Dünya Bankası'ndan Türkiye için enflasyon tahmini ve yoksulluk uyarısı

Dünya Bankası'ndan Türkiye için enflasyon tahmini ve yoksulluk uyarısı
Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya'ya ilişkin yeni raporunda, Türkiye'de enflasyonun Mayıs 2024'te zirve yapması beklentisine yer verildi. Raporda, Türkiye'ye büyüme dağılımı ve uzun vadeli yoksulluk uyarısı yapıldı.

Artı Gerçek - Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya ekonomilerine ilişkin yayımlanan son raporunda, Türkiye ekonomisi ve enflasyon beklentilerine dair dikkat çekici öngörüler yer aldı. Rapora göre, Türkiye'de enflasyonun Mayıs 2024'te zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi bekleniyor. Banka, büyüme dağılımının 2020 ve 2021'deki gibi devam etmesi halinde eşitsizliğin artacağı uyarısı da yaptı.

Rapora göre, zayıflayan küresel ekonomi, Çin'deki ekonomik yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının büyüme üzerinde baskı oluşturması nedeniyle bölgede bu yıl yavaşlama öngörülüyor. Raporda Türkiye'ye dair öne çıkan değerlendirmeler ise şöyle:

TÜRKİYE İÇİN BÜYÜME TAHMİNLERİ

* Türkiye'deki ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 3'e düşmesi, daha sonra 2025'te yüzde 3,6 ve 2026'da yüzde 4,3'e yükselmesi bekleniyor. Raporda bunun nedeninin para politikasında sıkılaştırmaya gidilmesi ve küresel ekonomik büyümenin yavaş seyretmesi olduğu belirtiliyor. Dünya Bankası, ocak ayı tahmininde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyüyeceğini öngörmüştü.

ENFLASYON İÇİN MAYIS TAHMİNİ

* Bankanın raporunda ayrıca sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun Mayıs 2024'te zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi bekleniyor. Raporda, "Sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun mayısta zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi beklenirken, net ihracatın artan katkısıyla 2024 yılından itibaren cari dengenin iyileşmesi öngörülüyor" ifadeleri kullanıldı.

* Raporda ekonomik yavaşlama ve deprem sonrası toparlanma ihtiyaçları nedeniyle, bütçe açığının 2024 yılında yüksek kalacağı tahmin ediliyor. Ancak net ihracatın katkısıyla 2024 yılından itibaren cari dengenin iyileşmesi öngörülüyor.

'EŞİTSİZLİK ARTABİLİR'

* Raporda Türkiye'de ücretlerdeki artışların 2022 ve 2023 yıllarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişimlerini aşmasıyla yoksulluğun kısa vadede azalmaya devam etmesinin beklendiği aktarılıyor. Ancak büyüme dağılımının 2020 ve 2021 yıllarında olduğu gibi devam etmesi durumunda eşitsizliğin de artacağı ve uzun vadede yoksulluğun önüne geçme çabalarının engelleneceği belirtiliyor.

BÖLGE GENELİ İÇİN NE BEKLENİYOR?

Dünya Bankası raporuna göre, zayıflayan küresel ekonomi, sıkı para politikası, Çin'deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının bölgenin büyüme görünümü üzerinde baskı yaratması nedeniyle Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin büyüme hızının bu yıl yüzde 2,8 olması bekleniyor.

Rusya ile savaşın vurduğu Ukrayna'nın ekonomilerinin büyümeye dönmesi ve Orta Asya'daki güçlü toparlanma nedeniyle Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin geçen yıl yüzde 3,3 büyüdüğü kaydedilen raporda, bölge ekonomisinin büyüme hızının bu yıl ise yüzde 2,8'e gerilemesinin beklendiği belirtildi. Raporda, Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin gelecek yıl ise yüzde 2,7 büyümesinin tahmin edildiği aktarıldı.

Dünya Bankası, ocaktaki tahminlerinde Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4 ve gelecek yıl yüzde 2,7 büyüyeceğini öngörmüştü.

BÖLGEDE YAŞAM MALİYETİ KRİZİ ETKİLİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

Görünüme yönelik "ters rüzgarların" çok olduğuna dikkati çekilen raporda, başta Avro Bölgesi olmak üzere önemli ticaret ortaklarında beklenenden daha yavaş toparlanma, kısıtlayıcı para politikaları ve jeopolitik gelişmelerin kötüleşmesinin bölge genelinde büyümeyi daha da olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu.

Raporda, yavaş büyümenin Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşı, salgın ve 2022'de başlayan yaşam maliyeti krizi de dahil olmak üzere bölgenin son şoklardan toparlanmasını daha da geciktireceği ifade edildi.

Enflasyonun, Avrupa ve Orta Asya'nın yükselen piyasaları ile gelişmekte olan ekonomilerinde büyük ölçüde küresel enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle beklenenden daha hızlı gerilediği belirtilen raporda, bölgedeki ortalama yıllık enflasyonun 2023 yılı başındaki yüzde 15 seviyesinden şubat ayı itibarıyla yüzde 4,2'ye indiği kaydedildi.

Raporda, ancak 2022'deki yaşam maliyeti krizinin geçen yıl reel gelirlerdeki artışa rağmen haneleri etkilemeye devam ettiğine işaret edildi. (BBC Türkçe, AA)

Öne Çıkanlar