NSU davasında karar açıklandı

NSU davasında karar açıklandı
8 Türkiyeli, bir Yunanlı ve bir Alman polisini öldürmekle suçlanan ırkçı NSU örgütüne yönelik davada karar açıklandı. Mahkeme baş sanık Zschäpe'ye ömür boyu hapis cezası verdi.

10 kişiyi öldürmek, banka soygunları yapmak ve bombalı saldırılar düzenlemekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne yönelik beş yıldır devam eden davada bugün gözler Münihteydi. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada Manfred Götzl başkanlığındaki heyet, baş sanık Beate Zschäpe ve dört sanık hakkındaki kararını açıkladı. Mahkeme heyeti davanın baş sanığı Beate Zschäpe'yi suçlu bularak ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

MAHKEME ÖNÜNDE PROTESTO

NSU örgütüne yönelik davanın karar duruşması öncesinde Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi binası önünde gösteri düzenlendi. Gösteri öncesinde NSU kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunudu.

"Devlet ne kadar NSU'nun içinde?", "NSU'nun tamamen aydınlatılmasını bekliyoruz", "Nazi terörü ve ırkçılığa karşı birlikteyiz"  yazılı dövizler taşıyan göstericiler duruşma salonuna girebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Davanın karar duruşması için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Daha sonra başlayan duruşmada mahkeme heyeti 2001-2007 yılları arasında sekizi Türk on kişinin ölümünden sorumlu tutulan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne yönelik kararını açıkladı.

DİĞER TUTUKLU SANIKLAR KİM VE NE CEZA ALDILAR

Ralf Wohlleben
, davanın iki numaralı sanığı.  NPD ve üçlünün politikleştiği Thüringen Anavatanı Koruma Örgütü’nde önemli görevler yaptı. Cinayetlerde kullanılan Çeska 83 silahını susturucuyla birlikte temin ederek diğer sanık Carsten Schultze’ye teslim etti. Halen ırkçı görüşleri savunuyor. Mahkeme Ralf Wohlleben'i NSU'nun silah tedarikçisi olarak on yıl hapis cezasına çarptırdı. Wohlleben cinayete yardım ve yataklıktan suçlu bulundu.

Andre Eminger, NSU üyelerine en fazla yardımcı olan kişi. Yeraltında yaşadıkları yıllarda evler onun adına kiralandı. Kendisi ve eşinin kimlik ve sağlık kartlarını örgüt üyelerine kullandırdı. Cinayetlerin NSU tarafından işlendiğini gösteren filmin Eminger tarafından yapıldığı ifade ediliyor. Köln Keup Caddesi’ne düzenlenen bombalı saldırı için kullanılan karavan onun adına kiralandı. Bir süre tutuksuz yargılandı. Irkçı gösterilerde boy gösterdi. Duruşmalara sürekli ırkçı motifleri göstererek katıldı.  Eminger, mahkeme terör örgütünü desteklemekten iki yıl altı ay hapis cezası verdi.

Holger Gerlach, cinayetleri işleyen terör örgütünün en önemli bir diğer destekçisi. Tutuksuz yargılanıyor. Cinayetlerde kullanılan karavanların çoğu onun adına kiralandı. Ehliyet ve kimliklerini kullandırdı. Dava başladığında itirafçılık programında yararlanmak için başvuruda bulundu. Ancak iki yıl sonra bu talebinden vazgeçti. Suçlarını kabul etti ve kurban ailelerinden özür diledi. Holger G. üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Carsten Schultze,  Wohlleben’in temin ettiği silahı bir çantayı terör örgütü üyelerine ilettiğini itiraf etti. Davanın ilk duruşmasında kurban yakınlarından özür diledi. Irkçı görüşlerle arasında mesafe koyduğunu söyledi, bu nedenle itirafçılık yasasından yararlanma başvurusu yaptı. Tutuksuz yargılandı. Schulzte, üç yıl ceza aldı.  (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

İLGİLİ HABER: IRKÇI CİNAYETLER DAVASINDA KARAR YARIN
 

Öne Çıkanlar