Demirtaş'tan AİHM kararı için ilk açıklama

Demirtaş'tan AİHM kararı için ilk açıklama
AİHM kararından sonra Demirtaş'ı ziyaret eden avukatları cezaevi çıkışı açıklama yaptı.

ARTI GERÇEK - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hakkında ihlal kararı verdiği HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kararla ilgili olarak "Siyasi rehine poziyonum hukuken tescil edildi" dedi. Avukatları aracılığıyla açıklama yapan Demirtaş, "Bunun benim şahsımla ilgili mesele değil, AİHM kararında da tespit edildiği gibi bütün Türkiye toplumu ve demokrasisi açısından çok vahim bir durumdur" diye konuştu.

Kararın ardından cezaevinde Demirtaş'ı ziyaret eden avukatlar Ramazan Demir, Benan Molu, Murat Aksark çıkışta ARTI TV'nin sorularını yanıtladı.

Ramazan Demir, "Selahattin Demirtaş ile yaptığımız görüşmeyi sizlerle paylaşıyorum. Demirtaş, AİHM kararı ile birlikte siyasi rehine poziyonunun hukuken tescil edildiğini ifade etti" dedi.

Avukat Demir, Demirtaş'ın "İlk günden bu yana söylediğimiz gibi HDP'ye yapılan operasyon, tutuklanmamız, yargılanmamız hukuki değil, siyasi dayanak ve gerekçelerle yapılıyor" dedi. Yargılandığım davalar ve isnatlar da tümden çökmüştür" dediğini aktardı.

İLGİLİ HABER: AİHM DEMİRTAŞ KARARINI AÇIKLADI: DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

Avukat Demir, Demirtaş'la yaptıkları görüşmeyle ilgili sözlerine şöyle devam etti: 

Tutukluluğun devamının politik saikler taşıdığını, 18. madde bölümünde tutukluluğunun tek başına kendi haklarını değil, Türkiye demokrasisi açısından çok büyük tehditler oluşturduğunu ifade etti. Tek başına Demirtaş şahsında değil, bütün Türkiye demokrasisi açısından sonuç doğuran bir karar olduğunu söyledi. Tutukluluk halinin hukuki olmadığının tescilinin kendisini memnun ettiğini söyledi.

İLGİLİ HABER: ERDOĞAN'DAN DEMİRTAŞ AÇIKLAMASI: AİHM KARARI BİZİ BAĞLAMAZ

'ERDOĞAN ANAYASAYI TANIMAYACAĞINI SÖYLEDİ'

Avukat Ramazan Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "AİHM kararları bizi bağlamaz. Bugüne kadar örgütle ilgili çoğu kararlar hepsi aleyhe. Karşılığında yapabilecek çok şeyler var. Karşı hamlemizi yaparız. Terör devam ediyor" sözleriyle ilgili olarak Demirtaş'ın "Maalesef ki yürütmenin baş sıfatıyla açıklama yapan Cumhurbaşkanı, halen bu mahkeme kararına rağmen hukuku, kanunu, Anayasa'yı tanımayacağını ifade edebilmektedir. Normal bir hukuk devletinde yapılacak bir açıklama değil. Kendisini hukuk kurallarına bağlı gören bir devlet anlayışının açıklaması olamaz. Onu da geçtik. Anayasanın 90. maddesi ortada, onu da geçtik AİHS'in 46. maddesi ortada. Mahkeme kararında da bunun sözleşmenin 46. Maddesi gereğince bağlayıcı bir karar olduğu ve Türkiye’nin uygulaması gerektiği ifade edilmiş. Dolayısıyla A kişisinin, B kişisinin, Cumhurbaşkanının, başbakanın, herhangi bir kişinin, hakimin, savcının 'ben buna uymuyorum' deme lüksü ve yetkisi yok hukuk devletinde" dediğini aktardı.

'DEMOKRASİYE, BARIŞA, ADALETE OLAN İNANCIMI KAYBETMEDİM'

Demir'in aktardığına göre, Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: Hukuk ve adalet mücadelemiz her koşulda devam edecektir. Haklı bir mahkeme kararı olmadan 2 yıldır burada tutuluyor olmama rağmen demokrasiye, barışa ve adalete olan inancımı asla kaybetmedim.

EN BÜYÜK UMUT KAYNAĞIM HALKTIR

Bu konuda en büyük umut kaynağım halktır ve halkın mücadelesidir. Son derece önemli ve ciddi sonuçlar içeren bu mahkeme kararını zorlu bir hukuki mücadele neticesinde ortaya çıkaran bütün avukat arkadaşlarıma, partim HDP'ye ve dayanışma içerisinde olan bütün halkımıza en içten teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum.

Demirtaş'ın AİHM kararıyla ilgili yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği bu kararla birlikte, siyasi rehine pozisyonum hukuken tescil edilmiş oldu. İlk günden beri söylediğimiz gibi, HDP'ye yapılan operasyon, tutuklanmamız ve yargılanmamız hukuki değil, siyasi gerekçelerle yapılıyordu. 

Yargılandığım davalar ve isnatlar tümden çökmüştür. AYM dahil, bizim hakkımızda bu süre zarfında yasa dışı karar veren bütün mahkemelerin çok ağır ihlaller yaptığı, AİHM kararıyla kesinleşmiştir. 

Siyasetin yargı üzerinde kurduğu yeni vesayet, hem demokrasi hem toplumun geleceği açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Maalesef ki, yürütmenin başı sıfatıyla açıklama yapan Cumhurbaşkanı halen ve bu mahkeme kararına rağmen hukuku, kanunu ve Anayasa’yı tanımayacağını ifade edebilmektedir. Bu benim şahsımla ilgili bir mesele değil, AİHM kararında temsil edildiği gibi bütün Türkiye toplumu ve demokrasi açısından çok vahim bir durumdur.

Hukuk ve adalet mücadelemiz her koşulda devam edecektir. Haklı bir mahkeme kararı olmadan iki yıldır burada tutuluyor olmama rağmen demokrasiye, barışa ve adalete olan inancımı asla kaybetmedim. Bu konuda en büyük umut kaynağım da halktır, halkın mücadelesidir. 

Son derece önemli ve ciddi sonuçlar içeren bu mahkeme kararını, zorlu bir hukuki mücadele neticesinde ortaya çıkaran bütün avukat arkadaşlarıma, partim HDP’ye ve dayanışma içerisinde olan bütün halkımıza en içten teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum.

AİHM 'SERBEST BIRAKIN' DEDİ

AİHM, Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk haline ilişkin başvuruyu bugün karara bağlamıştı. AİHM, Demirtaş'ın tutukluluğuyla ilgili hak ihlali kararı vermiş ve tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağlamıştı.

AİHM kararında, Demirtaş’ın tutukluluğunun ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu ifade edilmişti. Kararda ayrıca, ‘tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe de tutukluluk halinin mümkün olan en kısa tarihte sonlanması’ talep edilmişti.

Karara göre Türkiye 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödeyecek. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar