'Piyasalar hukukun üstünlüğünü dikkatle izleyecek'

'Piyasalar hukukun üstünlüğünü dikkatle izleyecek'
Haaretz gazetesi İstanbul'da seçim tekrarına ilişkin haberinde, piyasanın korktuğunu ve bundan sonra hukukun üstünlüğüne dair gelişmeleri izleyeceğini yazdı.

ARTI GERÇEK - Bugün uluslararası medyanın ana gündem maddelerinden biri İstanbul'da seçimlerin yenilecek olması ve bunun piyasalara nasıl yansıyacağı...

Financial Times, gazetesi Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul'daki belediye başkanlığı seçimi sonuçlarını iptal etmesi ve seçimlerin tekrarlanması kararının ülkede "siyasi kargaşa olasılığını" artırdığını yazdı. Haberde, kararın Türkiye demokrasisinin durumu konusunda Erdoğan'a yönelik eleştirileri artıracağı yorumu yapıldı.

New York Times ise Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul'daki Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararına ilişkin haberinde, kararın "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ezici bir mağlubiyeti sildiği, ancak sosyal kargaşa ve yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdığı" yorumunu yaptı.

Uluslararası haber ajansı Bloomberg'in sitesinde bu sabah yayınlanan "İstanbul Seçim Kararı Görünümü Bozdu, Yatırımcılar TL’den Kaçıyor" başlıklı haberde ise yabancı yatırımcıların TL'den kaçmaya başladığı gündeme taşındı.

İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesi, İstanbul seçimlerinin ardından Türk Lirası'ndaki değer kaybına ve geleceğe dair olası durumlara ilişkin bir bugün habere yer verdi. Türk Lirası'nda Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimleriyle ilgili kararı sonrası zayıflığa dikkat çeken gazete, geçen yılın ekim ayındaki krizden bu yana TL'nin yüzde 1.3 gerileme kaydettiğini ifade etti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in seçimlere ilişkin açıklamalarına haberde yer veren Haaretz, Fitch Türkiye analisti Edward Parker'ın YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi kararının ekonomiyi yeniden dengeleme ve istikrara kavuşturma planında yaklaşık iki ay daha belirsizlik anlamına geldiği sözlerine yer verdi. 

Yatırımcıların Türkiye'nin ekonomik resesyon sırasında hem hukukun üstünlüğüne hem de ekonomik reformlara olan bağlılığını sorguladıkça tahvil ve hisse senetlerini satışa çıkardığı ifade edilen haberde, bazı yatırımcıların Merkez Bankası'nın 31 Mart seçimlerinden önce dalgalanmaları engellemek için swap kullanımlarını artırdığı gibi, lirayı dengelemek için "arka kapı" önlemlerine başvuracağından endişe duyduğuna yer verildi.

 

UniCredit stratejisti Kiran Kowshik, "Piyasa zaten seçimin yenilenmesinden korkuyordu. Şimdi hukukun üstünlüğü piyasalar tarafından inceleniyor. Türkiye'nin IMF gibi bir çıpa olmadan zorlukları giderip acil çözümler üretebileceği yönünde soru işaretleri var" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar