AKP 13 Kürt ilinde referandum performansının altına düştü

AKP 13 Kürt ilinde referandum performansının altına düştü
Rawest Araştırma, 24 Haziran seçimlerinin ardından 13 Kürt kentinde yaptığı saha araştırmasını yayınladı. Araştırmaya göre AKP referandum performansının altına düştü, HDP yükselişe geçti.

ARTI GERÇEK - 24 Haziran’da yapılan milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili tartışmalar sürüyor. Seçimlerin galibi AKP-MHP ve BBP’nin desteklediği Cumhur ittifakı oldu.

Muhalefet kanadının oluşturduğu CHP-İYİ Parti-Saadet Parti’si ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı beklenen başarıyı sağlayamadı. İki ittifak dışında olan HDP ise barajı aşarak, meclise girmeyi başardı. Seçimlerden önce de Kürt illerinde seçmenin nabzını tutan Rawest Araştırma Şirketi, seçimlerin ardından Kürt illeri ile ilgili yeni bir veri açıkladı. Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Dersim, Urfa ve  Van illerini kapsayan araştırmada, 24 Haziran seçimlerine giren siyasi partilerin  aldığı oy oranı yer aldı.

AKP REFERANDUM PERFORMANSININ ALTINA DÜŞTÜ

13 şehrin genelinde kayıtlı seçmen sayısının 5 milyon 32 bin 329 olduğunun yer aldığı araştırmada, şu tespitlere yer verildi:

Seçime katılım oranı Milletvekili seçimleri için %82,6 Cumhurbaşkanlığı için %82,7 olmuştur. Cumhurbaşkanlığı için oy kullananlardan 3 bin 666 kişi Milletvekilliği için oy kullanmamıştır.  13 şehirde toplam 70 milletvekili kontenjanı bulunmaktadır. HDP 40, AK Parti 27, CHP 2 ve MHP 1 vekil elde etmiştir. 7 Haziran 2015 seçimlerinden bugüne bakıldığında AK Parti, 7 Haziran’da bölgedeki en düşük oy oranına gerilemiş, 1 Kasım Genel Seçimleri ve 16 Nisan referandumunda oylarını arttırmış ancak 24 Haziran seçimlerinde referandum performansının altına düşmüştür. Çalışma bölgemizdeki 13 şehrin tamamında Cumhur İttifakı’nın toplam oyu, referandumda alınan "evet" oylarının altında kalmıştır.

HDP SEÇMENİNİN BİR KISMI MUHARREM İNCE’YE OY VERDİ

HDP açısından bakıldığında; 7 Haziran 2015’te bölgede zirveyi gören HDP 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri ve 16 Nisan 2017’de gerilemiş, 16 Nisan’da bölgede en düşük oy oranını gördükten sonra yükselişe geçmiş ve 24 Haziran’da oylarını yeniden arttırmakla birlikte 1 Kasım seviyesine ulaşamamıştır. Bölgede Tayyip Erdoğan Cumhur İttifakı’nın toplamından 3 puan fazla oy alırken Selahattin Demirtaş HDP’nin 2 puan altında kalmıştır. Yine Muharrem İnce de Millet İttifakı’nın toplam oyundan fazla oy almıştır. İkinci turda Akşener-Erdoğan ikilemindense İnce-Erdoğan finalini görmek isteyen HDP seçmeninin bir kısmı ilk turda Demirtaş yerine İnce lehine oy kullanmış, İnce’nin Demirtaş ve HDP hakkındaki müspet ifadeleri kendisine jest olarak geri dönmüştür.

KAYYIM ATANAN BELEDİYELERDE DURUM

DBP'li 12 il belediyesinin 11'ine ve 70 ilçe belediyesinin de 67'sine kayyım atanmış durumdadır. 24 Haziran seçim sonuçlarına göre HDP, kayyım atanan 11 ilin 10'unda kayyım atanan 67 ilçenin de 62'sinde birinci parti oldu. Kayyım atanan 11 il arasında Bitlis'te ve 67 ilçe arasında Bahçesaray, Mutki, Hizan, Karakoçan ile Bozova'da AK Parti birinci parti durumundadır. Yine 24 Haziran seçimlerine göre HDP, 2014 yerel seçimlerinde kazanamadığı 20 ilçede birinci parti durumundadır. Bu sonuçlar yerel seçimler için baz alındığında HDP/DBP 82 olan il ve ilçe belediyesi sayısını -AK Parti ve CHP’den bazı belediyeleri alarak- arttırıyor görünmektedir.

HÜDA-PAR

Hüda-Par, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’ne bölgedeki 8 ilde bağımsız adaylarla girmiş ve toplam 70 bin oy almıştı. 2014 yerel seçimlerinde de toplam yaklaşık 90 bin oy alan Hüda-Par ilk kez bütün Türkiye sathında seçimlere girmiş ve oyunu 200 binin üzerine çıkarmıştır.

Öne Çıkanlar