Panahi idam edildi

Panahi idam edildi
İran'da idama mahkum edilen Kürt aktivist Ramin Hüseyin Panahi'nin cezasının infaz edildiği açıklandı. Zanyar ve Luqman Muradi'nin de Panahi ile birlikte idam edildiği öğrenildi.

ARTI GERÇEK- Uluslararası kampanyalar sayesinde idamı iki kez ertelenen Kürt aktivist Ramin Hüseyin Panahi'nin cezasının bu sabah Raminşar cezaevinde infaz edildiği öğrenildi.

İLGİLİ HABER: PANAHİ'NİN KARDEŞİ: HER AN İDAM EDİLEBİLİR

Panahi'nin idamını kardeşi sosyal medya hesabından duyurdu. Artı Gerçek'e konuşan avukatı Hüseyin Ahmedi Niyaz da idamı doğruladı. 
 

 

İdam cezasına çarptırılan Panahi'den ailesi ve avukatları uzun süredir haber alamıyordu. 4 Eylül günü avukatları Panahi'nin infaz edilip edilmediğini öğrenmek için yetkili makamlara başvuruda bulunmuş, ailesi ise cezaevi önünde bekleyişe geçmişti. Ailenin ve avukatlarının ısrarlı talepleri sonrasında Panahi anne ve babasıyla görüştürülmüştü. Görüş sonrası açıklama yapan aile, Panahi'nin yaklaşık iki aydır açlık grevinde olduğunu ve sağlığının kötüleştiğini duyurmuştu. 

İLGİLİ HABER: HDP'DEN İRAN'DAKİ İDAMLARA TEPKİ

Aile, görüşme sırasında Panahi'nin yetkililerin kendisinden açlık grevini sonlandırmasını istediklerini, ancak sonuna kadar sürdürmeye kararlı olduğunu söylediğini açıklamıştı.

SESLİ MESAJLA VEDA ETMİŞTİ

Panahi'nin bu görüşmeden kısa bir süre önce sesli mesajı yayınlanmıştı. Panahi mesajında şunları söylemişti: 

"Selam ve saygılarımla. Ben Ramin Hüseyin Penahi. Recayişar zindanında tutuluyorum. Bana destek veren herkese, halkıma teşekkür ediyorum. Ben Kürdistan halkının özgürlüğünden yana bir aktivistim. Kürdistan halkına da İran halkına da bana verdikleri destek nedeniyle teşekkür ediyorum. Bu destek beni mutlu ediyor.

Hakkımdaki iddiaları bir kez daha tekzip ediyorum. Ben terörist değilim. Sivil bir aktivistim. İran halkının, özellikle de Kürdistanlıların özgürlüğü için mücadele ediyorum. Herkesin gözlerinden öperim."

PANAHİ KİMDİR?

Ramin Hüseyin Panahi, Komala (İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu) adlı sol partinin üyesiydi. İran rejimi Panahi'nin silahla yakalandığını iddia etmiş, ancak avukatları bu iddiayı ısrarla reddetmişlerdi. 


PANAHİ İLE BİRLİKTE İKİ KİŞİ DAHA İDAM EDİLDİ

Bugün cezalarının infaz edileceği açıklanan Zanyar Muradi ile kuzeni Luqman Muradi'nin de aynı cezaevinde Panahi ile birlikte idam edildikleri öğrenildi. Zanyar ve Loqman Muradi, Ağustos 2009’da Sine eyaletine bağlı Meriwan kentinde gözaltına alınmıştı. 9 ay Sine’de İtlaat’a ait cezaevinde işkencelere maruz kalan ve tek kişilik hücrelere konulan Zanyar ve Luqman Muradi, Tahran Devrim Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılmıştı. Zanyar Muradi’nin insan hakları aktivisti olan babası İkbal Muradi de 18 Temmuz’da, Pencevin’de öldürülmüştü.

 

Öne Çıkanlar