Türkiye'de rekor kıran Sefalet Endeksi, İkinci Dünya Savaşı dönemini geçti

Türkiye'de rekor kıran Sefalet Endeksi, İkinci Dünya Savaşı dönemini geçti
TÜİK verilerine göre Türkiye'de Sefalet Endeksi rekor kırarak, İkinci Dünya Savaşı dönemini de geride bıraktı. Türkiye, Sefalet Endeksi'nde ilk sırada yer alıyor.

Artı Gerçek - Enflasyon ve işsizliğin toplamından oluşan Sefalet Endeksi, Türkiye'deki ekonomik krizin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) grafiklerini paylaşan İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, Türkiye'deki Sefalet Endeksi'nin 2022 yılında İkinci Dünya Savaşı dönemini geçerek rekor kırmasına dikkat çekti.

Özlale, ekonomik verilere ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Epistemolojik kopuş etkisini gösterdi: 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana sefalet bir yılda bu kadar hızlı artmamıştı! Ekim 2022 itibariyle sefalet endeksi Cumhuriyet tarihinin en yüksek üçüncü düzeyine çıkarken, sefaletin yıllık değişiminde ise rekor kırıldı."

Türkiye'de Sefalet Endeksi'nin bir önceki yıla göre değişiminin yüzde 47,93 olduğuna dikkat çeken Özlale, Victor Hugo'dan şu alıntıyla durumu özetledi: "Zenginlikte, refahta dünya birincisi olabilecek ülkemizi sefalet lideri yapanlara Victor Hugo’dan bir alıntı bırakalım; Eğer bir evde sefalet varsa, bir aile yoksulluğun, cehaletin, düşkünlüğün korkunç pençelerinde can çekişiyorsa; bundan o memleketin devleti sorumludur.”

TÜRKİYE İLK SIRADA

Sefalet Endeksi, enflasyon ve işsizliğin toplamında oluşuyor. Türkiye 93.3 puanla ilk sırada yer alırken, Arjantin 89.9 puanla ikinci oldu. Üçüncü sırada yer alan ülke ise Güney Afrika. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar