Afganistan - Taliban müzakerelerinde umut ışığı: Yol haritası üzerinde anlaşıldı

Afganistan - Taliban müzakerelerinde umut ışığı: Yol haritası üzerinde anlaşıldı
Deklarasyonun Afganistan'daki çatışmalı ortamı hemen sona erdirmesi beklenmese de 18 yıllık uzun savaşın bitirilmesi açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

ARTI GERÇEK - Katar'ın başkenti Doha'da, aralarında hükümet yetkililerinin de olduğu Afganistan temsilcileriyle Taliban temsilcileri, sivil ölümlerini sıfıra indirme, politik, sosyal, ekonomik, eğitimsel ve kültürel alanlarda kadınların temel haklarını garanti altına alma hedeflerini tartışmak üzere temel bir yol haritası üzerinde anlaştı.

Afganistan’da Taliban’la Kabil hükümetini uzlaştırma çabaları Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen iki konferansta masaya yatırılıyor. ABD’nin öncülük ettiği Taliban’la görüşmelerin 7. ayağı 29 Haziran’da başlarken, bu müzakerelere Almanya’nın ev sahipliğinde yapılan ve 7-8 Temmuz tarihlerinde Afgan yetkililerle Taliban yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen "Afganistan İçi Diyalog Konferansı" için ara verildi. 

Daha önce Moskova’da gerçekleştirilen iki toplantının ardından Doha’da üçüncüsü düzenlenen ve ABD’li yetkililerin katılmadığı iç diyalog görüşmelerinin ilk gününde 17 kişilik Taliban ekibiyle aralarında kadın yetkililer ve siyasetçilerin de bulunduğu yaklaşık 60 kişilik Afgan heyeti karşılıklı masaya oturdu. Aralarında çatışmalarda yakınlarını kaybetmiş kişilerin de olduğu iki taraf, Amerikan birliklerinin öngörülen çekilmesi sonrası Afganistan’ı bekleyen geleceği konuşmak için bir araya geldi.

Afganistan ve Taliban temsilcileri, bugünkü görüşmelerin ardından sivil ölümlerini sıfıra indirme, politik, sosyal, ekonomik, eğitimsel ve kültürel alanlarda kadınların temel haklarını garanti altına alma hedeflerini tartışmak üzere temel bir yol haritası üzerinde anlaştı.

Ortak deklarasyonun bağlayıcı olmadığı, tarafların daha sonra bir araya gelerek nihai şartları belirlemek üzere müzakere etmeleri için bir başlangıç noktası olduğu belirtildi.

Deklarasyonun Afganistan'daki çatışmalı ortamı hemen sona erdirmesi beklenmese de 18 yıllık uzun savaşın bitirilmesi açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar