'Atatürk Havalimanı'nın aranacağı bir döneme girdik'

'Atatürk Havalimanı'nın aranacağı bir döneme girdik'
İş cinayetlerinin, eylemlerin ve kesilen yüzbinlerce ağacın gölgesinde açılan İstanbul Havalimanı'nda sular durulmuyor.

Nalin ÖZTEKİN


ARTI GERÇEK - Devasa bütçelerin ayrıldığı, yuvarlak rakamların birbirini takip ettiği yeni havalimanı projesi bazı bölümlerin tamamlanması bazı bölümlerin hala bitmemiş olmasına karşın açıldı. Bu lüks yapının altında yatan soru işaretlerinin büyük bir bölümü ise karşılık bulmadı.

GÜVENLİK AÇIĞI İDDİASI

İddiaya göre kimliği belirsiz bir kişi uçuşların olmadığı dönemde Apron’a girdikten sonra güvenlik arttırıldı. Artı Gerçek’e konuşan ve kimliğini vermek istemeyen havayolu çalışanı mevcut koşullarını anlatarak "Atatürk Havalimanı’nın aranacağı bir döneme girdik" dedi. 

Yeni havalimanı çatısı altında çalışan bazı isimler "Yeni havalimanına giriş neredeyse askeriyeye girmek gibi. Özel harekatçılar, jandarmalar tarafından korunuyor. Ama geçen günlerde Apron’a kimliği belirsiz civar köylerden bir kişinin girdiğini duyduk. Daha sonra o kişi fark edilmesi üzerine çıkarıldı ve önlemler arttırıldı" şeklinde konuştu. Bunun yanı sıra İstanbul Havalimanı'nda bulunan havayolu şirketi çalışanı yeni iş yerine ilişkin gözlemlerini, ortaya çıkan sorunları anlattı.

"ATATÜRK HAVALİMANINDA 2-3 KM OLAN MESAFE BURADA 8.6 KM"

Artı Gerçek’e konuşan uluslararası havayolu işçisi özellikle mesafelerin çalışmayı zorlaştırdığına değinerek, "Taşınma nedeniyle bazı şirketler çalışanlarına mesafeden dolayı zam yaptı bazıları yapmadı. Hatta bazıları Anadolu Yakasında işçi çalıştırmamaya karar verdi bu nedenle fesihler yaşanmaya başladığını duyduk. Ulaşım bizim için en büyük problem, havalimanında terminal değil kargo bölümünde çalışanlar için durum daha da zor. Kişisel aracın yoksa ulaşım ve çalışmak iki kat zor. Atatürk Havalimanına gitmek için sabah 7.30’da evden çıkıyordum 1 saat 10 dk süren bir yolculuk sonunda ofise varıyordum. Havalimanı metrosundan ofise 15 dk mesafem vardı. 2-3 km bir yaya yolundan sonra kargo terminalinde çalışmaya başlayabiliyorduk ama şimdi yeni havalimanında bu mesafe 8.6 km. Ayrıca evden 6’da çıkmam gerekiyor" dedi. 

"ŞİRKET İŞE NASIL GELİRSEN GEL DEDİ"

Yolda geçen ve yeni havalimanı ile uzayan saatler mesai süresine sayılmıyor. Çalışma koşullarının Atatürk Havalimanına göre daha zor olduğunu söyleyen havayolu çalışanı, "Kargo bölümüne giden servisi şirketler sağlayamıyorsa bizi ilgilendirmez sana yol parası verdik diyorlar ya da kargo bölümündeki kişilerin çıkışlarını veriyorlar. Atatürk havalimanında ulaşım görece daha kolayken şimdi Avrupa Yakasında Taksimden 18 lira veriyoruz terminale varıyoruz. Veya Mecidiyeköy’de 45 dk’da 1 kalkan küçük otobüslere binip şanslıysan oturarak değilsen onca yolu ayakta giderek ulaşabiliyorsun. Kişisel araç İstanbul havalimanı çalışanları olmazsa olmaz gibi bir şey ancak herkesin bu imkanı olması mümkün değil. Çalıştığım şirket bana taşeron olduğum için aylık 1000 lira yol parası verdi ve nasıl gelirsen gel dedi. Taksime ulaşmak için aylık akbil de kullanıyorum yaklaşık 860- 870 liralık bir ulaşım söz konusu. Ring seferlerinin de başlayacağını düşürsek bu para bize yetmeyecek ve maaşımızdan eksiye düşeceğiz. Eskiden Havabüs’te aylık 200 lira veriyorduk ve Taksim’den istediğimiz kadar gidip gelebiliyorduk. Kart hakkımız vardı. O ihaleyi şimdi özel bir şirket aldı böyle bir imkan sağlayacaklarını sanmıyorum" şeklinde konuştu. 

"ATATÜRK HAVALİMANI'NIN ARANACAĞI BİR DÖNEME GİRDİK"

2020 yılında raylı sisteme kavuşacağı söylenen İstanbul Havalimanı yolcular için bir ulaşım noktası çalışanlar içinse bir ulaşım çilesine dönüşmüş durumda. İsmini vermek istemeyen çalışan, herhangi bir havayolu çalışanının yolcu uçaklarına yük yükleyecekse ofisinden uçaklara 45 dk’da vardığını söylüyor. Buna ek olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda da eksiklerin bulunduğunu belirterek, "Kargo bölümüne gitmek için bir alt geçitten yürümemiz gerekiyor, riskli bir yer, otobana çok yakın Avrasya tüneline benziyor. Atatürk havalimanının çok aranacağı bir döneme girdik" diyor. 

Havayolu çalışanı Atatürk Havalimanı'nda beslenmenin daha uygun olduğunu belirterek bir tabak dönerin 40 lira, sebze yemeklerinin 36 lira, 1 lahmacunun ise 18 lira olduğunu da ifade etti. 

Öne Çıkanlar