Repo ihalelerine ara da işe yaramadı: Dolar 5.84

Repo ihalelerine ara da işe yaramadı: Dolar 5.84
Dolar 5.60'a çıkınca TCMB, bir hafta vadeli repo ihalelerine ara verdi. Dolar kısa süreli gerilese de 5.84'e kadar tırmandı. Uzmanlara göre bu karar örtük faiz artışı...

ARTI GERÇEK - Dolarda haftanın son günü tırmanan yükselişin ardından Merkez Bankası da bir adım attı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Golan tepelerine ilişkin açıklamaları ardından ABD ile ilişkilerin daha da kötüye gidebileceği endişeleriyle kur ve faiz sert yükselirken, borsada önemli kayıplar yaşandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesinin kararlaştırıldığını kaydetti. Uzmanlara göre, amaç piyasaya daha az Türk Lirası verip TL'nin dolar karşısında değerlenmesini sağlamak.

TCMB'den Türk Lirası likidite yönetimine ilişkin yapılan açıklamada, "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Halihazırda Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihalelerinde faiz oranı yüzde 24, gecelik vadede borç verme faiz oranı yüzde 25,50, Geç Likidite Penceresi (GLP) işlemlerinde borç verme faiz oranı da yüzde 27 seviyesinde bulunuyor.

Gün içerisinde 5.60'ı gören dolar/TL, açıklama sonrasında 5.55 seviyesine geriledi. Bu seviyede kalıcı olmayan kur, yükselişini sürdürerek, kademeleri olarak 5.74 seviyesine kadar çıktı. Euro/TL ise 6.48'in üzerini gördü. Dolar, saat 19.48’de 5.80 liraya yükseldikten sonra, saat 20.12 itibariyle 5.75-5.76 aralığında işlem gördü. Ancak piyasaları kapandıktan sonra oluşan işlemlerde dolar 5,84'ü de gördü.

DOLAR YÜKSELİŞTE: ALBAYRAK 'ÇOK BEKLERLER' DEMİŞTİ

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 4'e yakın değer kaybederken, eurodaki kayıp yüzde 3 civarında oldu. Borsa günü yüzde 3.45 kayıpla 99 bin 835 puandan kapattı.

ERDOĞAN KONUŞTU, DOLAR 5.57'Yİ GEÇTİ

Merkez Bankası, ana fonlama aracı olarak kullandığı ve yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verildiğini açıkladı. Uzmanlara göre, Merkez Bankası bu hamlesi ile bankalara bir süre Türk Lirası vermeyip, TL’yi dolar karşısında değerli kılmaya çalışacak.

DOLAR KURU 5.60 SEVİYESİNİ TEST ETTİ

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, Merkez Bankası'nın, gün içerisinde artan oynaklığı ve negatif ayrışmayı da gözeterek son zamanların en proaktif adımını attığını vurgulayarak, piyasalara sinyal verilmesi açısından olumlu okuduklarını söyledi.

Orkun Gödek, Foreks'e yaptığı açıklamada, likiditenin kısılmasını, bu gibi süreçlerin ilk aşamasını oluşturduğunu vurgulayarak, "Piyasalara sinyal verilmesi açısından olumlu okuyoruz. Devam eden-bekleyen fonlamanın farklı kanallara kaydığını ve kısa TL pozisyon alınmasını zorlaştırdığını görebiliriz" dedi. 

DOLARİZASYON ARTIYOR: TL İÇİN İYİMSER OLMAK ZOR

YÜZDE 24’TEN DEĞİL, YÜZDE 25.50’DEN BORÇ VERECEKLER

Alternatif Bank Ekonomisti Serdar Şenol, Merkez Bankası’nın bir süre gecelik borç verme faizi olan yüzde 25.50’den piyasayı fonlayacağını ifade etti.

Şenol, Foreks’e yaptığı açıklamada, TCMB’nin haftalık vadede repo fonlamasını durdurduğuna değinerek, "TCMB mevcut durumda haftalık vadede 93 milyar TL’lik repo fonlaması yapıyor. Gelecek haftadan itibaren yüzde 24 düzeyinden yapılan bu fonlama yerine, piyasalar da TCMB’nin borç verme faizi olan yüzde 25.50’den repo fonlaması sağlanabilecek" dedi.

Turkey Macro View Consulting CEO'su Serkan Özcan ise Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, kararın sıkılaştırıcı bir politika uygulaması olduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Merkez Bankası gerekmesi halinde daha da sıkılaştırıcı politika bileşimi uygulayacağından sürekli bahsediyordu.  Birkaç gündür global tarafı daha ağır basan, içeride de özelikle rezerv tartışmalarıyla artan kur baskısı karşısında Merkez Bankası bir haftalık repo ihalelerini durdurarak TL cinsinden faizleri biraz artırıcı, TL likiditesini sıkılaştırıcı bir uygulamaya gitti. yüzde 24'le verdiği finansman miktarını koridorun üst tarafı olan yüzde 25.50'ye, hatta belki GLP'nin olduğu yüzde 27'ye kadar çıkarabilmenin önünü açtı, sıkılaştırıcı bir politika uygulaması diye düşünüyorum."

BU ÖRTÜLÜ BİR FAİZ ARTIRIMI

İktisatçı Yalçın Karatepe de, Twitter mesajında, Merkez Bankası'nın kararıyla ilgili, "Merkez Bankası'ndan örtük faiz artışı" değerlendirmesi yaptı.

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte de, Karatepe ile aynı yönde değerlendirme yaparak, Merkez Bankası'nın TL’deki negatif ayrışmadan rahatsız olup piyasaya örtülü bir faiz artırımıyla müdahale etmesini çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.

Işık Ökte, Foreks’e yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası'nın bugün lirada yaşanan 2'ye 1 negatif ayrışmadan (JPM gelişen ülke kurlar endeksi dolara karşı yüzde 1.1 satılırken, liranın yüzde 2.2 satılması) rahatsız olup piyasaya örtülü bir faiz artırımıyla müdahale etmesi çok önemliydi. Çünkü gelen dolar talebinin sadece yabancı kurumsal tahvil satışlarından değil, lokallerden de kaynaklandığını görüyorduk. Ancak şu anki fiyatlamalarda, TL likiditesinin sıkıştırılmasının ve liranın açığa satılmasının daha maliyetli hale getirilmesinin dolar/TL üzerinde etkili olmadığını görüyoruz. TCMB rezervlerinin iki haftada 6 milyar dolar erimesi ve jeopolitik risklerinde lira fiyatlamasına girdiğini görmek zor değil" dedi.

Öne Çıkanlar