IŞİD'i bitirmenin önündeki son engel: İçeride kaç sivil var?

IŞİD'i bitirmenin önündeki son engel: İçeride kaç sivil var?
Washington Post kamplara götürülen onlarca çocuğun zatürre nedeniyle öldüğünü yazdı.

ARTI GERÇEK - Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) Suriye'nin doğusunda IŞİD'e yönelik nihai operasyonu sürerken, Amerikan Washington Post gazetesi, örgütün elindeki son cepte kalan sivil varlığına ilişkin bir makale yayımladı. Makalede "Doğu Suriye'de elinde tuttuğu son bölgede IŞİD'i yok etmeye yönelik savaş bir gizem nedeniyle yavaşlamış durumda: Bu bölgede kaç kişinin mahsur kaldığını kimse bilmiyor" ifadelerine yer verildi.

Avrupalı kaynakların bölgede hâlâ 10 bin kişinin bulunduğu tahminine yer verilen makalede, bir QSD komutanının "Kesinlikle hiçbir fikrimiz yok, aniden ortaya çıkıyorlar. Daha önce böyle bir şey görmedik" ifadeleri yer aldı.

IŞİD'in bir dönem ABD'nin Kansas eyaleti büyüklüğünde bir toprak parçasını kontrol ettiği hatırlatılan yazıda, birkaç baraka ve çok az sayıda binanın bulunduğu bölgede insanların yer altındaki tünellerde saklanıyor olabileceği yorumu yapıldı.

'SAVAŞÇI SAYISI 1000'İ GEÇİYOR'

Bahuz bölgesinde bulunan QSD sözcülerinden Adnan Afrin gazeteye yaptığı açıklamada , "Yer altındaki sığınaklarda ve tünellerde yaşıyor olabilirler. Kaçıp gelen sivillerden edindiğimiz bilgiye göre savaşçıların sayısı 1000'i geçiyor" dedi.

'BATILI HÜKÜMETLER KORKUYOR'

Kürt otoritelerinin IŞİD'e katılan vatandaşlarını geri alması için Batılı ülkelere yaptığı çağrının başarılı olmadığını yazan gazete, Batılı hükümetlerin savaş tecrübesi olan savaşçıların daha karmaşık güvenlik zafiyetleri yaratmasından korktuğu yorumunda bulundu.

QSD'nin elinde 800 Batılı IŞİD militanı bulunduğu hatırlatılan yazıda, bu sayının Bahuz'da ele geçirilecek savaşçılarla birlikte daha da artabileceğine vurgu yapıldı.

Bir QSD savaşçısı, IŞİD'in sıkıştırıldığı Bahuz'da güneş batarken devriye atıyor. (Fotoğraf: Felipe Dana / AP)

'ULUSLARARASI TOPLUM SORUMLULUKTAN KAÇIYOR'

QSD'li bir yetkilinin "Uluslararası toplum sorumluluktan kaçıyor" eleştirisine yer verilen yazıda, Kürt savaşçıların IŞİD'le mücadelede 8 binden fazla kişiyi kaybettiğine dikkat çekildi.

Washington Post'a göre QSD'li yetkili "Biz burada IŞİD'e karşı bu sert mücadeleyi yapmasaydık Avrupa şehirlerinde birçok terör saldırısı düzenlenebilirdi. Şimdi, uluslararası toplumun desteğine ihtiyacımız var" dedi.

İLGİLİ HABER: IŞİD 5 AVCIYI ÖLDÜRDÜ

İLGİLİ HABER: CORBYN'E GÖRE IŞİD'E KATILAN KADININ İNGİLTERE'YE DÖNME HAKKI VAR

'15 FRANSA VATANDAŞI IRAK'A TESLİM EDİLDİ'

İsmini vermek istemeyen Iraklı bir yetkili, çok sayıda Irak vatandaşının yanı sıra 15 Fransız IŞİD'linin kendilerine teslim edildiğini söyleyerek, militanların yargılanmak üzere başkent Bağdat'a götürüldüğünü ifade etti.

'ÇOCUKLAR ZATÜRREDEN ÖLÜYOR'

Yardım kamplarının Bahuz'dan kaçanlarla dolup taştığı belirtilen makalede, çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan 1300 kişinin Haseke'deki El Hol Kampı'na götürüldüğü bilgisi verildi.

El Hol yolunda onlarca çocuğun hayatını kaybettiğini yazan Washington Post, çocukların zatürre nedeniyle öldüğünü öne sürdü.

'BU YÜKÜ NASIL TAŞIYALIM?'

El Hol Kampı'nda kalanlara arasındaki gerilimin de yükseldiği belirtilen yazı, kamp yetkilisi Hemrin el Hasan'ın "Suriyelileri ve Iraklıları ayrı tutuyoruz ve başka yabancılar da var. Bu insanları atamayız ama bizden ne bekliyorsunuz? Bu yükü nasıl taşıyalım?" ifadeleriyle son buldu. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar