İhracat ikliminde pandemi dönemine dönüş

İhracat ikliminde pandemi dönemine dönüş
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi ekimde ayında 47,9'a gerileyerek, pandeminin ilk döneminden bu yana en kötü seviyeyi gördü. İhracat talep koşulları da üç ay art arda düştü.

Artı Gerçek - Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin ekim ayı verileri, kötüye gidişin devam ettiğini ortaya koydu. Ekim ayında imalatçıların ana ihracat pazarlarında talep zayıflığı genele yayılı bir görünüm sergiledi.

Eylülde 48,8 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ekimde 47,9’a geriledi. Böylece ihracat pazarlarında talep koşulları art arda üç ay zayıflarken ekimdeki bozulma Covid-19 salgınının ilk dalgasının yaşanmakta olduğu Haziran 2020’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

İmalat sektörünün en büyük ihracat pazarı olan Almanya ekimde daha belirgin bir daralma sergiledi. İngiltere, İtalya, İspanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde de ekonomik aktivite daha yüksek oranda küçüldü. Fransa’da ise üretim bir önceki anket döneminde kaydedilen artışın ardından hafif düşüş gösterdi. En büyük 18 ihracat pazarında ekonomik aktivite sadece BAE’de arttı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar