Fed, faizi 75 baz puan daha artırdı

Fed, faizi 75 baz puan daha artırdı
ABD Merkez Bankası Fed faiz kararını açıkladı. Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak, 14 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,75-4,00 aralığına çıkardı.

ABD Merkez Bankası Fed iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Fed, politika faizini 75 baz puan daha artırdı.

Yapılan son artışla politika faizi 2007 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesi yüzde 3,75-4,00 aralığına çıktı.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Geçtiğimiz hafta, iki Demokrat senatör Powell’a faiz oranlarını çok fazla yükselterek 'gereksiz sorunlara' yol açmama çağrısı yapmıştı. Tüm bu gelişmeler öncesinde ABD’de açıklanan JOLTS verileri, ülkede açılan yeni iş pozisyonlarının Eylül ayında 437 bin artışla 10,7 milyona yükseldiğini gösterdi.

ÖZEL SEKTÖR İSTİHDAMI BEKLENTİYİ AŞTI

Açık iş sayısında beklenmeyen bir artış görülürken, son gelen özel sektör istihdamı verisi ise beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

ADP verilerine göre; Ekim'de özel sektör istihdamı 239 bin arttı. Bloomberg anketindeki beklenti 185 bindi.

'FED'İN EYLEMLERİ ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE YARDIM ETTİ'

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise düzenlediği günlük basın toplantısında ABD Merkez Bankası'nın (FED) politika faizini art arda dördüncü kez 75 baz puan artırarak, 14 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,75-4,00 aralığına çıkarmasına yönelik açıklamalarda bulundu.

FED'in bağımsız bir kuruluş olduğunu ve bu bağımsızlığa saygı duyduklarını belirten Jean-Pierre, "FED'in eylemleri enflasyonun düşürülmesine yardımcı oldu" ifadelerini kullandı.

Ülkede mortgage oranlarının artmasıyla talebin yavaşlayıp arzın artması gerektiğini belirten Jean-Pierre, bunun da emlak piyasasındaki enflasyonun düşmesine yardımcı olacağını kaydetti.

Jean-Pierre, şu anda daha istikrarlı bir ekonomi dönemine geçiş sürecinde olduklarını öne sürerek, enflasyonun düşürülmesinin bunun en önemli parçası olduğunu belirtti. (Kaynak)

Öne Çıkanlar