Dolarda 'Suriye'ye operasyon' hareketliliği

Dolarda 'Suriye'ye operasyon' hareketliliği
Türkiye'nin Suriye'ye operasyon haberleriyle dolar yükselişte, 5.75 seviyesini test etti.

ARTI GERÇEK - Dolar, ABD'nin Türkiye'nin Suriye'ye operasyonuna ilişkin haberle yeni haftaya artışla başladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapacağı operasyona ABD'nin dahil olmayacağı belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptıkları ve önümüzdeki ay Washington’da biraraya gelme kararını aldıkları telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray operasyona ilişkin de bir değerlendirmede bulundu.

Açıklamada, Amerika’nın söz konusu operasyonun bir parçası olmayacağı vurgulanırken Amerika’nın, bölgede bugüne dek IŞİD’e yönelik yürüttüğü faaliyete değinildi ve Fransa ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine yönelik de eleştiri dile getirildi.

Bu açıklamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'nin doğusuna yapacağı operasyona ilişkin, "Akşamki görüşmemizden sonra bölgede Başkan Trump'ın ifade ettiği gibi çekilme olayı başlamış vaziyette" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Akşamki görüşmemizden sonra bölgede sayın Başkan'ın ifade ettiği gibi çekilme olayı başlamış vaziyette. Buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütecekler. Sayın başkan Trump bu konuyla ilgili talimatını vermiş ve çekilmeyi emretmişti. Gecikmeye rağmen gerek ABD'li heyet gerekse bizim heyetimiz bu görüşmeleri gerçekleştirdi. Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik çünkü terör örgütlerinin ülkemize yönelik tehditlerini kabullenmemiz asla mümkün değil."

Geçen hafta boyunca ABD'de açıklanan zayıf ISM (İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi) ve hizmet verileriyle küresel piyasalarda riskten kaçış olmuş, bu durum Türk piyasalarını da etkilemişti. Kur geçen hafta 5.63 seviyesine kadar gerilemiş, daha sonra 5.75'in üzerini test etmişti.

Bu sabah en düşük 5.7060'yı gören dolar ardından sert yükselişle 5.7588'i gördü. Türk Lirası bu sabah dolar karşısında en fazla düşen para birimi oldu. Euro/TL artışla 6.27'den 6.31'e çıkarken, sepet kur da 5.99'dan 6.02'ye çıktı.

SURİYE OPERASYONU VE TİCARET SAVAŞLARI RADARDA

Analistler, piyasaların yeni haftaya Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın telefon görüşmesi haberi ile başladığını belirterek, hafta boyunca Suriye sınırına ilişkin gelişmelerin döviz kurları üzerinde etkili olabileceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta açıkladığı veriye göre yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatları 27 Eylül haftasında da yükselişini sürdürerek 1 milyar dolar artışla 193.7 milyar dolar ile tarihi zirveye yükselmişti.

Yurt içinde bugün kuru etkileyecek önemli bir veri bulunmazken, Suriye operasyonuna dair haber akışı takip edilecek. Öte yandan, bu hafta perşembe günü ABD ile Çin'in üst düzey ticaret müzakerelerine devam etmesi bekleniyor.

Şeker Yatırım gönderdiği notta, "Fed faiz indirimi beklentileri güçlendikçe kısa vadede kar satışları yaşansa da orta vadede TL varlıklardaki pozitif ayrışmanın devam etmesi beklenir. Ancak, eylül ayında güçlü pozitif ayrışan TL varlıklarda ara ara kar satışları ve negatif ayrışma görebiliriz" ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar