Akademisyenin yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı

Akademisyenin yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyarak daha önce reddettiği, barış imzacısı Prof. Toksöz hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını kaldırdı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, barış imzacısı Prof. Dr. Gülay Toksöz hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını, itiraz üzerine bu defa kaldırdı. 

Diken'den Kemal Göktaş'ın haberine göre; ilk başvuruda Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararını dikkate almayan mahkeme, AYM kararını tanımamanın ‘Anayasal ve yargısal krize neden olacağı ve görev suçu oluşturacağı’ yönündeki itirazdan sonra yasağı kaldırdı. Karar, AYM’nin ihlal kararından sonra bir mahkemenin doğrudan imzacı akademisyenlerle ilgili verdiği ilk olumlu karar oldu. Daha önce İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi, imzacı akademisyenlere destek olmak amacıyla yayınlanan bildiride imzası olan Ahmet Kardam hakkında AYM kararına atıfta bulunarak beraat kararı vermişti. 

'AYM KARARININ TANINMAMASI KRİZE NEDEN OLUR'

Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından yapılan başvuruyu reddeden İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin herhangi bir değerlendirme de yapmamıştı. Mahkemenin ret kararına itiraz eden Toksöz’ün avukatı Oya Aydın, ret kararının "Anayasa Mahkemesi kararının tanınmaması anlamına gelecek yorumuyla ağır bir Anayasal ve yargısal krize neden olacak nitelikte olduğunu" belirtti. Dilekçede şöyle denildi:
"Dahası Anayasa Mahkemesi kararına uymamak, ilk derece mahkemesi yargıçları için bir görev suçu oluşturacaktır. Önceki itiraz dilekçemiz ve Anayasa Mahkemesi kararı dikkate alınarak müvekkilin kişisel özgürlük hakkını ihlal eden, başka üniversitelerde toplantılara katılma olanağını ortadan kaldıran söz konusu hukuksuz adli tedbir talebinin kaldırılması talebinin reddine dair karara itirazımızın kabulü ile aksi yorumun Anayasa Mahkemesi kararını tanımamak olacağına dair değerlendirmemiz dikkate alınarak karar verilmesini talep ederim."

YASAK KALDIRILDI

Daha önce yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını reddeden mahkeme bu defa itirazı kabul ederek yasağı kaldırdı. Kararda Anayasa Mahkemesi kararına atıfta bulunulmaması ve ‘sanık hakkındaki mevcut delil durumu ve kaçma şüphesinin bulunmayışı’ ifadeleriyle yetinilmesi dikkat çekti. (Kaynak: Diken)

Öne Çıkanlar