Piyasalarda 'Halkbank iddianamesi' etkisi

Piyasalarda 'Halkbank iddianamesi' etkisi
Dün gece Halkbank'a ABD'de federal savcılar tarafından dava açıldığı haberi sonrası dolar yükselişe geçti. Dolar 5,90-5,92 bandında dalgalı, borsada satış baskısı var...

ARTI GERÇEK - Türkiye'nin Suriye’ye yönelik geçen hafta başlattığı "Barış Pınarı Harekâtı"nın piyasalarda yankıları sürüyor. Dolar/TL bu sabah güne 5.93 seviyesinin hemen altında başladı.

"Barış Pınarı Harekâtı"nın ardından ABD’nin Türkiye’ye uygulayacağını açıkladığı ekonomik yaptırımların piyasa tarafından beklendiği kadar sert bulunmamasıyla dolar/TL bu sabah güne 5.93 seviyesinin hemen altında başladı.

Piyasalarda, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yarın gerçekleştireceği Türkiye ziyaretine ilişkin gelişmeler yakından izleniyor.

Öte yandan, ABD’nin New York kentindeki federal savcılarca, Halkbank hakkında aralarında İran’a karşı yaptırımların delinmesi ve dolandırıcılığın da bulunduğu altı ayrı suçtan dolayı hazırlanan iddianame de gündemin bir diğer kritik maddesi.

Analistler 13 Kasım’da ABD’de yapılacak olan Erdoğan-Trump görüşmesinin kritik olduğuna dikkat çekiyor.

Geçen hafta kamu bankalarının yaptığı döviz satışlarının yanı sıra bireysel ve kurumsal yatırımcının döviz satışlarının da gözlendiğini belirten bankacılar, bunun TL’ye destek olarak daha fazla değer kaybını sınırladığını belirtmişti.

Diğer yandan, ABD'de New York Güney Bölgesi Savcılığı, Halkbank hakkında ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme, para aklama ve sahtecilik suçlamalarıyla iddianame hazırladı.

Dün gece saatlerinde Halkbank'a Manhattan'daki federal savcılar tarafından dava açıldığı haberi sonrası dolar yükselişini sürdürdü. Dün 5.86 - 5.93 bandında dalgalanan dolar bu sabah 5.91'de, dün 6.46 - 6.54 bandında seyreden euro 6.54'te, sepet kur 6.23'te işlem görüyor.

HALKBANK İDDİANAMESİ HAZIRLANDI

ABD'de savcılık makamı Halkbank aleyhine ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçladı ve banka aleyhine hazırlanan iddianameyi açıkladı.

İddianamede, "Halkbank İran'ın faydalanması amacıyla ve farkına varılması halinde bankayı ABD kanunlarına göre yaptırımlara maruz bırakacak çeşitli yasadışı işlemlere girmiştir... (bu yöntemlerle) Halkbank yasa dışı şekilde kısıtlı durumdaki İran'a ait yaklaşık 20 milyar dolar tutarında parayı yasa dışı transfer etmiştir" denildi.

İddianamede Halkbank'ın elde ettiği para ve varlıkları ABD'ye vermesi istendi ancak herhangi bir tutar telaffuz edilmedi. 

BORSA GÜNE SATIŞ BASKISIYLA BAŞLADI

Borsa İstanbul BİST 100 endeksi, açılışta yüzde 1,83 kayıpla 93 bin 514 puandan güne başladı. ABD'de hakkında iddianame hazırlanan Halkbank'ın açılıştaki kaybı yüzde 7,22 oldu.

ABD'de hakkında iddiane hazırlanan Halkbank hisseleri yüzde 7,22 değer kaybıyla güne başladı. Halkbank hisseleri dün 5,40 seviyelerde günü noktalarken; bu sabahki yüzde 7'lik kayıpla hisse fiyatları 5 TL seviyelerine çekildi.

Bankacılık hisselerindeki kayıp ise yüzde 4,1 oldu.

BIST’TEN HALKBANK VE ALTI BANKAYA AÇIĞA SATIŞ YASAĞI

Borsa İstanbul AŞ, BIST 30 Endeksi dahilindeki banka hisselerinde bugünden itibaren geçici olarak açığa satışın yasaklandığını bildirdi.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanan duyuruya göre, Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürlüğü'nce, BIST 30 Endeksi dahilinde olan Akbank (AKBNK.E), Garanti Bankası (GARAN.E), Halkbank (HALKB.E), İş Bankası (C) (ISCTR.E), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB.E), VakıfBank (VAKBN.E) ve Yapı Kredi (YKBNK.E) paylarında bugünden itibaren geçici olarak açığa satış yasağı getirildi.

Açığa satış, pay piyasalarında, hisse fiyatlarının yükselişi yerine düşüşünden kazanç elde etmek isteyen yatırımcıların, sahip olmadıkları hisse senedini ödünç almak kaydıyla satması anlamına geliyor.

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN HALKBANK AÇIKLAMASI

Halkbank hakkında New York'ta hazırlanan iddianameye Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nden yanıt geldi. Büyükelçilik iddianamenin ikili ilişkilere katkı sağlamayacağını söyledi.

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların delinmesi soruşturmasında, Halkbank yaptırımları delmekle suçlandı.

Soruşturma kapsamında bankaya, ABD'yi dolandırmak için komplo kurma, Uluslararası bankacılık yasalarını ihlal etmek için komplo kurma, banka dolandırıcılığı yapmak için komplo kurma, para aklama ve para aklama için komplo kurma suçlamaları yapıldı.

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nden yanıt geldi. Büyükelçilik iddianamenin ikili ilişkilere katkı sağlamayacağını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar