İzmir’de açıkhava fuarı

İzmir’deki kitap fuarı, ‘İzkitap’ dün sona erdi. İzmir’de yirmi yılı aşkın süredir kitap fuarları düzenleniyor. Bu seferki hepsinden farklı bir tür açık hava fuarıydı ki bu nedenle bir fuardan çok bir şenlik ya da festival havası taşıyordu.

Türkiye’nin her yerinde yüzden fazla kitap fuarı var. Son yılların en moda belediye etkinliği, kitap fuarı düzenlemek. Parti farkı gözetmeksizin, CHP, AKP, DEM ya da MHP’li başkanların yönettiği pek çok belediye on gün boyunca yayıncıları ve yazarları ağırlamayı seviyor. Tanınmış yazarların ve bilinen yayıncıların bir araya geldiği bu kitap fuarları tabii ki o kentte, ilçede on günlüğüne kitabı biraz daha görünür kılıyor. Hele kültür-sanatın fuardan festivale zor bela uğradığı Anadolu kentleri için bu fuarlar eminim ki kitapseverler için nefes açıcı etki yaratıyordur. Yayıncılar ve yazarlar için de kendini tanıtmak ve daha çok okura ulaşmak için iyi bir fırsat.

İzmir’deki kitap fuarı, ‘İzkitap’ dün sona erdi. İzmir’de yirmi yılı aşkın süredir kitap fuarları düzenleniyor. Bu seferki hepsinden farklı bir tür açık hava fuarıydı ki bu nedenle bir fuardan çok bir şenlik ya da festival havası taşıyordu. Nitekim düzenleyenler de ona ‘İzkitap-Fest’ adını vermiş. Hemen baştan söyleyeyim, havanın ılık ve güneşli olduğu geçtiğimiz hafta sonu giden ziyaretçiler için fuar, gerçekten de festival gibi, eğlenceli, verimli ve de keyifli geçti.

İzmir fuarı birkaç sene öncesine kadar, kültür parktaki fuar merkezinde düzenleniyordu. Kentin merkezinde, sahile ve otellere yakın bu fuar yıllarca en kalabalık değilse bile edebiyatçıların ve yayıncıların en sevdiği fuar olmuştu. Sonra İzmir Büyük Şehir Belediyesi kentin dışına bir fuar merkezi yaptı. Bu fuarın da oraya gitmesini istedi. Fuarı düzenleyen Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP şirketi ise istemedi; epey bir çekiştiler ve neticede şimdi artık İzmir’deki fuarları tek başına İzmir Belediyesi’nin fuar şirketi İZFAŞ düzenlemeye başladı. ‘Fuarları’ diyorum, çünkü biri ilkbaharda diğeri sonbaharda iki fuar düzenleniyor artık. Baharda düzenlenen fuarı TÜYAP yaptı birkaç kere, ama artık onlar da tamamen İzmir’den çekilmiş oldu. Yıllarca kitap fuarı fikrini yerleştirip yaygınlaştırdıkları İzmir’den çekilmek zorunda kaldıkları için TÜYAP yöneticilerinin, belediyeye epey gönül koyduklarını biliyoruz.

KİTAP FESTİVALİ

Kültür Park’taki yapı, kendi binası depremde zarar gören İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmaya başlandığı için kent merkezinde fuar düzenleyecek bir yer kalmadı. Yine de kent merkezinde kitap fuarı fikrinden, hele Kültür Park gibi bir alan varken vaz geçmek kolay değil, Nitekim belediye, bu yıl açık havada gerçekleşecek bir kitap fuarı organize etmeye karar vermiş. İyi de yapmış görünüyor. Kültür Park’taki eski fuar alanına yayılan, ilk bakışta biraz ‘panayır gibi’ ama içeriğiyle tatmin edici güzel bir fuar, fuar değilse de ‘kitap festivali’ olmuş.

Basmane’deki 9 Eylül Kapısı’ndan başlayıp, Alsancak tarafındaki Monrtrö ve Lozan kapılarına kadar yayılan geniş bir alanda sayısız çadır kurulmuş. Tek tip, şık çadırların içinde de kitaplar sergileniyor. Belli başlı bütün yayınevleri katılmış fuara. Yazarlarını da getirmişler. Bu yazarların çoğunu belediyenin misafir ettiğini ve bu sayede işin etkinlik kısmının çok zenginleştiğini söyleyelim. Büyük Açıkhava Tiyatrosu’nda İlber Ortaylı, Ahmet Ümit, Emrah Sefa Gürkan, Murathan Mungan gibi tanınmış isimler söyleşi ve daha sonra imza yaptılar. Ayrıca Ahşap Sahne, Lozan Sahne gibi diğer yerlerde de çok sayıda söyleşi, müzikli gösteri ve etkinlik fuar alanını dolduran İzmirlilerle buluştu. Yine fuar alanına dağılmış kahve arabaları, yeme içme yerleri de kapalı fuarlardaki sefil ve pahalı yeme içme olanaklarından biraz daha iyiydi diyebiliriz. Yayınevleri dışında çok sayıda eski kitapçı, çocuk kitapçısı, ders kitapçısı ve kitabevinin de stantlarda farklı farklı kitaplar sattıkları, yani herkesin kendine göre bir şey bulabileceği bir fuar gerçekleşti İzmir’de. İşin en güzel yanı, Kültür Park’ın bakımlı yeşil alanına yayılmış fuarın sunduğu açıklık ve özgürlük hissiydi. Bu nedenle farklı ve sevilen bir etkinlik oldu. Ağaçların altında, çimenlerin üstüne konulan masalarda ya da yayınevi stantlarında Türk edebiyatının en önemli yazarları, önünden kuyruk eksik olmayan gençlik yazarları, söyledikleri can kulağıyla dinlenen gazeteci- araştırmacı ve tarihçiler kitaplarını imzalayıp okurlarıyla söyleşti.

ESKİŞEHİR VE ANKARA FUARLARI

19-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen İzmir Fuarı dün biterken, iki kentte birden, iki başka fuar açılış yapıyordu. Eskişehir Kitap Fuarı ve Ankara Kitap Fuarı da geçen hafta başladı. Son yılların en sevilen kentleri arasına giren, öğrencisi bol Eskişehir’deki fuar, TÜYAP ve Yayıncılar Birliği tarafından bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Ankara fuarı ise buradaki kitap fuarlarına damgasını vuran Eylül Fuarcılık organizasyonu. Yılda iki fuar düzenleniyor Ankara’da. Yıllarca hiçbir kitap fuarının düzenlenmediği Türkiye’nin ikinci büyük şehrinde şimdi iki fuar olması iyi. Ama mesela Cumartesi günkü açılış sırasında İyi Parti Kongresi ile fuarın aynı yerde düzenleniyor olmasından kaynaklanan aksaklıklar kötü… Fuar alanını konuşmalardan sıkılan partililerin doldurduğu bir kitap fuarı anlatılıyor ki iyi ki orada değilmişim dedirtiyor.

CHP’nin sürpriz belediyeleri, eğer İmamoğlu’nun İstanbul Belediyesi’ni örnek alırsa çok sayıda kültür sanat etkinliği düzenleyecek demektir. Bu arada fuarları da baş tacı edeceklerdir. Pek çok Anadolu kentinde muhalif yazar korkusu ve onlara dönük baskıcı uygulamalarla sık sık skandallara neden olan ve gerilim içinde gerçekleyen fuarların da önümüzdeki dönem özgürleşeceğini ve çoğalıp daha da coşkulu olacaklarını tahmin edebiliriz. Bu yaz her yerde çok sayıda açıkhava fuarı düzenlenecek. Umuyorum hepsi İzmir’deki gibi güzel yapılır.


Cem Erciyes: Gazeteci, yayıncı. 1971 doğumlu Cem Erciyes, İzmir Bornova Anadolu Lisesi’ni ve Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler dalında yüksek lisans yaptı. Gazeteciliğe 1992’de Dünya Gazetesi’nde başladı. Dünya Kitap dergisi ve kültür sanat sayfalarında çalıştı. 1997 yılında Radikal’e geçti. Kültür Sanat Editörü ve Radikal Kitap Eki Yayın Koordinatörü, Ek Yayınlar Yönetmeni gibi görevler üstlendi… 2016 yılında Doğan Kitap’ın yayın direktörlüğünü üstlendi. Halen bu işi yapıyor. Çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde yazıları yayımlandı. TRT’de, Açık Radyo’da kültür sanat ve tarih programları hazırladı, sundu

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cem Erciyes Arşivi