3 günde taburcu edildi; enfeksiyona açık

3 günde taburcu edildi; enfeksiyona açık
Taleplerinin karşılanması sonucu 96 gün süren ölüm orucunu bırakan hasta tutuklu Vefa Kartal'ın ailesi tedavinin yapılıp yapılmadığını bilmiyor.

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Financı, Tekirdağ T Tipi Cezaevi'nde hasta tutuklu Vefa Kartal'ın cezaevi koşullarının düzeltilmesi ve hastanede tedavi görme talebiyle 96 gün sürdürdüğü açlık grevinin sonunda tedavi için kaldırıldığı hastaneden 3 gün içinde taburcu olmasını değerlendirdi. 96 gün açlık grevi yapan birinin vücut direncinin azalacağına dikkat çeken Prof. Dr. Financı, "Cezaevinin hastanelerden daha güvenli olduğuna inanmıyorum bu anlamda. En azından enfeksiyon kapma durumu azalana kadar hastanede tutulabilirdi." yorumunda bulundu.

Bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre, Kartal Ailesi adına açıklama yapan Umut Kartal,  Vefa Kartal’ın Cuma günÜ (12 Ekim 2018) Tekirdağ Devlet Hastanesi’nden tekrar cezaevine getirildiğini söyledi.

Kartal’ın tedavisinin yapılıp yapılmadığından emin olmadıklarını söyleyen Umut Kartal, endişeli olduklarını belirtiyor:

"Henüz elimize resmi belgeler gelmiş değil. Tedavisi yapıldı mı emin değiliz. Bize bir oyun mu oynanıyor diye endişelerimiz var. Belgeler geldiğinde biz de doktorlardan bilGi alacağız" diyor.

FİNCANCI: TEDAVİSİ BİTSE BİLE ENFEKSİYONA AÇIK HALDE 

Kartal’ın sadece üç gün hastanede tutulup tekrar Tekirdağ T Tipi Cezaevi’ne gönderilmesini değerlendiren Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Financı, bu kadar kısa bir süre içinde hastalıkları tedavi edilse bile açlık grevinde olan birinin enfeksiyona açık hale geldiğine dikkat çekiyor:

"Sağlık raporlarını görmedim. Belki de hastalıkları kısa zamanda tedavi edilmiştir gerçekten. Ama şunu dikkat etmek gerekir. 96 gün açlık grevi yapan birinin vücut direnci azalmıştır, vücudu enfeksiyonlara ve mikroplara açık hale gelmiştir. Cezaevinin hastanelerden daha güvenli olduğuna inanmıyorum bu anlamda. En azından enfeksiyon kapma durumu azalana kadar hastanede tutulabilirdi."

KARTAL'IN HASTALIKLARI ŞÖYLE: 

Kalbinde ritim bozukluğu, beyninde sürekli büyüyen üç kitle, Hepatit B, mide fıtığı, bağırsak spazmı, göğsünün sol bölümünde yağlanma, kist, hemoroit, ülser, reflü, bronşit, prostat, yüksek tansiyon, alerji, böbrek ve idrar yolları hastalıkları. 

NE OLMUŞTU?

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası mahkumu Vefa Kartal 24 yıldır cezaevinde.

Yaklaşık iki yıl önce, beyin lobları arasındaki damarlarda şişme olduğu için beyin cerrahisine sevk edilen Kartal’da hepatit B, prostat, yüksek tansiyon, ülser, bağırsak sorunu, alerji gibi birçok sağlık sorunu mevcut.

Hasta mahpus Kartal, 18 Ağustos 2017’de de İzmir 1 nolu F Tipi Cezaevi’ndeyken de hak ihlallerine karşı açlık grevine girmiş, bu eylemine 114’üncü günde son vermişti.

Bu, girdiği ikinci açlık grevi. Başta tedaviye erişim hakkı olmak üzere temel haklarının sağlanması talebiyle girdiği açlık grevi 96'ıncı gününde sona erdi. 

Öne Çıkanlar