Adalet Bakanı'na açlık grevi sorusu

Adalet Bakanı'na açlık grevi sorusu
'Açlık grevlerinde olan tutuklu ve hükümlülerin telafisi olmayan sağlık problemleri, sakatlıklar yaşamamaları için çözüm önerileri getirilecek midir?'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, "Açlık grevlerinde olan tutuklu ve hükümlülerin telafisi olmayan sağlık problemleri, sakatlıklar yaşamamaları için çözüm önerileri getirilecek midir" diye sordu. 

Çepni önergesinde, ülke genelinde sayıları binleri bulan kişinin süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine girdiğini ve sağlık yönünden kritik aşamaya geçildiğine dikkat çekerek, cezaevlerindeki kötü muamele iddialarıyla ilgili herhangi bir girişimde bulunulup bulunulmadığını da sordu.

Çepni Adalalet Bakanı'na şu soruları yöneltti:

- Ege Bölgesi'ndeki cezaevlerinde kimler kaç gündür açlık grevinde, sağlık durumları nedir, cezaevi idaresince düzenli sağlık muayeneleri yapılıyor mu?

- Hukuk devleti olarak, açlık grevlerinin sonlandırılması için ilgili birey, kurum ve kuruluşlarla işbirliğiniz var mı? Yoksa yapmayı düşünüyor musunuz?

- TTB ve İzmir Tabipler Odası Başkanlığı gözetiminde ilgili uzmanlardan oluşan bir heyetin sağlık problemlerini gözleme, izleme, müdahalede bulunması için Bakanlığınızın girişimleri var mıdır? Açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler ulusal ve uluslararası yasalardan doğan haklarından yararlandırılacaklar mıdır?

- Cezaevlerinde açlık grevinde olanlar için hayati önemde olan Tiamin (B1-vitamini), tuz ve şekerli suyun cezaevi idarelerince engellendiği kamuoyunda tutuklular ve  yakınları tarafından dile getirilmiştir. Bakanlığınız, idarenin bu keyfi uygulamasına son verilmesi için girişimde bulunacak mıdır?

- Açlık grevlerinde olan tutuklu ve hükümlülerin telafisi olmayan sağlık problemleri, sakatlıklar yaşamamaları için gerekli demokratik yollardan çözüm önerileri getirilecek midir? Hükümetinizin bu konuya bakış açısı nedir?

- Açlık grevinde olan tutuklu ve hükümlüler ayrı bir bölümde bulundurulması ve refakatçi taleplerinin reddedilmesi ile ilgili Bakanlığınızın girişimleri olacak mıdır?

- Bakanlığınız, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, kötü muamele, işkence iddialarıyla ilgili ne gibi girişimlerde bulunmuştur? Ulusal ve uluslararası sözleşmeleri uygulamayan cezaevi yönetimi  hakkında soruşturma başlatılacak mıdır? (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar