Bakanlıktan ‘Kayyım’ savunması:  Mahkumiyet şartı aranmaz, soruşturma-kovuşturma yeterli

Bakanlıktan ‘Kayyım’ savunması:  Mahkumiyet şartı aranmaz, soruşturma-kovuşturma yeterli
İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Belediyesi’ne neden kayyım atadığını 10 sayfalık yazı ile Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne bildirdi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK -Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyeleri eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının üzerinden 2 ayı aşkın bir süre geçti.

Kayyım atamasının ardından Diyarbakır’ın seçilmiş belediye eşbaşkanı Adanan Selçuk Mızraklı, Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmenin durulmasını istemişti.

BAKANLIK 10 SAYFALIK SAVUNMA GÖNDERDİ

Mızraklı’nın yaptığı başvuru üzerine mahkeme 11 Eylül’de İçişleri Bakanlığı’ndan savunma istedi. İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 16 Ekim tarihinde Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne 10 sayfalık cevap gönderdi. Mızraklı’nın davanın ve yürütmenin durdurulması talebinin ret edilmesini isteyen İçişleri Bakanlığı, kayyım atamasının gerekçelerini sıraladı.

VALİ: GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA KARARI UYGUNDUR

Gerekçeler arasında kayyım atandığında İçişleri Bakanlığının Mızraklı hakkında devam eden soruşturma ve davalar 7 başlık altında sıralandı. Bakanlık Diyarbakır ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılıklarından Mızraklı hakkında devam eden soruşturmalar ile ilgili bilgi istedi. Savcılıklar tarafından gönderilen belgelerde cevap yazısına eklendi. Bu belgeler Mızraklı hakkında devam eden soruşturma ve açık olan dosyalar ile ilgili. İçişleri Bakanlığı ayrıca,  Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın görevden uzaklaştırma kararının devam ettirilip ettirilmemesine ilişkin Diyarbakır Valiliğinden görüş bildirilmesini istedi. Diyarbakır Valiliğinin 20 Eylül 2019 tarihinde Bakanlığa gönderdiği yazıda Mızraklı yerine Kayyım olarak atanan aynı zamanda Diyarbakır Valisi olan Hasan Basri Güzeloğlu imzası bulunuyor. Mızraklı hakkında devam eden davaları sıralayan valilik, Mızraklı hakkında görevden uzaklaştırma kararının devam etmesinin uygun olduğu yönünde görüş bildirdi.

KAYYIM GEREKÇESİ ‘SOKAK İSMİ DEĞİŞTİRİLMESİ’ VE ‘EŞ BAŞKANLIK’

Ankara ve Diyarbakır Savcılıkları, Diyarbakır Valiliğinin gönderdiği yazılar ile birlikte Mahkemeye  cevap gönderen Bakanlık,  görevden uzaklaştırma gerekçeleri arasında Mızraklı hakkında devam eden soruşturmalar yanı sıra, Belediyede uygulanan "Eş başkanlık" sistemi,  "İyaz Bin Ganem" caddesinin adının "Dr. İlhan Diken" olarak değiştirilmesi ve işe yapılan alımlar vardı.

İŞE ALIMLAR SUÇLAMA KONUSU

Mızraklı’ya yöneltilen suçlamaların başında belediyeye yaptığı alımlar bulunuyor. Mızraklı’nın, kendisinden önceki dönemde örgüt bağlantıları oldukları gerekçesi iş akdi feshedilen 248 kişiyi göreve başlattığı iddia ediliyor. Suçlamalar bununla sınırlı değil. Belediye üst yönetiminde örgütle bağlantılı kişilerin görevlendirildiğinin iddia edildiği cevapta Mızraklı’ya yöneltilen diğer suçlamalar şunlar:

HAK İHLALİ DEMEK SUÇ

-Resmi makamlar tarafından yürütülen terör soruşturmaları kapsamında mesleklerinden uzaklaştırılan ya da ihraç olan çalışanlar için bahse konu soruşturmaların hak ihlali olduğu ve medya aracılığıyla savunuldu. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili (Önceki kayyım) döneminde KHK ile açığa alınan 45 kişi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başlayan Adnan Selçuk Mızraklı tarafından görevlerine iade edildiği,

-KHK ile Diyarbakır Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde çalışırken işten çıkarılan şahıslar ile irtibata geçilerek, kendilerini yasalar gereği çalıştıramayacaklarından dolayı kendilerinin yerine bir yakınlarını Belediyede çalıştırmak amacıyla işe alabileceklerini ya da gayri resmi olarak şahısların Belediyede çalıştırabileceklerini beyan ederek Belediyede çalıştırdıkları,

ÖNCEKİ KAYYIM’A "DARBECİ, İŞGALCİ, HİLECİ" NİTELENDİRMESİ SUÇLAMASI

-Resmi Makamlarca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının yerine görevlendirilen Belediye Başkan Vekilleri sözde "darbeci, işgalci, faşist, hileci" olarak nitelendirerek halka açıkça yasadışı eylem çağrısı yapıldığı, Özellikle Belediye Başkan Vekili döneminde Belediye şirketlerine alınan tüm çalışanlar üzerinde baskı kurulduğu, işçi kadrosundaki personelin iş akitlerinin feshedildiği ve 05.08.2019 tarihi itibari ile tebliğ etmeye başladıkları hususlar ile ilgili olarak 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında araştırma/ön inceleme süreci başlatılmıştır.

BAKANLIK: SORUŞTURMA-KOVUŞTURMA YETERLİ

Adnan Selçuk Mızraklı hakkında, ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma’, ‘Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme’, ‘Terör Örgütü Propagandası Yapmak’, ‘Suçu veya Suçluyu Övmek’ suçlarından soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin devam ettiğini belirten İçişleri Bakanlığı, kayyım atama sisteminin hukuki dayanağını ve taleplerini şu sözlerle sıraladı:  "Adnan Selçuk Mızraklı hakkında tesis edilen 19.08.2019 tarihli idari işlemin hukuki dayanağı, Anayasanın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47’nci maddesi olup, bu maddelerde ilgililer hakkında herhangi bir mahkûmiyet şartı aranmamakta, haklarında soruşturma veya kovuşturma açılmış olması yeterli olmaktadır.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA TEDBİRİ HUKUKA UYGUNDUR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk MIZRAKLI hakkında devam eden kovuşturma ve soruşturmalardaki suç konuları için TCK’da öngörülen yaptırımlar ilgilinin seçilme ve kamu görevinde bulunma yeterliliğini etkileyecek niteliktedir. Kamu görevi yürüten davacı hakkında, seçilme yeterliliğini kaybetmesine yol açan suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma yürütülmesi, suçun niteliği ve ağırlığı dikkate alındığında, görevden uzaklaştırma tedbiri kamunun selameti bakımından hukuka uygundur.

2 AYDA BİR GÖZDEN GEÇİRİLİYOR

19.08.2019 tarihli Bakanlık Makamdan alınan onayın bütün unsurlarıyla hukuka uygun olduğu; 5393 sayılı Kanunun 47’nci maddesi kapsamında, görevden uzaklaştırma tedbirinin iki ayda bir Bakanlığımızca gözden geçirildiği, ilgilinin görevden düşürülmeyi gerektirmeyen bir suçla mahkûm olması durumunda veya devamında kamu yararı bulunmaması halinde işlemin geriye alınmasının her zaman mümkün olduğu göz önüne alındığında, görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasının Adnan Selçuk Mızraklı bakımından telafisi güç ya da imkânsız herhangi bir zarar doğurmayacağı gibi hakkındaki soruşturma ve yargılama sürecinin sağlıklı devam edebilmesi için yürütmenin durdurulması ve iptal talebinin reddedilmesi gerektiği değerlendirilmektedir."

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı hakkında alınan görevden uzaklaştırma tedbirinin devam etmesinin gerektiğini ve bahse konu durumun hukuka uygun olduğunu belirten İçişleri Bakanlığı, Mızraklı’nın yürütmenin durdurulmasına ilişkin açtığı davayı "haksız ve hukuki dayanaktan yoksun" olarak nitelendirerek, yürütmenin durdurulması talebinin red edilmesini istedi.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar