Adanalılar Kebap ve Şalgam Festivali için konuştu: 'Esnaf olarak zaten zor günler geçiriyoruz’

Adanalılar Kebap ve Şalgam Festivali için konuştu: 'Esnaf olarak zaten zor günler geçiriyoruz’
Adana Valiliği tarafından iptal edilen Kebap ve Şalgam Festivali’ne ilişkin içeriden ses yükseldi.

Adana Valiliği’nin yasakladığı  "Kebap ve Şalgam Festivali" nin iptal edilmesine  tepki gösteren Ziyapaşa Bulvarı’nı Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Av. Atilla Ayman, "Esnaf olarak zaten zor günler geçiriyoruz. Bu festivalin iptal edilmesiyle daha da sıkıntıya girdik" dedi.

CHP Adana Milletvekilleri Dr.Müzeyyen Şevkin, Ayhan Barut ve eski Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Baro Başkanı Av.Veli Küçük ve çevre esnafının de katılımıyla basın toplantısı yapan Başkan Av. Ayman, , "Adana’nın Nişantaşı olarak bilinen Ziyapaşa Bulvarı’ndaki esnaf  yakınımıza AVM’nin de açılmasıyla çok ciddi kan kaybetmiştir. Ayrıca; kiraların da akıl ve mantık dışı artmasıyla birlikte 35 dükkan bu bölgeyi terk etmiştir. Ziyapaşa Bulvari eskisi gibi değil. Çevre esnafı kan ağlıyor" diye konuştu.

BOMBAYA KARŞI EĞİTİM ALDIK

45 gün önce bir bombanın patlatıldığını bildiklerini vurgulayan Ziyapaşa Bulvarı’nı Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Av. Atilla Ayman, "Sayın Vali beyin ve emniyetin hassasiyetini biliyorum. Ancak; valelerimize  herhangi bir şüphe veya şüpheli  paket konusunda gerekli eğitimlerin alınmasını sağladık. Bu konuda  valilik ve emniyet ile eşgüdüm hareket edebiliriz. Esnafımıza güvenilmesini istiyoruz. Şalgam ve Kebap Festivali’ne bir-iki gün kala iptali bizi çok zor duruma soktu. Sayın Valimiz bu konuyu yeniden gözden geçirmesini rica ediyoruz" dedi.

‘5 BİN İNSAN EKMEK YİYOR’

Festival dolayısıyla şehir dışından gelenlerin otellerde konakladığına dikkat çeken Av. Ayman, "Otellerin doluluk oranı bizleri mutlu ederken, 14 Aralık’ı iyi bir şekilde anmalarını ve mutlu olarak dönmelerini istiyoruz. Bizim buradan sadece 5 bin insan ekmek yemektedir. Bu festivali 1 güne indirgememeliyiz ve 365 gün olarak değerlendirmeliyiz. Burada öz eleştiri de yapmak istiyoruz; eğer bundan sonraki yıllarda yapılacaksa  Şalgam ve Kebap Festivali  için  sorun olmaması açısından aynı Portakal Festivali’nde olduğu gibi komite de oluşturulmalı" diye konuştu.
,
CHP Adana Milletvekili Dr.Müzeyyen Şevkin ise, ülkenin ciddi bir kriz ortamından geçtiğini belirterek,  "Bu süreçte Adana esnafının da kan ağladığını biliyorum. Kendiliğinden oluşan bu festivalin engellenmesini doğru bulmuyorum. Portakal ve Altınkoza festivallerinde 100 binleri bulan katılımcının güvenliği sağlanırken, aylar öncesinden tarihi belirlenen Şalgam ve Kebap Festivali’nde güvenlik açısından iptal edilmesini doğru bulmuyorum. Bu festival dolayısıyla aylar öncesinden Adana dışından  rezervasyon yaptıranlar var.  Adana sinema, kültür ve festivallerle anılmalı. O nedenle buradaki esnafın ve STK’ların yanındayız" dedi.

‘YASAK ÇÖZÜM DEĞİL’

Adana Barosu Başkanı Av.Veli Küçük, "Adana ile özdeşleşmiyş lezzetlerle yapılan festival ve karnavala dünyanın her yerinden insanlar gelmektedir ve bunlar da otelcisini, taksicisi ve birçok Adana esnafına ciddi katkılar sunmaktadır.  2 gün sürecek bir festivalin yasaklanması doğru değil. Yasaklamalar çözüm değil, yasaklanan unsurlarla ilgili çözümler bulunmalı" diye konuştu.

‘ADANALILARIN YAŞAM TARZINA MÜDAHALE’

CHP Adana eski Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Büyüksaat civarındaki Kazancılar Çarşısı’ndaki  Kuş Pazarı’nda kebap ve şalgam kültürünün yüzlerce yıllardan gelen bir gelenek olduğuna işaret ederken, buradaki yasaklamanın insanların  yaşam tarzına müdahale olduğunu öne sürdü. Tümer, bu olaya sadece esnafın değil, tüm Adana’nın tepki göstermesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Ziyapaşa Bulvarı’ndaki esnaf da yaptıkları ortak açıklamada, son bir haftadır kendilerine yönelik devletin kurumu tarafından kontrol bahanesiyle evrakların istendiğini ve ciddi anlamda baskı yaptığını ve ceza uyguladığını kaydetti.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da, kendisinin de bir esnaf olduğunu ve şu anda durumu da iyi bildiğini anlatırken, "Burada esnafın öncelikli kira  ve sonrasında acil olarak çözülmesi gereken şalgam ve kebap festivali ile ilgili üzerimize düşen görev neyse yapmaya çalışacağız. Esnafımızın yaşadığı zorlukların aşılması için milletvekilleri olarak Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş ile görüşmek için hemen randevu talebinde bulunacağız" dedi.

Öne Çıkanlar