Hükümetten gıda aksiyonu: Belediyeler satacak

Hükümetten gıda aksiyonu: Belediyeler satacak
Tarım Bakan Pakdemirli, 'gereken aksiyonları' gelecek hafta alacaklarını söyledikten sonra Albayrak, belediyelerin satışlara gelecek hafta başlayacağını belirtti.

ARTI GERÇEK - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sebze fiyatları ile ilgili "gereken aksiyonları" önümüzdeki haftadan itibaren alacaklarını, belediyelerler çalışmaya başladıklarını söyledi. Bu açıklamanın ardından bugün bir konuşma yapan Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, belediyelerin sebze ve meyve satışına haftaya başlayacağını açıkladı. Albayrak, Ziraat Bankası'nın da yarın Antalya'da seracılıkla ilgili paketi açıklayacağını belirtti.

ALBAYRAK'IN ÖNERDİĞİ TANZİM SATIŞ YERLERİ TUTAR MI?

Pakdemirli, bir TV programında yaptığı açıklamada, "Üreticiden sofraya kadar gıda üretimine bakınca sürecin içinde hakkaniyetsiz kazananlar da olabilir ama esas olarak süreçte fazla bir zincir var. Çok sayıda insan yer alıyor. Biraz daha birbirine yaklaştırmamız gerekiyor. Tanzim satışla ilgili aksiyon almamız söz konusu olabilir. Tüm gıda ürünlerinin olduğu yerler olabilir bunları büyükşehirlerde açabiliriz. Bunu belediyeler ile çalışmaya başladık" dedi.

ZİNCİRDEKİ ARACI SAYISINI AZALTMAK İSTİYORUZ

Meyve fiyatlarında sebzedekine benzer problem olmadığına dikkat çeken Pakdemirli, "Meyvede pek problem gözükmüyor ancak sebze meyve ile ilgili gerekli aksiyon var ise ki var gözüküyor bunu önümüzdeki haftadan itibaren bunu alıyor olacağız" dedi ve ekledi:

"Önemli olan tüketici üreticinin arasındaki zincirdeki insan sayısını, aracı sayısını azaltmak. Bunu azalttığınız zaman aslında ucuz bir fiyata kavuşuyorsunuz. Mesela domates Antalya’da üretici fiyatı 3.10 TL, İstanbul’da markete ulaşana kadar fiyatı 8.45 TL’ye ulaşıyor. Bu zincirde israflar kayıplar çok sayıda komisyoncu aracı var" dedi. Pakdemirli bu zincirin daraltılması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Hal Yasası’na ilişkin Ticaret Bakanlığı çalışma yaptı. Biz de görüşlerimizi iletiyoruz. Tahmin ediyorum Hal Yasası önümüzdeki aylarda devreye girecek. Bunun yanına perakende yasası da önemli."

Pakdemirli hal yasası ile de tek başına sorunların çözülemeyeceğine dikkat çekerek, "Bugün itibarıyla hallere uğramayan zincir mağaza sayısı aşağı yukarı yüzde 50-60. Yani ticaretin yarısı hallere uğramadan üretici ile çalışıyor. Bu nedenle perakende yasasına ilişkin değişiklik için de Ticaret Bakanlığı da çalışıyor" dedi.

BÜYÜKŞEHİRLERDE MALİYETİNE SATIŞA SUNACAĞIZ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise dün gıda fiyatları ile ilgili spekülasyon yapanların araştırılmasını istediğini, belediyelerin hızlı bir kurulumla uygun fiyatla tanzim satış yerleri imkanı sağlayacağını önümüzdeki hafta bu konuda bazı adımlar atılacağını dün söylemişti.

ALBAYRAK: GIDA FİYATLARINI OYUNCAK ETTİLER

Albayrak, bugün yaptığı açıklamada da, "Enflasyonla mücadele konusunda güçlü tutumumuzu, özellikle gıdada atacağımız adımlarla çok daha güçlendireceğiz. Gıda enflasyonu konusunda kısa, orta ve uzun vadeli adımlarımızı atmaya başladık. Belediyelerimizle birlikte kaynağından sebze ve meyveleri alarak büyük şehirlerimizde maliyetinde vatandaşlarımıza sunacağımız adımları görmeye başlayacağız" dedi.

Albayrak, hal yasasıyla birlikte tüm sürecin altyapısını güçlendireceklerini ifade ederek, "Profesyonel bir dönüşüm süreci çok yakında devreye alınacak. Yarın seracılıkla alakalı yeni yatırım ve dönüşüm süreci konusunda bir anons yapacağız. Seracılıkta yüksek kapasite ve verimlilik sağlayacak paketi Ziraat Bankası yarın açıklayacak" dedi.

Öne Çıkanlar