İbrahim Kalın: Erdoğan'ın Bolton'u kabul etmemesi tepki değil

İbrahim Kalın: Erdoğan'ın Bolton'u kabul etmemesi tepki değil
Kalın 'IŞİD ile mücadele ederken hiç bir sivilin zarar görmemesi için Türkiye üzerine düşeni yapmıştır' dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'la Ankara'da bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada, kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Kalın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın John Bolton'u kabul etmemesiyle ilgili olarak da "Sayın Cumhurbaşkanımızın Bolton’a randevu sözü yoktu. Böyle bir talep söz konusuydu ama biz bunu teyit etmemiştik. Son tahlilde Cumhurbaşkanımız ifade ettiler, Bolton’ın muhatabı bellidir. Bunu bir tepki gibi değerlendirmek doğru olmaz. Fakat açıklamalarının tepki uyandırdığını hepimiz biliyoruz, kendisine anlattık" diye konuştu.

İLGİLİ HABER: ERDOĞAN KABUL ETMEDİ, BOLTON TÜRKİYE'DEN AYRILDI

Kalın "IŞİD ile mücadele ederken hiç bir sivilin zarar görmemesi için Türkiye üzerine düşeni yapmıştır" dedi.

Kalın şunları söyledi:

IŞİD'le mücadelede herhangi bir gerileme söz konusu değil. Türkiye daha önce de IŞİD'le mücadele etmiş bir ülkedir. Uluslararası koalisyonun önemli bir üyesi olarak Türkiye üzerine düşeni yaptı.

IŞİD'le mücadele ederken Kürtler de dahil hiçbir sivilin canının ve malının zarar görmemesi için Türkiye bugüne kadar getirdiği gibi görevini yerine getirecektir. Kürtlerle YPG'nin birbirine karıştırılması, aynı şeymiş gibi bir cümle içinde kullanılmasına tepkimizi verdik ve sabahki görüşmemizde bunu net bir şekilde ifade ettik. PKK, YPG, PYD Kürt kardeşlerimizin temsilcisi olamaz.

Suriye sahasında karşımıza çıkan terör örgütleriyle mücadelenin devam edeceğini ifade etmek isterim.

'BOLTON'A İKİ DOSYA VERDİM'

Bolton'a bir değil iki dosya veredim. Biri Kürt kardeşlerimize yönelik bir dosyaydı. İkincisi ise YPG'nin Suriye'de işledikleri suçlara yönelik suçlara yönelik bir dosyaydı. İnsan hakları ihlali gibi pek çok suçları var. Bu haberlerin hep hasır altı edildiğini gördük, biz de tam tersine bunları dosya halinde sunduk. Bu konuda YPG ve PYD'ye yönelik sürekli bir sessizlik olduğunu görüyoruz, dosyayı sunduk ki kendileri de görsünler. 

Hiç kimse Türkiye'den bir terör örgütüne güvence vermemizi beklemesin. Çok detaylı lojistik gerektiren ağır silahlar, kurulmuş merkezler var. Tamamen nötrlenmesi beklentimizdir. Operasyonel detaylar konuşuldukça önümüzdeki günlerde göreceğiz. 

ABD, Irak ve Afganistan'dan çekilirken silahlarla ilgili farklı uygulamalar sergilemişti. Bu çekilme planlarının detaylarını hala çalışıyorlar. Bizimle çalışırken daha da detaylanacağını umuyoruz, bizim tavrımız net. Obama yönetiminden devralınan bu uygulamanın Trump yönetimine de zarar verdiğini görüyor, Trump'ın da farkında olduğunu farkediyoruz. 

'KİMSEDEN KARAR ALMAYIZ'

Biz herkesle koordinasyon yapar ama kimseden karar almayız. Bugün Cumhurbaşkanımız da ifade etti, biz her türlü adıma hazırırız. Terörle ilgili her türlü kabiliyetlere de sahibiz. Münbiç konusunda askerler tarafından atılan gerekli adımlar var. YPG'nin tamamen çekilip yerel unsurlara devretmesi gerekiyor.  Farklı düzeylerde farklı arkadaşlarımızın önümüzdeki günlerde toplantıları olacak. 

'HAY HAY DEDİK'

Muhatabımız bugün, Trump'ın bugün Meksika ve orada inşa edilecek duvarla ilgili açıklama bulunacağını ifade etti, kendisini de bugün toplantıya yetişmeye çalışacağını söyledi. Trump'ın böyle önemli bir açıklama yapacağı günde Bolton, kendisinin de kameralar karşısına çıkmasının doğru olmayacağını ifade etti, biz de 'hay hay' dedik. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)
 

Öne Çıkanlar