ENAG hesapladı: Enflasyon yüzde 185'e yükseldi

ENAG hesapladı: Enflasyon yüzde 185'e yükseldi
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), ekim ayı enflasyon verilerini hesapladı: Enflasyon ekim ayında aylık yüzde 7,18, yıllık yüzde 185.34 arttı

Artı Gerçek - Akademisyen ve ekonomistelerin oluşturduğu ENAG'ın yaptığı hesaplama, Türkiye'nin hiperenflasyon sürecinde olduğunu ortaya koydu.

ENAG'ın ekim hesaplamasına göre enflasyon aylık bazda yüzde 7.18 arttı. 12 aylık enflasyon artışı ise yüzde 185.34 olarak gerçekleşti.

TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en fazla aylık azalış eksi yüzde 1,92 ile konut, en fazla yükseliş ise yüzde 21,50 ile giyim ve ayakkabı kaleminde gerçekleşti.
ena.webp
ENAG'ın hesaplamasına göre enflasyon eylülde aylık bazda yüzde 5,30 artmıştı.

HİPERENFLASYON NEDİR?

Hiperenflasyon, paranın değerinin yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir. Enflasyonun yüzde 200'leri bulduğu durumlar için hiperenflasyon tanımı yapılır. Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığı ülkelerde hiperenflasyonun en önemli nedenlerinden birini ekonomik krizle birlikte parasal genişleme, yani kontrolsüz para basılması oluşturur. Ekonomik kriz sıra­sında hiperenflasyon olgusu ortaya çık­tığında para değeri büyük bir hızla düşer.

GELİRİN BÜYÜK KISMI SAYILI ELLERDE TOPLANIR

Fiyat endeksleri baş döndürücü rakamlara tırmanırken, gelir dağı­lımı hızla bozulur. Hızlı bir şekilde para kaza­nan ve enflasyon zenginleri denilen bir kesim belirir ve gelirlerin büyük kısmı sayılı ellerde toplanır. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar