AYM’den patrik seçimleri kararı

AYM’den patrik seçimleri kararı
Anayasa Mahkemesi, patrik seçimlerine ilişkin davada ihlal kararı verdi.

Melike ÇAPAN


ARTI GERÇEK- Anayasa Mahkemesi (AYM), patrik seçimlerine ilişkin yapılan davada, din ve vicdan özgürlüğünün ihlal edildiği ve adil yargılama yapılmadığı başvurusunu kabul ederek, ihlal kararı verdi.

2010 yılında frontotemporal demans hastalığına yakalan Patrik Mutafyan, yaklaşık 10 sene boyunca görevini yerine getiremedi. Bu süreçte patriğin sağlık durumun bozulduğu gerekçesiyle, bir grup avukat ve hak savunucusu patrik seçimi yapılabilmesi için İstanbul Valiliği’ne başvurmuştu. Başvuruya yanıt alamayan avukat ve hak savunucuları konuyu mahkemeye taşıdı.

AYM 'İHLAL VAR' DEDİ

Mahkeme tarafından reddedilen dava 2014 yılında Danıştay’a taşınmış, ardından da din ve vicdan özgürlüğünün ihlal edildiği ve adil yargılama yapılmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurulmuştu.

Anayasa Mahkemesi bugün gündemine aldığı davada ihlal kararı verdi.

NE OLMUŞTU?

Patrik II. Mesrob Mutafyan 2010 yılında frontotemporal demans hastalığına yakalandı. Mutafyan’ın hastalanmasının ardından görevi devralacak yeni patrik seçimleri süreci başlatıldı. Ancak Ermeni toplumunun seçim teşebbüsü birçok defa devlet tarafından ‘Patrik Mutafyan’ın yaşadığı gerekçesiyle ertelendi.  Yerine Patriklik Genel Vekillik makamı oluşturularak göreve Başpiskopos Aram Ateşyan getirildi.

Tartışmalı sürecin ardından 8 Mart’ta Mutafyan’ın ölümüyle birlikte patriklik seçiminin önü açıldı. Başpiskopos Aram Ateşytan, Ruhani Kurul Başkanı Sahak Maşalyan adaylıklarını açıklarken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da patrikhaneye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Devletin, 10 yıldır devam eden patriklik genel vekilliği makamı yerine geleneklere de uygun olan değebahlıkla (patrik kaymakamı) seçime gidilmesinden yana olduğunu söyledi. Ermeni toplumu patriklik seçimin ilk adımı olacak değebah seçimine 23 Haziran’dan sonra başlayacak.

Öne Çıkanlar