Boşanmak isteyenlere 'arabulucu kurum' geliyor

Boşanmak isteyenlere 'arabulucu kurum' geliyor
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül konuyla ilgili düzenleme yapıldığını açıkladı.

HABER MERKEZİ - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, müftülere resmi nikâh hakkı veren yasayı, "Bu sosyal, Türkiye’nin geleneklerinde olan bir hadisenin hukuki hale getirilmesidir. Kanunların ruhu sosyal hayatın ruhuyla uyum sağlamalıdır" ifadesiyle savundu.

'AİLE ARABULUCULUĞU KURUMU'

Gül, boşanmaların da artık mahkemeye gitmeden "aile arabuluculuğu" kurumuna giderek uzlaştırmacı veya hakem yoluyla yapılması üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

"İş Mahkemeleri Yasası"nın TBMM’de kabul edilerek yasalaştığını anımsatan Gül, 200 binin üzerindeki dosyanın dava açılmadan arabulucuya gitmesine yönelik düzenleme yapıldığını dile getirdi. Bu yasayla işçi-patron uyuşmazlığına 'arabulucu kurum' getirilirken, aynı zamanda aile içi uyuşmazlıklarda da benzer bir uygulamaya gidiliyor.

Gül, şöyle dedi: "Vatandaşın vatandaşla, vatandaşın kamuyla, kamunun kamuyla olan uyuşmazlıklarının da mahkeme dışı yollarla çözülmesi için bir yargı paketi üzerinde çalışıyoruz. Adliyelerde herkesin önünde, özellikle aile mahremiyetini de ortadan kaldıracak şekilde mahkemelere gitmek yerine, boşanma konusunda bir dava açmadan aile arabuluculuk kurumuna giderek bu konuda mümkünse uzlaşmayı ya da sürdürülemez bir haldeyse, boşanacaklarsa da mahkemeye gitmeden kendilerinin bir uzman marifetiyle, arabulucu ya da hakem marifetiyle mahkeme psikolojisini görmeden bir aile arabuluculuğu üzerinde de çalışıyoruz."

Dava açılmadan aile kurumunun ayakta durabilmesi için arabulucuya, hakeme gitme ve düşünme için süre verebilmeye yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Gül, arabulucuyu yaygınlaştırmaya ilişkin çalışmaların da sürdüğünü aktardı.

Öne Çıkanlar