında duyarsız kalan harekete geçmeyen bir iktidar var" diyen Gergerlioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a şu soruları yöneltti:

İLGİLİ HABER: IRKÇI SALDIRIYA TEPKİ: CİZRESPORLUYUZ

- Cizrespor'a yapılan saldırıyla ilgili soruşturma açılmış mıdır? Gözaltında olan kimse var mıdır? Soruşturma varsa hangi aşamadadır?

- Taraftarlarca yapıldığı iddia edilen saldırı esnasına ait kamera kayıtları incelenmiş midir? Polislerin saldırıya göz yumdukları iddiası doğruysa konuyla ilgili soruşturma açılmış, ilgili polis memurları açığa alınmış mıdır?

- Maç daha başlamadan söylenen şarkılarla ve hakaret içeren tezahüratlarla Cizrespor'a saldırı yapılması için taraftarların azmettirildiği iddiası doğru mudur?

- TFF Gözlemcisi raporunda yaşanan olayı yazmış mıdır? Bu rapor kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

- 2015-2019 yılları arasında Cizrespor'un deplasman maçlarında Cizresporlu kaç futbolcu, takım yöneticisi veya taraftara kaç saldırı gerçekleşmiştir?

- 2015-2019 yılları arasında Cizrespor'a yapılan saldırılar neticesinde kaç kişiye soruşturma açılmıştır ve bu soruşturmaların neticesi ne olmuştur?

- 2015-2019 yılları arasında Cizrespor'a yapılan saldırılar neticesinde kaç kulübe hangi cezalar verilmiştir?

- Cizrespor 2015-2018 yılları arasında kaç defa hangi sebeplerle TFF Disiplin Kurulu'ndan hangi cezaları almıştır?

- 2018 – 2019 sezonuna 6-7 Eylül olaylarının mağdurlarından Lefter Küçükandonyadis'in ismini veren TFF'nin ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bu tarz ırkçı saldırıları gerçekleşmemesi için aldığı önlemler nelerdir?

- Geçtiğimiz aylarda buna benzer saldırı Amedspor'a yapılmış ve o zaman verdiğim soru önergesine halen cevap verilmemiştir. Amedspor'a yapılan saldırı sonrasında TFF ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın gerekli çalışmaları ve önlemleri almaması sebebiyle bu olayın gerçekleştiği iddiaları doğru mudur?

'İNSAN HAKLARI KOMİSYONU OLAYI İNCELESİN' TALEBİ

Gergerlioğlu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na da bir dilekçe vererek, Cizrespor'a yönelik saldırıya ilişkin inceleme yapılmasını talep etti. Gergerlioğlu dilekçesinde konuya ilişkin medyaya yansıyan haberleri hatırlatarak, "İddiaların İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından ilgililerden bilgi talep istemek suretiyle incelenmesini arz ve talep ederim" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

Öne Çıkanlar