İşverenlerden bakanlığa EYT raporu: 'Uygun' çözüm üretilmeli

İşverenlerden bakanlığa EYT raporu: 'Uygun' çözüm üretilmeli
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), EYT düzenlemesine ilişkin 'birçok' temasta bulunduklarını, bu konuda hazırladıkları raporu Çalışma Bakanlığı'yla da paylaştıklarını duyurdu. İşverene 'ciddi yükler' getirmeyecek bir 'çözüm' istedi.

Artı Gerçek - Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin ocak ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. EYT'liler 1999 yılı öncesi haklarının aynen verilmesini talep ederken, hükümetten bu konuda şu ana kadar net bir açıklama yapılmış değil.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise bakanlığın yürüttüğü EYT çalışmasına yönelik yazılı açıklama yaptı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, EYT'nin etkilerini inceleyen, beklentileri ve önerilerini ortaya koyan detaylı bir çalışmaları olduğunu duyurdu. Akkol, düzenlemenin 'ideal bir yöntemle' devreye alınmasının kıymetli bir gelişme olacağına inandığını ifade etti.

TİSK'TEN 'UYGUN ÇÖZÜM' ÇAĞRISI

Konunun nitelikli iş gücü kaybı ve işvereni etkileyecek kıdem tazminatını gözetecek 'uygun' çözümlerle yönetilmesinin iş gücü piyasalarındaki dengeler açısından önemli olduğunu vurgulayan Akkol, şu açıklamada bulundu:

"TİSK olarak, EYT'lilerin beklentilerini gözetirken diğer yandan çalışma hayatının olası bir düzenlemede nasıl etkileneceğini ortaya koyan derinlemesine bir çalışmamız var. Bu konuda birçok temasta bulunduk ve çalışmamızı Bakanlığımız ile de paylaştık. Tüm tarafların konudan beklentilerini karşılayacak, bir tarafın beklentilerini karşılarken diğer tarafa ciddi yükler getirmeyecek şekilde tasarlanmış ideal bir çözümün üretileceğine olan inancımız tam.

YILLARA YAYILACAK ETKİLERİ OLACAK

EYT'li çalışma arkadaşlarımızın beklentilerinin karşılanmasını önemsiyoruz. Uzun yıllardır bu düzenlemeyi bekleyen arkadaşlarımızın uygun koşullarda emekli maaşlarını almasını işverenlerimiz de destekleyecektir. Diğer yandan, uygulamanın işletmelerimizin küresel rekabetçiliğini etkileyecek birçok sonucu ve yıllara yayılabilecek çeşitli istenmeyen etkileri de olacak.

Başta kıdem tazminatı olmak üzere oluşacak yüklerinin yönetilmesini önemli buluyoruz. Emekli olup çalışmaya devam edecek çalışma arkadaşlarımız için sosyal güvenlik destek primlerindeki işveren maliyetleri artışı kaynaklı uzun vadeli maliyet etkileri ortaya çıkabilir. Bu konuda işverenler üzerindeki artan yüklerin sağlanacak teşvik ve kolaylıklarla hafifletilmesini, düzenlemenin tüm bu faktörleri gözetecek şekilde hayata geçmesini önemli görüyoruz.

ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEK İSTEYENLER İÇİN İDEAL ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Önemsediğimiz bir diğer konu da nitelikli iş gücünün çalışma hayatında devamlılığın sağlanması. Her 4 işletmeden 3'ü hali hazırda nitelikli işgücüne erişim sorunu yaşadığını bildiriyor, erişimin daha da zorlaşmaması kritik. Bu nedenle, EYT'li çalışanlardan emekli maaşlarını alırken mevcut işlerinde devam etmek isteyenler için çözüm üretilmesi birçok sektör ve işletme için önem taşıyor. Ayrıca hep gündeme getirdiğimiz üzere güvenceli esnek çalışma yöntemlerinin yaygınlaştırılmasının daha da önem kazanacağı görüşündeyiz. Nitelikli çalışan açığı kaynaklı etkilerinin yaşanmaması için bu çözümlerin kritik olduğunu düşünüyoruz.

Olası EYT düzenlemesine paralel olarak kayıt dışı ile mücadele de önem kazanacak. Kayıt dışı istihdam artışının önüne geçmek için bütüncül önlemler alınması gerektiğini her fırsatta ifade ediyoruz." (AA)

Öne Çıkanlar