'Anneler için ev tipi hapishane'

'Anneler için ev tipi hapishane'
Adalet Bakanlığı’nın anneleriyle birlikte cezaevinde kalan çocuklar için ‘ev tipi’ hapishane yaptığı belirtildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün talimatı doğrultusunda cezaevlerinde anneleriyle birlikte yaşamak zorunda kalan çocuklara ilişkin "ev tipi hapishane" yapıldığı öğrenildi.

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre Bakanlık yetkililerinin proje hakkında "Cezaevinde doğan veya annesiyle altı yaşına kadar cezaevinde kalmak zorunda olan çocuklara, sanki evlerindeymiş gibi, normal hayat şartlarını sunmak projenin hedefini oluşturuyor" açıklamasını yaptığı bildirildi.

Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, uygulamanın inşaatına Mart ayında başlandığı paylaşıldı.

SİNCAN VE DİYARBAKIR CEZAEVİ’NDE UYGULANACAK

Söz konusu uygulamasının ilk adımının, çocuğuyla birlikte kalan 42 kadın mahkum için Sincan Cezaevi’nde atıldığı bildirildi. 48 dairelik inşaatın stüdyo daire şeklinde yapılacağı ifade edildi.

İkinci olarak Diyarbakır Kadın Cezaevi’nde hayata geçirilmesi planlanan proje için 2 milyon euroluk fon görüşmelerinin sürdüğü ve inşaat çalışmalarının prosedürler tamamlandığında başlayacağı kaydedildi.

703 ÇOCUK CEZAEVİNDE

Cezaevlerinde annelerinin yanında kalan 0-6 yaşında 703 çocuk bulunduğu belirtiliyor.

Cezaevindeki çocuklara ilişkin rapor hazırlayan uzmanlar, çocuklu kadınların cezaevlerine girmesi halinde özellikle küçük yaştaki çocukların yaşamlarının alt üst olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle bazı ülkelerde olduğu gibi İnfaz Kanunu'nun maddesi değiştirilerek 5 yıldan az hapis cezası olan kadınların çocuklarının 7 yaşını bitirinceye kadar cezalarının infazının ertelenmesine olanak sağlanması isteniyor. Beş yıldan az ceza alan çocukların ve çocuklu kadınların, cezalarını evde çekmesinin yolunun açılması isteniyor.

Öne Çıkanlar