Köln'de binlerce kişi Erdoğan protestosu için toplandı

Köln'de binlerce kişi Erdoğan protestosu için toplandı
Erdoğan, Almanya ziyaretinin son gününü Köln'de geçirdi.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üç günlük Almanya ziyaretinin son günü kapsamında Köln'de cami açılışına katılmaya hazırlanırken, şehirde binlerce kişi de protesto gösterisi için bir araya geldi. Yürüyüş için izin çıkmayınca gösteri miting olarak yapıldı.

İLGİLİ HABER: ERDOĞAN'IN KATILACAĞI CAMİ AÇILIŞINA SINIRLAMA

Köln'de Rein Nehri kenarında Deutzerwerft bölgesindeki gösteriye binlerce kişi katıldı. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu da aynı saatlerde Köln'ün Eberplatz Meydanı'nda eylem yaptı. Eylem Türkiye saati ile 16:20 sularında sona erdi.

İLGİLİ HABER: ERDOĞAN İLE MERKEL KAHVALTIDA BİR ARAYA GELDİ

İLGİLİ HABER: BERLİN'DE BİNLERCE KİŞİ 'HOŞ GELMEDİN ERDOĞAN' SLOGANIYLA YÜRÜDÜ

Gösteriye Köln'de yaşayan Almanlar da katıldı. Bir pankartta "Erdoğan'ın ziyaretine izin verilmesi Köln için utanç verici" yazdığı görüldü. 

Gözaltına kaybedilenler yüzlerce kişinin anısına, kaybedilenlerden bazılarının fotoğrafları da gösteri alanına getirildi. Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda 23 yıldır düzenledikleri eylemi yasaklayan Erdoğan’ın 'Savaş ve Diktatörlük Kurbanları' anıtını ziyaret etmesine tepki göstermişti. 

Erdoğan'ı protesto edenler arasında İran Komünist Partisi üyeleri de yer aldı.

Protestolar, Erdoğan’ın Almanya'ya resmi ziyaretinin başlamasından hemen önce başlamıştı. Almanya’nın günlük gazetelerinden Neues Deutschland da protestoya katılmış ve Kürtçe başlıkla "Ne bi xêr tê Erdoğan" (Erdoğan hoş gelmedi) manşeti ile çıkmıştı.

İLK PROTESTOYU RSF YAPMIŞTI

Almanya'da Erdoğan'a yönelik ilk protesto Berlin Tegel Havalimanı’nda da Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından düzenlenmişti. RSF üyeleri Erdoğan’ı "Erdoğan Berlin’e iniyor, gazeteciler de cezaevinde" pankartıyla karşılamıştı.

Erdoğan’ın bugün başlayacağı resmi temasları sırasında da protesto eylemlerinin sürmesi bekleniyor. Basına duyurulan en geniş katılımlı protestonun 138 kurumun katılımı ile kurulan "Erdogan Not Welcome" (Hoş gelmedin Erdoğan) platformu öncülüğünde gerçekleştirileceği ifade edildi. "Erdogan Not Welcome" platformu Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırlanacağı saatlerde Berlin kent merkezindeki Potsdamer Platz meydanında kitlesel protesto eylemi gerçekleştirecek.

TARTIŞMALI CAMİ AÇILIŞI

Almanya kamuoyunun en çok tartıştığı kurumların başında gelen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesinde bulunan ve bir yıldır faaliyette olan Köln DİTİB Merkez Camisi'nin açılışı bugün Erdoğan tarafından yapılacak. Caminin açılışına Alman makamlarından katılım olmayacak. Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, Köln Merkez Camii'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak resmi açılışına katılmayacağını duyurmuştu. Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı (CDU) Armin Laschet Erdoğan'la görüşecek. Ancak görüşme cami açılışından sonra gerçekleşecek. Laschet Erdoğan'ı Köln'de Wahn Sarayı'nda karşılayacak. Laschet'in Erdoğan ile görüşmesinde Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının durumunu dile getireceği söyleniyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar